reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

Witam:-)słoneczko u mnie piękne od rana,podobno utrzyma się piękna pogoda cały tydzień super
Julia witaj na naszym forum,mam nadzieję że zadomowisz się tutaj u nas,służymy pomocą,radą i dobrym słowem jak ja przyjechałąm do No byłam pełna obaw ale nie taki diabeł straszny.....co do porodu nie pomogę ja oboje rodziąłm w Pl ale wiem na pewno że za poród i opiekę medyczną nic nie płacisz tak samo za opiekę meyczną u dziecko do 16roku życia,my dorosli już płacimy niestety.Czym prędzej tu w No zgłoś się po pozwolenie i numer,po porodzie nav wypłaca dosyć ładną sumę becikowego:tak::tak::tak:
Beatris ja ze swojej strony mogę doradzić żebyś odciągała jak naj mniej mleka,niedługo laktacja się unormuje i będziesz miała tyle mleka ile Kamilek potrzebuje jak będziesz odciągać to wszystko będzie zakłamane i laktacja będzie większa.a jak mały na spacerkach,lubi?????

reklama
Witam sie tez slonecznie! 2193s.jpg

Hei Julia! Witamy i gratulujemy Malenstwa! Tak jak dziewczyny pisza kobieta przez caly okres ciazy ma za darmo. Co do cesarki to jesli sa takie zalecenia lekarza (np.stan zdrowia, wiek) to nie powinno byc z tym problemu. Ale jezeli to jest po prostu takie zyczenie ciezarnej to juz zalezy od lekarza. Bo sa tez prywatne kliniki "naturalnych porodow" no i tam sie juz placi. I podobno mozna miec tlumacza jak jest potrzebny!
Generalnie opieka medyczna tutaj to jest "niby bezplatna" bo tylko sie placi niewielka czesc za wizyte i badania- jak na norweskie pensje ;-). No ale dentysta tutaj jest tylko prywatnie i to juz kosztuje ze :szok::szok::szok:. Na szczescie dzieci maja za darmo i lekarza i dentyste.
A w Oslo to w jakiej czesci?

Beatris to do piatku! Pewnie masz jakies pytania to najlepiej zapisz sobie je na kartce i jak tam bedziecie to smialo pytaj!

Mary-beth ty pewnie ciezko pracujesz? Ale jak bedzie dzien wyplaty to...!:-D:-D:-D

To milego!

Ostatnia edycja:
Cześć dziewczyna!!!!
Dziś rzeczywiście piękne słoneczko w oslo:-) aż chce się żyć. Trzeba się nim cieszyć bo za parę dni ma przyjść pora deszczu oby im się prognozy nie sprawdziły.
Julia- gratuluje dzidzi!!! co będzie chłopczyk czy dziewczynka czy może niespodzianka????? Ja dwa i pół miesiąca temu rodziłam właśnie w oslo więc jeśli masz jakieś pytania to śmiało chętnie pomogę:tak: Wybrałaś już szpital??
Jojob- rzeczywiście zęby to lepiej niech się nie psują w no bo masakra cenowa:szok:
beatris- kochana cierpliwości maluszek ma dopiero dwa tygodnie, cierpliwości daj mu parę tygodni i naprawdę się to wszystko unormuje. Porostu wszystko potrzebuje czasu, mały musi się nauczyć życia poza brzuszkiem a i ty potrzebujesz czasu żeby umieć zorganizować sobie czas z nowym lokatorem w domku. U mnie właśnie teraz można powiedzieć że mamy choć odrobinę rytmu dziennego a wcześniej istny chaos i ze szlafroka nie wychodziłam. Wszystko mija:-)
Dziewczyny mam pytanie macie jakiś dobry sposób na ciemieniuchę?????
pa

Ela u nas nie było problemu z ciemieniuchą są specjalne olejki w Pl a tutaj nie wiem,podobno mozna masłem smarować ale czy to cos daje:confused:
Znajoma ma do zrobienia zęba ale cos grubszego,koronka czy cos i tyle jej policzyli że szok:szok:zdecydowała się jechać do domu na Litwę i tam, zrobić,śmiałyśmy się że 3 razy w tą i z powrotem pojedzie na Litwę i jeszcze jej kasa zostanie:-D:-D:-D

dzięki Maniulka spróbuje to masło może pomoże:-)
To niezłą jej musieli powiedzieć sumkę:szok::szok::szok::szok: ja na szczęście nie musiałam nigdy tutaj korzystać usług dentysty i oby tak zostało:tak::tak: ale na pewno jest nie wesoło dla kieszeni gdy np nagle zacznie cię cholernie boleć no i co wtedy czasem nie ma wyjścia. Ja kiedyś musiałam zrobić tutaj usg nerek i przyznam szczerze że jak siedziałam na poczekali zastanawiałam się ile za tą "przyjemność" zawołają to mi nawet ból przechodził:-D ale na szczęście nie było tak źle jak z tą twoją znajomą i dentystą
Mary to się nam zapracowała chyba........

Kobietki od 4 rano jestem na nogach :( Kamil dał czadu, nic tylko płacz :( a ja płakałam razem z nim bo nie wiedziałam jak mu pomóc.. W końcu M. pojechał z nami do szpitala i wyszło na to ze Kamilkowi nie pomożemy bo ma "bolesne kupki" i moze tak byc do 6m-ca :( Masakra... Mamy mu podkurczać nóżki do brzuszka i masować palcem odbyt żeby się rozluźnił i nic tu nie pomogą herbatki ani inne medykamenty :( samo musi przejść.. No i wytłumaczył nam dlaczego Mały tak ma.. Widać był kompetentnym lekarzem.. A ja padam :(
Maniulka Kamil spacerki lubi bo lubi wózkiem i samochodem jeździć, jest wtedy taki spokojny ;)

Beatris to "szczescie w nieszczesciu" ale juz wiecie co dolegalo!Sa rowniez kursy masazu dla Maluchow i tam tez jest pokazane jak i co masowac w przypadku "zatwardzen". ;-)

Ela nie pomoge z ciemieniucha bo nie mialysmy.

Beatris wiem że są jakies specjalne rureczki ułatwiające wypróżnianie(spróbuję cos znalesć na ten temat i napiszę),szkoda że nie jestescie w Pl mój Maciej jako że to był wcześniak nie miał siły się wypróżniać i podawaliśmy syrop,dosyć długo go brał i super pomagał ale to u nas w polskiej aptece kupowany,bidulek malutki a jakie te kupki u niego są twarde mocno?????

hej ja na chwilke bo widzialam o ciemieniucha i maslo :szok::szok::szok::szok: nie nigdy tego nei robcie, pod zadnym pozorem boooo maslo ,oliwka zapycha pory dziecka i od nowa powstajeciemieniucha , trzeba myc codziennie glowke szamponem dla dzieci i zostawic na wlsoach chwile i wtedy grzebieniem wyczesac porzadnie i porzadnei splukac glowke, trzeba przycsnac trosze tylko z wyczuciem noi powtarzac... dziecko ma ciemieniuche czasem bo skora zle oddycha, albo zmaian w diecie jakis nowy skladnik
wiec nie maslo anio oliwka :no:
a jak juz zrobilas oliwka albo maslem to teraz porzadnie trzeba kilka razy umyc glowe dziecka :sorry2:

Mary Beth jak tam u Ciebie? jak praca?
Beatris wpsolczuje bolacych kupek :-(oby szybko sie unormowalo :happy2:
Julia co do porodow tutaj jest za darmo ale jezeli chodzi o komplikacje to jak mialas przy pierwszym to i przy drugim pewnie tez tymbardziej ze masz na pismie, a mozesz to przetlumaczyc badz miec to po lacinie napisane dla lekarza tutaj prowadzacego ciaze??? ulatwilo by to mysle konsultacje :happy2:

reklama
Dzięki Marta!!
Tego masła nie próbowałam jeszcze i może jak tak piszesz to nie będę. Z tym szamponem to właśnie ja tak robię ale to ciągle powraca pewnie potrzeba czasu.
Drugie dziecko a człowiek taki głupi w niektórych sprawach:baffled::baffled:, Mikołaj nie miał ciemieniuchy to był spokój.....
Beatris co konkretnie ci powiedział ten lekarz? Z czym to jest związane? Pytam bo mój mały tez ma problemy robi co trzy dni czasem co dwa.

Do góry