reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

Na zwolnienie nie muszę bo od 1,5 roku jestem na rehabilitacyjnym niestety. Dużo czytałam tutaj na temat opieki i porodu i jestem dobrej myśli. Trochę się pospieszylam z tym brakiem mdłości. Właśnie się podniosłam znad muszli

reklama
Hahahahah zdarza sie :) ja akurat nie miałam zadnych wymiotów ale mdlosci mnie męczyły i wolałabym zygnac niz sie meczyc ..
Moze warto sie skonsultować z rehabilitantem i juz kręgosłup ćwiczeniami zabezpieczać bo tak, potrm to na prawde ciezko, ja akurat zero problemow w ciazy pracowałam do 7.12 a rodziłam 16.01 :) oststni raz na siłowni byłam 6 dni przed porodem [emoji16][emoji16]

Witam, czy któraś z Pań może polecić mi jakiegoś polskiego ginekologa w Østfold, najlepiej w Sarpsborgu do prowadzenia ciąży?
Powiem ci z doswiadczenia ze nie warto prowadzić ciazy i placic gruba kase za prywatnego ginekologa - mozna raz czy dwa podejść na usg dziecko zobaczyc ale opieka polozna/rodzinny jest bardzo spoko :)
Ja ci moge podac namiar ale w Oslo Polak albo w kongsberg Norweg ale super koles

Tylko prywatnie jest możliwość prowadzenia ciąży ? to lepiej do Polski latać do lekarza
A odnośnie USG, czy to prawda ze szkodzi dziecku? i jak najmniej robić

Tylko prywatnie jest możliwość prowadzenia ciąży ? to lepiej do Polski latać do lekarza
A odnośnie USG, czy to prawda ze szkodzi dziecku? i jak najmniej robić
Nie ma w Norwegii prywatnego prowadzenia ciazy mozesz to dla siebie robic ale i tak prowadzi ci oficjalnie polozna i rodzinny i nie widze potrzeby ciagłego biegania do polski - po co? Tu jest duzo lepsza opieka i za darmo chyba ze masz duzo zbędnej gotówki na loty wizyty i badania ktore tu masz za darmo. Opieka w szpitalu nieporównywalna do warunków polskich.

A co ma zaszkodzić w usg? Doppler moze denerwować dziecko bo wzburza wody płodowe ale samo usg to nie widze problemu.

A czemu tak nie chcesz prowadzić ciazy normalnie tutaj ?jak to kwestia języka to przysługuje ci tłumacz - ja polecam opiekę tutaj, super jest

Witam wszystkich :)
Mam pytanie. Wszędzie szukam i nie mogę znaleźć odpowiedzi. Mieszkamy z mężem od kilku miesięcy w Oslo, mąż przyjechał do pracy a ja razem z nim. Kilka tygodni temu firma, w której pracował zbankrutowała i poszedł na dagpenger. Ja nigdy nie pracowałam w NO. Właśnie dowiedziałam się, że jestem w ciąży :) :) :) :) :) Czy jeśli mąż nie znajdzie pracy - i pozostanie na dagpenger - to przysługują mi w tym czasie jakiekolwiek świadczenia z tytułu narodzin naszego maluszka?
Dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam wszystkie Mamy ;)

reklama
Norgefanka, my mieszkamy w Norwegii ponad 3 lata.
Przyznanie Ci becikowego zależy od tego czy jesteś tu legalnie, masz wsztskiego papiery-pozwolenie z policji, stały numer itp. I tego czy Twój mąż wypracował minimum potrzebne do przyznania zasiłku. Najlepiej będzie przejść się do najbliższego oddziału Nav i tam zapytać. :)

Do góry