reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

ja właśnie wrócilam zjedzeniowych zakupow , obladowana , ze mi wozek sie przeychylił i upadl , co Czarusiek sobie wstał:szok::wściekła/y:...naszczęście jajek nie było:-D...zimno jak cholercia , jeszcze drobny śnieżek pyka , myślałam , że zamarzne bo zgubiłam rękawiczki, w drodze powrotnej spotkałam teściową i tak sobie pogawędzilismy ...kurcze nie rozumiem ja nikomu zycia nie chce układac ...powiedziałam , że od września chce do pracy , no przecież Czarek bedzie miał 3 lata:tak: i idzie do przedszkola a ona , że nie powinnam , i takie tam , najlepiej to co , siedziec w domu i byc podporządkowana mężowi:baffled:no najlepiej ..nie normalnie nie mogłam i powiedziałam jej co o tym sądze . pełno jeszcze takich wywodów o życiu , nie szkoda to opisac, ja nie kumam, sama dała swoje pierwszwe do opieki zaraz po urodzneiu i zaczęła pracowac,zresztą to moja sprawa!!!ale jestem nabuzowana....na dodatek pytania czemu ja nie jeżdże do szwagierki ,no dziwne , gada na mnie , o mnie , i o Czarku, że cherlawe dziecko i wogole dziwne , jeszcze ta złośc z tym wózkiem a ja mam z nią kawkowac, nie dziekuje:no:, szkoda , że nie moga mi popilnowac małego jak ja jeżdże do mamy do szpitala:wściekła/y: do Gdańska, jutro tez dygam z tej swojej wsi do Gdyni zawieśc Czarusia mojej babuleńce i potem do Akademi, no jeszcze mam perspektywę do sąsiadki bo mi zaoferowała pomoc:tak:.normalnie płakac sie chce:-(normalnie jakbym na księżycu mieszkała i była samotną matką:crazy:zero wsparcia i pomocy:baffled:

reklama
Witam slicznie... :-)
Na poczatek chcialam powiedziec, ze nie mieszkam w Norwegii, ale chcialabym... kiedys... moze w niedalekiej przyszlosci... w zwiazku z tym mam pare pytan:
1.kwestia jezyka... czy da sie dogadac po angielsku... ( przepraszam, pewnie tak bylo pisane, ale ja naprawde nie mam czasu przegladac wszystkich postow):sorry2:
2.pytanie mojej kuzynki, zabujanej w (zdjeciach) Norwegii- jak wyglada kwestia studiow? platna czy nieplatna? prowadzona po angielsku czy norwesku?:confused:
3.jak wyglada kwestia mieszkania? (latwo wynajac) czy czynsz jest bardzo wysoki?
i to chyba wszystko... aha, kwestia pszedszkoli albo szkol dla mlodszych dzieci? sa platne jak np., w Australii czy darmowe?

Witam slicznie... :-)
Na poczatek chcialam powiedziec, ze nie mieszkam w Norwegii, ale chcialabym... kiedys... moze w niedalekiej przyszlosci... w zwiazku z tym mam pare pytan:
1.kwestia jezyka... czy da sie dogadac po angielsku... ( przepraszam, pewnie tak bylo pisane, ale ja naprawde nie mam czasu przegladac wszystkich postow):sorry2:
2.pytanie mojej kuzynki, zabujanej w (zdjeciach) Norwegii- jak wyglada kwestia studiow? platna czy nieplatna? prowadzona po angielsku czy norwesku?:confused:
3.jak wyglada kwestia mieszkania? (latwo wynajac) czy czynsz jest bardzo wysoki?
i to chyba wszystko... aha, kwestia pszedszkoli albo szkol dla mlodszych dzieci? sa platne jak np., w Australii czy darmowe?
jesli chodzi o jezyk bez problemu dogadasz się po angielsku, ale jak planujesz zostac na dłużej i bedziesz starac sie o prace to nic nie szkodzi jakis kursik norweskiego..mój maż pracuje od ponad 3 lat i ni w ząb po norwesku , ale po angielsku to juz nawet żaruje i wszystko z nimi bo oni naprawdę wszędzie w tym języku rozmawiają, nawet zwykły robotnik:tak:.
kwestia mieszkania jest trudniejsza ...w mojej komunie bardzo cieżko było znaleźc co kolwiek , najlepiej przez firmę, jak samemu chłopaki szukali to ponad 4 miechy i nic:no:, my za przedszkole płaciliśmy, w zależności na ile etatu zostawiasz dziecko tyle placisz , druga rzecz jęśli komuna jest bogata to za darmo , bo jedna dziewczyna pisała , że nic nie będzie płacic:tak:, jak do szkoły to nawet całą wyprawke szkoła sponsoruje, więc super:tak:
jeśli chodzi o studia nie mam pojecia:no:....

potwierdzam to co Ania pisala, o studiach to wiem ze cos tam mozna studiowac po angielsku, ale wiekszosc jest jednak po norwesku. A co do platnosci to jest tak ze sa napewno jakies kierunki bezplatne, bo moja znajoma studiuje muzyke i nie placi chyba;-)

u mnie dzieci zasypiaja, a mnie jakos zoladek boli. Meza juz od kilku dni a mnie dzisiaj cos wzielo:confused: wypilam czarna herbate, ktora mi zawsze pomagala, a najbardziej przy mdlosciach w ciazy jak reka odjal i nigdy nie wymiotowalam tym sposobem;-) ale dzisiaj niestety:baffled: mam jeszcze krople zoladkowe to moze sobie rozciencze, bo procentow nie mam;-)

Iza BUZIACZKI DLA KAROLINKI Z OKAZJI KOLEJNEGO MIESIĄCZKA :* :* :* :* :*

Od nas właśnie znajomi wyszli wie idę ogarnąc i poczytam co pisalyscie

Ania współczuję serdecznie tej bieganiny. A co do relacji synowa - teściowa to też Cię rozumiem, bo mam podobną, tzn. gorszą. Szczerze nienawidze mojej teściowej za to co na mnie napierdziela .... ale to już dłuższa historia.

Iza i co z ta policją? Mandat dostałaś ?

Ostatnia edycja:
hej wita Was wieczorowo ruda malpa:-D
kurka wlosy mi rude wyszly na odrostach, juytro ide kupic rozjasniacz z grzebykiem i blond pasemka sobie zrobie..hih
Anka mnie tez wkurza takie gadanie i wtracanie sie...a zreszta Czarucha musi do dzieci no bo jak...ehhh zreszta sama wiesz;-), a ja Ciebie rozumiem:tak:
Izka buziaczki dla Karolinki :-) sliczne zdjecie na NK:tak:
Agata no wodka z pieprzem podobno dobra jest ;-):-D. Ale swoja droga ciekawe co spowodowalo te wymioty u Ciebie? ale lepiej zwymiotowac niz sie meczyc mysle :baffled:
a u nas pogoda piekna, sloneczko i nawet cieplo na sloneczku
ja chyba zaraz mykam bo po wieczornym malowanku jestem i mnie oczeta szczypia
jak co spokojnej nocki Babaeczki :-)

Marta - sorry za to moje pisanie:baffled: chcialam napisac ze zawsze mi przechodzilo po czarnej herbacie a tym razem nadal brzuch mnie boli:baffled: achhhh to sie styl nazywa co:sorry2:

ale przeszlo mi po kroplach zoladkowych;-)

ja tez sie zmywam zaraz, moze mi sie uda wczesniej spac polozyc;-)

ja sie kiedys dowiadywalam o studia, sa bezplatne, oplata, tylko groszowa raz do roku (jakas skladka). jako obcokrajowiec trzeba udowodnic, ze mozna sie utrzymac w norwegii przzez rok, czyli pokazac im 80.000kr. prawie wszystkie kierunki sa po norwesku, ale to nie problem, bo jak sie dostaniesz to mozna sie zapisac na roczny kurs norweskiego na uniwersytecie i po roku przechodzisz na swoj kierunek. tylko niektore kierunki uzupelniajacych sa po angielsku.
my po wizytach na dzis, nastepna tura w pt. mala szalala z dziecmi kolezanek. maly dziad spal dzis 2 razy po pol godziny. co jest nie tak z moimi dziecmi?
jutro ide do lekarza, bo juz 3 tydz mam @
marta przyszla dzis druga paczka, bardzo dziekuje, spodniczki sa slodkie, bluzki tez sliczne. jak masz kogos, to mozesz rzeczy ode mnie przekazac dalej. Potrzebujesz wieksze dla swojej, moge wyslac po Jasku, ona juz nosi 74 i niektore tez juz za male

Tampeza - ja jak zadzwonilam zeby powiedziec ze mam @ ponad dwa tygodnie to powiedzieli mi ze zachwiania hormonalne i wogole pigula mnie nie dopuscila do lekarza:crazy:

teraz wogole po porodzie Daniela to mam jakies bardzo obfite ale sie ustabilizowalo z czasem bo trwa do 7 dni, ale naprawde nigdy sie tak ze mnie nie lalo:szok::szok::szok:

no ciekawe jak ci bedzie spala skoro tak malo spala w nocy? moze byc zmeczona, ale i przemeczona.... no zycze Ci zeby tylko byla padnieta i spala w nocy:tak:

ja sie zmywam... pa

reklama
A ja jakos @ nie mam jeszcze ...brzuch mnie jakos pobolewa jakby na to ale nici...w ciazy nie jestem bo kolejnego testa zaliczylam wiec spokojna na duchu :-D
ale 3 tyg to wariactwo normalnie :szok: po porodzie tak dlugo nie krawilam bo skonczylo sie na 10 dniach;-)
Agnieszka dzieki ale na razie spokojnie juz mi wystarcza, a 68 normalnie mam pelno bo wszyscy jakby sie zmowili i mam tego rozmiarku fulll:tak: tylkoz tym 62 uboga bylam ale juz powoli dorasta do 68;-)
Agata a ja zrozumialam ze po herbacie kibelek "calowalas" :-D sorki ...

Ostatnia edycja:
Do góry