reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

wogole nastepnym razem jak bede miala swieze papiery od nich to zrobie nowy watek i tam bede wklejac i zeskanuje wogole bo w koncu kupimy sobie drukarke wielofunkcyjna ;-)
Dzieki za zaproszenia na NK i wogole :tak::-)
a dzisiaj wstalismy, pojechalismy na POLITI i wziela od nas tylko ejdno zdjecie takze znowu najprawdopodobniej dostaniemy tylko na rok :zawstydzona/y:ale dobre i to...
pozniej bylam na spotkaniu mam w helsestation i bylo nawet fajnie, okazalo sie ze czasem kumam co mowia a gadaly i po norwesku i po angielsku wiec luzik. a gadanie o karmieniu i zachowaniu dzieci i rozwoju..

reklama
i bardzo dobrze Lila i oklaski dla Ciebie za to ze cos robisz ze swoim zyciem!! bo (nie urågajåc innym mamusiom dla ktorych byc moze siedzenie w domu, opieka nad dziecmi i rodzinå daje satysfakcje) to wazne ze nie na pieluchach swiat sie konczy!! i ciesze sie ze zapal Ci przyszedl.. bo mi Go jeszcze czasem brakuje, ale to tylko dlatego ze brak mi wiadomosci o tych wszystkich mozliwosciach ktore z tego co piszecie okazuje sie ze så!!! :tak::-)

o czym Marta piszesz? pozwoleniu na pobyt? tak jest zazwyczaj ze x2 na rok, potem 5lat a potem juz "dozywotnio":-D.. u mnie bylo inaczej bo ja dostalam prace na stale i przyjechalam juz dawno tyle ze umowy caly czas sezonowe no i komuna tez inna. w Ulvik by to raczej nie przeszlo bo tam ze wszystkim sie tak cykajå...
a wogole zastanawialam sie ostatnio co ja zrobie w tym 2011 jak mi przyjdzie pobyt staly.. zastanawialam sie czy chce zmieniac obywatelstwo bo przeciez tutaj mieszkam - i jakis taki sentyment mnie ogarnål..a moze bede musiala.. ? hmmmmmm..sama nie wiem ..

dobra.. Emma mi sie przebudza.. matczyne obowiåzki wzywajå!! ;) do pøzniej!

Ostatnia edycja:
z tym pozwoleniem to tez jaja czasami
nasz znajomy siedzi tu juz 3 rok i co roku daja mu pozwolenie na rok
my mamy dobrze,bo najpierw K. dostal na rok,a potem dostalismy na 5 lat i do 2013r mamy spokoj z papierkami,ale to tylko dlatego,ze K. ma umowe o prace na stale
mysle,ze jak nam te 5 lat minie to wystapimy o pobyt staly,bo bez sensu przedluzac dalej pozwolenia skoro chcemy tu zostac

no wlasnie kobitki,myslicie by wystapic kiedys o obywatelstwo norweskie?:confused:

hej co do pozwolen to trzeba sie ubiegac 3 razy po roku, a za 4 razem mozna juz dozywotnio. Ja zlozylam papiery, ale w zeszlym roku skladalam tylko na rok i czekalam 5 miesiecy na odpowiedz, a teraz dozywotnio to juz wogole nie wiem kiedy mi to przyjdzie:confused:

Kasia - co do obywatelstwa to po 7 latach, ale wiesz o tym ze musisz zdac polskie? Polska tego nie wymaga, ale Norge zmienilo prawo wlasnie gdy ja przyjechalam w 2005 roku ze maja dosc ludzi ktorzy sobie zalatwiaja norweski paszport ciagna socjal i siedza w swoich krajach napedzajac im gospodarke. Dlatego powiedzieli ze jesli chcesz norweski paszpoort to oddaj ojczysty i siedz w Norge:baffled:

ja narazie o tym nie mysle, ale na dzien dzisiejszy to zostawiam polski, bo jednak Polska nie jest jeszcze przystosowana na turystow, robia problemy nawet z zalozeniem konta w banku itp.. nawet telewizji nie mozesz miec, zupelnie nic:crazy: a nie mowiac juz jakbysmy kiedys moze chcieli kupic cos, no da sie, ale zawsze pod gorke. Jak na dzien dzisiejszy mysle ze nie bede sie ubiegac o obywatelstwo, ale kto wie w zyciu sie wszystko tak szybko zmienia, ze ciezko powiedziec co ja za 2-3 lata bede decydowac. Teraz to i tak nie ma co bo trzeba tak jak powiedzialam siedziec w Norge 7 lat.

a i zeby dostac dozywotny pobyt trzeba iles godzin norweskiego odbyc i wiedzy o spoleczenstwie. Tez to weszlo w 2005 roku. Chca sie uchronic tym ze przyjezdzaja nawet karetki i nie ma jak sie dogadac z nimi co sie stalo. Trzeba znac przynajmniej podstawy i podstawy obowiazkow i praw jakie sie ma tutaj, bo jednak zjezdzaja sie ludzie tutaj nie tylko z Europy a kultorowo jest naprawde roznie;-)

tak agata wiem o tym ze trzeba sie zrzekac dlatego mnie to troche rusza tam w srodku.. bo wiem ze tutaj mieszkam ale urodzilam sie Polkå i nie mam sie czego wstydzic czy o tym zapominac.. a moze glupia - sentymentalna jestem... ale naprawde dziwnie sie czuje jak o tym mysle...

ja dzisiaj Kasiu to tak z powodow ulatwienia sobie, bo kiedys jakby nas bylo stac to mozebysmy chcieli miec jakies miezkanko. Ale dzisiaj powoli mysle innaczej, bo przeciez pojde tutaj do pracy, dzieci potem do szkoly no i nie bedzie juz tak jak teraz ze pakuje sie i jade kiedy chce i na ile chce, wiec nie wiem czy jest sens zeby cos tam stalo puste i jeszcze to utrzymywac:confused:

dlatego pislam ze wszystko moze sie zmienic za te 3 lata, punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia;-)

ja majac dzieci norwegow to pewnie beda chcialy jednak byc tutaj, a ja nie wyobrazam sobie zycia na odleglosc z dziecmi. Moze jak beda wieksze, ale to szmat czasu;-)

Agata odpowiedzialas na wszystkie moje pytania :-)

no wlasnie Polska to prawnie czasami dobija,mam znajomego Anglika,mieszka w PL od 10 lat chyba,ale domu nawet nie moze kupic bo nie ma obywatelstwa polskiego :baffled: zakrecil jednak z ze znajoma Polka ii ona kupila Mu dom,a on jej kupil mieszkanie w Angli,tak,ze formalnie niby domu w pl nie ma,ale nie formalnie ma :-D
w PL niestety trzeba kombinowac

ja z obywatelstwem tez nie wiem
narazie jestem tu 2 lata,w planach mam by starac sie o staly pobyt za 4 lata

Agata dobrze piszesz trzeba miec udokumentowane 300 godzin nauki norweskiego i o naukach o spoleczenstwie:tak: ale ile godzin to drugie ma to nie wiem

reklama
Do góry