reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

Kasiu Ty wogole lec na jakis kurs,bo masz za darmo :-)
z tego co pamietam jestes tu juz 5 lat,czyli przyjechalas tu przed wejsciem PL do UE,dlatego kazdy kurs masz za darmo :tak:
ja w mojej szkole musze placic,dokladnie place za 5 miesiecy 8,500nok,a mam Polke co chodzi za darmo,bo przyjechala przed 2005r tutaj :-)
no i jako przyszla zona Wikinga to tez za darmo :-) fajno ci,ale to z Navu fajne bo kase daja,a zawsze pare tysiaczkow miec wiecej to super sprawa :-)
kurs dzienny,z tego co wiem to w wiosce obok jest kurs,ktory Nav organizuje i jakos po 3-5 godzin dziennie maja zajec
ale jak znajomy mowil to jest z reguly slaby/niski poziom nauki na tych kursach,bo tam glownie wszystkie ciapate i murzyni chodza a oni to jednak nie za bardzo dobrze sie ucza

reklama
A nie mówiłam Wam że K.wyszły 2 zęby ?
O dziwa są do dwójki...górne, ale jedynki już chyba też lada moment bo dziąsła opuchnięte...
Znaczy te lamenty nocne nie były na marne, uffff :tak:

Istra ze mnie tez szpieg masakra :-D
gratulacje dla kudlatej!! 2 zabki,super!
to teraz masz malego wampirka w domu :-)

zazdroszcze ci spacerow,ja na mojej gorze nie mam gdzie chodzic...jedynie miedzy domkami,bo mieszkam na malej gorze,gdzie domek przy domku...niby mam szlag dla narciarzy nie daleko,ale z wozkiem sie nie zapuszczam,bo tam gorki pagorki i sil nie mam pod nie wchodzic pchajac blizniaczy wozek i jeszcze Milene
dlatego bym chciala mieszkac gdzies w miescie

wlasnie zadzwonilam do J. i pogadalam z Nim o tym i powiedzial ze pomyslimy bo to wcale nie glupie jest i sprobuje cos sie ze swojej strony tez o tym dowiedziec..i nawet jesli bedzie mnie potrzebowal u siebie to jakos to zorganizujemy...
ale dziewczyny jesli bedziecie mialy na ten temat jakies dodatkowe info to ja bardzo prosze i z gøry dziekuje..:tak:;-)

lila a gdzie så te szkoly zeby sie uczyc? Ty to mozesz zrobic u siebie czy gdzies w wyszczegolnionych placowkach.. nie wiem - Oslo..bedziesz musiala zmienic szkole i dojezdzac??

to co Iza? juz ma 4??:szok: gratulacje!! z gargamelka oficjalnie mianuje Karolinke WAMPIRKIEM!!:-D:-D:-D

lila to za ten kurs z NAVu tez sie placi? tzn. wtedy dostaje sie mniej kasy? widzisz dla mnie ta opcja jest fajna ze placå bo przeciez pieniåzki så potrzebne. prace bede miec ale znowu nie bede sie uczyc jezyka dlatego traktowalabym to jako przyjemne z pozytecznym a dodatkowo u Jorgeira.. a ile taki kurs trwa? a poziomem sie nie martwie bo bede leciec swoim. tyle zeby miec kogos kogo mozna sie dopytac w razie co i jak pojde to bede w te ksiåzki patrzec bo w domu to nie ma huga zebym sie sama wziela!!..

Ostatnia edycja:
Lila zalaczam w zalacznikach...
pierwsze cztery sa do doplaty do mieszkania, odzial nazywa sie "boligetaten"
nastepny jest do przedszkola tam sa orzedzialy zarobkow rocznych brutto ...

Załączniki

• DSC01864.jpg
    DSC01864.jpg
    29,3 KB · Wyświetleń: 27
  • DSC01865.jpg
    DSC01865.jpg
    39,6 KB · Wyświetleń: 39
  • DSC01868.jpg
    DSC01868.jpg
    37,1 KB · Wyświetleń: 36
  • DSC01869.jpg
    DSC01869.jpg
    30,8 KB · Wyświetleń: 30
  • DSC03349.jpg
    DSC03349.jpg
    31,1 KB · Wyświetleń: 27
wiesz Kasiu Nav kurs organizuje w miasteczku 5km ode mnie:tak:
pewnie w Drammen tez,teraz ucze sie w Drammen to mam 30km

Kasia ja sie uparlam na ta moja szkole,bo naprawde jest dobra i po I stopniu w polowie sierpnia zamierzam isc na II,a moze i na III :rolleyes: chcialabym,ale sie zobaczy
ja sie ucze w godz. 17,15-20.30,a kurs ten z Nav jest z rana,wiec by mi nie kolidowal z Drammenską szkola :-) bo na niej mi zalezy,jest dobra i widze juz po sobie ile mi daje,a kurs ten z Navu jest ponoc slaby...moja znajoma uczy sie tu w wieczorowym liceum dla doroslych,wiec ma wielu w klasie obcokrajowcow i wlasnie nie ktorzy zaczynali od kursu w Navie i nie chwalili sobie.....dlatego jesli jestem w domu jeszcze z 1,5 roku,byloby fajnie w ten sposob dorobic sobie :rofl2: a codzinna nauka to codzienne poslugiwanie sie norweskim co dla mnie jest bardzo atrakcyjne,bo ja po norwesku mowie tylko w szkole no i tyle co na zakupach :sorry2: no i to,ze oferuja prace,jejku super byloby sie zalapac :sorry2: ale to takie piekne,ze az boje sie,ze nie realne :sorry2:

Marta ogromniaste DZIEKUJE!!! :********

czyli dobrze rozumiem,ze jesli dochod roczny przekracza 235 tys. nok to nie ma znizki? jesli tak to dupa,bo my przekraczamy :sorry2: chodzi o znizke na przedszkole

LILA! co sie nie da!! wszystko sie da!! møj tato powiada "ze nie to sie tylko parasola w d..ie otworzyc!!" :-D Ty dowiaduj sie i nie patrz na to ze poziom niski!! mozesz leciec swoim møwie Ci! a to dodatkowe godziny så i kasa na czas siedzenia w domu!! na waciki bedziesz miala!! ;-):tak: :-D:-D

no prosze!! marciocha profesjonalistka!! swietna taka pomoc!! normalnie wiecie co!! super jest ten nasz wåtek i ciesze sie ze takie wszystkie zrzyte i wzajemnie sobie pomagajå.. a nie tylko dla siebie - po cichu, zeby nikt nie wiedzial i zeby tylko przypadkiem komus lepiej nie bylo!! ciesze sie ze jestem czesciå tego wåtku i dziekuje Wam!

reklama
lila to za ten kurs z NAVu tez sie placi? tzn. wtedy dostaje sie mniej kasy? ..

ja wlasnie mialam isc na kurs jezykowy organizowany przez Nav,ale nie ten o ktorym znajomy mi mowil,tylko inny,zwykly kurs za ktory trzeba placic :tak:
dlatego wybralam Drammen,wole jezdzic te 30km ale wiem za co place

Kasia tato ma racje z tym parasolem :-D:-D:-D pewnie,ze sie wszystko da! ino trzeba chciec

powiem Wam dziewczyny,ze ja zawsze do wszystkiego mialam slomiany zapał:baffled:
a teraz? sama siebie nie poznaje! moglabaym gory przenosic :blink: i za diete sie wzielam,choc teraz mam pause bo na badania musze isc (nie chudne,chyba mi hormony moje swiruja...musze to zbadac w kazdym razie,bo jakas przyczyna jest skoro dietkuje 1200kcal a nie chudne),zaparlam sie z tym norweskim,mam plany jeszcze nawet odnosnie mojej edukacji...urodzenie dzieci spowodowalo,ze w glowce mi sie poprzestawialo :-D oby to bylo na stałe :-D:-D:rofl2: hahaaaa

Do góry