reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

reklama
ty kobieta w ciazy to sie wkur... nie mzoesz :no::-)

wiec zmiana tematu :-D

aaa chcialam ci napisac zes mnie zaskoczyla ze cos tam jest drozszego w tym moim sklepie internetowym niz u ciebie
ale jak masz taniej i znizke to nie oplaca ci sie przechodzic :no:
tak samo jak mi teraz przy znizce 10% :happy2:
pracujac w Norwegi to mi sie podoba ze te pare zlotych w ta czy w tamta nie robi ci wielkiej roznicy :-D:-D

chetnie zmienie temat....

powiem z doswiadczenia, ze jesli chodzi o jezyk norweski, to wszystko zalezy od nauczyciela. Ja mialam super! Na szczescie przyslugiwalo mi darmowe nauczanie, wiec oczywiscie to wykorzystalam. Chodzilam 5 dni w tygodniu, srednio po 4 godziny dziennie i mialam zawsze prace domowa na przynajmniej 2-3 godziny. Zaowocowalo to szybkim zalapaniem:-)

A co do kursu ESKK to mam troche zastrzezen, bo moja znajoma pytala mnie o kilka rzeczy uczas sie z niego i zauwazylam ze sa troche niekonsekwentni i ze nie tlumacza wszystkiego. Pewne slowka w zdaniu poprostu pomijaja i to doprowadzalo do :wściekła/y: moja znajoma. Nauczyla sie norweskiego tak narpawde od Norwegow i troche od meza, bo on pracuje calymi dniami tylko z Norwegami. Ale oczywiscie i tak narzeka ze nie umie:-D ale co tam niech sobie ponarzeka i tak wiem ze utrzymuje znajomosci z jedna norweska rodzina i ze sie z nimi porozumieje, to najwazniejsze. Dziewczyna nie wierzy w siebie.

A tak wogole to jakby ktos mial pytanie o norweski to sluze pomoca. Studiowalam dosc solidnie gramatyke germanska przy nauce innych jezykow, wiec juz mi sie utrwalily zasady:cool2:

Wszystko sie da tylko potrzeba na to czasu, a rozumiem ze przy dzieciach to nie zawsze ma sie go za duzo:no:

dzisiaj sie zajelam dodatkami:-)

coreczka ma na imie Sandra Eline. Wogle to wolam na nia Sandra, ale tak wiele propozycji imion odrzucilam, ze zeby maz sie nie zdolowal to pozwolilam mu wybrac drugi;-)

Moja znajoma powiedziala swojemu mezowi, ze jak sobie urodzi to sobie nazwie:cool2:

uwielbiam ja za to jej poczucie humoru,,,,

fakt Lila! :tak:najgorzej to mam jak jade na wolne do domu.. Mama sciga mnie po zakupy do roznych wytyczonych sklepow, normalnie sciezke wytycza "bo tam najtaniej". a jak nie kupie tam gdzie trzeba to opiernicza i od "bogatej z domu" wyzywa!! wiec juz sie nawet nie przyznaje kiedy, gdzie, za ile :-D:-D:-D oczywiscie to rozumiem...zyje sie przeciez tutaj troche inaczej to i my sie przeinaczamy...

u mnie o imionach mowilo sie na poczåtku.. i jakies tam opcje byly.. teraz juz nie wiem. Jorgeir powiedzial ze jak Dzidziusia zobaczy to bedzie wiedzial.. oboje chcemy cos nietypowego. ja jestem otwarta - moze byc dwuczlonowe, moze byc norweskie (choc jest kilka polskich ktore bym chciala ale chyba raczej niewyjdzie - np.Milosz, Mikolaj, Jeremi,nawet Jurand!! :-D i kilka innych dla dziewczynek.. wogole cala masa ich jest!!), ale musi byc latwe w wymowie dla obu stron i napewno nie zadne "zangielszczone"!

Agata slicznie daliscie corce na imie :tak:
podoba mi sie :-)

my tak z Hanna zrobilismy...by i tu i w POlsce wystepowalo to imie,bo nie wiemy czy bedziemy tu pare lat,czy wiekszosc zycia,czy do konca zycia :sorry2:
i chcielismy by Norwedzy nei mieli problemow z wymawianiem imienia,bo np. przy Milenie to jezyki lamia :-D wiec mowie im ze to Mili ;-) ale i tak jakos trudno lapia :-)
a przy Hannie zero problemu

teraz sie smiejemy ze nr 3 dostanie norweskie imie i maz stwierdzil z ejak next corcia to bedzie Kari
mi sie podoba,ale jesli okaze sie ze lejdis rosnie to jednak zaglebie sie w te imiona norweskie,moze cos jeszcze ladniejszego sie znajdzie :cool2:

Agata jakby co to sie bede pytac o pomoc :-) przy norweskim

acha dziewczyny,slyszalyscie mzoe o czyms takim..? ktos powiedzial mojemu K. ze jego zona dostala w NAV kurs norweskiego,chodzi na to chyba codziennie w tygodniu lub pare razy,po iles godzin i niby NAV potem daje prace po ukonczeniu tego kursu
aaa i ze jeszcze placi,jesli dobrze pamietam 8 tys.kr

slyszalyscie cos takiego czy kolejna bajka puszczana przez naszego rodaka??:confused:

agathe? a jak u Ciebie z jezykiem w domu? jak porozumiewasz sie z Malå? mowisz duzo po polsku? tat cos rozumie? - pytam bo mam tak samo jak Ty! :-)

reklama
z tego co wiem z wiadomosci, to zastanawiaja sie zeby dac wszystkim obcokrajowcom ktorzy przyjezdzaja tu do pracy oraz ich rodzinom kurs jezyka za darmo, bo twierdza, ze bedzie latwiej sie zaodoptowac oraz latwiejszy bedzie kontakt.

Na razie nie weszlo to w zycie jeszcze bo nie przeglosowano tego.

Jak ja chodzilam na kurs to bylo wielu ktorzy musieli placic za kurs, ale nie bylo to zwiazane z oferta pracy pozniej. Moze sie cos zmienilo, ale ja nic nie wiem.

Ja teraz tez moze bede sie zastanawiac nad norweskim imieniem,,,,, pozycze sobie ksiazke z bioblioteki z imionami, to moze sie cos znajdzie. Ale to zostawie sobie pozniej jak juz bede znala plec.

Do góry