plonskasia
ma.Muśka e.Miśki :)
z nowosci to prøbowalysmy dzisiaj po raz pierwszy z Emmå kaszke ryzowå!
tylko troszke polizala z lyzeczki, krzywila sie ale lizala!
jutro sprøbujemy znowu! a pozatym pozostajåc w temacie jedzonka to jedna z Mam polezila zeby do kaszki dodawac tzw. "MALT-EXTRAKT". to stoi najczesciej przy dzieciecym jedzonku albo z tranem i tymi ich innymi witaminami. jest w takim sloiku, bråzowe o konsystemcji bardzo cieklego miodu.. to ogolnie jest z pszenicy - J. mi wyjasnial ze to tez uzywa sie do produkcji piwa czy w ten sposøb robi sie piwo - nie wiem ale wychodzi na to ze to jest "slød", møwi ze to powstaje w skutku gotowania pszenicy, i redukuje sie do takiej postaci i to ma w sobie naturalny cukier i mnøstwo wit. z grupy B! ogolnie bardzo zdrowe bo wplywa dobrze na uklad trawienny, dlatego poleca sie to szczegolnie osobom starszym i dzieciom - nawet niemowletom wlasnie przy wprowadzaniu posilkøw stalych zeby nie miay problemu z kupkå. ale jesc to mogå wszyscy, mozna np. dodawac do pieczenia chleba no i trzeba by bylo jeszcze popytac do czego.. ja jeszcze tego nie wyprøbowalam bo chce Emme przyzwyczaic do naturalnego smaku kaszki ale z drugiej strony møwiå ze to Jej nie zaszkodzi i nawet jak polubi slodkie to jest to i tak naturalne i zawsze mozna Jej dodac...
na norweskim forum dla Mam wyczytalam ze dodaje sie mniej/wiecej 1/4 lyzeczki od herbaty na 10ml mleka/kaszki 
Ania i Iza dla Was szczegolnie! bo macie dzieci z alergiami i wiem ze tego uzywacie.. ostatnio w jednej z gazet dla Rodzicøw znalazlam!!
UWAGA NA MLEKA SOJOWE.
choc w mieszankach sojowych nie ma mleka krowiego, nie wolno podawac ich na wlasnå reke dzieciom uczulonym na bialka mleka krowiego. zwykle bowiem alergia na bialka mleka krowiego wspølistnieje z alergiå na soje. z tego samego powodu mieszanek sojowych nie nalezy w praktyce podawac w profilaktyce chorøb alergicznych. preparaty sojowe så zalecane najczesciej w przypadku nietolerancji laktozy, czyli cukru mlecznego..
nie pisze tego zeby Was nastraszyc, albo dodac kolejnego powodu do zamartwiania sie..nie wiem dokladnie bo moze Wasze dzieci mogå/moglyby i nic sie nie dzieje, ale pisze zeby zwrocic uwage ze moze warto na ten temat zasiegnåc/poszukac wiecej informacji..

Ania i Iza dla Was szczegolnie! bo macie dzieci z alergiami i wiem ze tego uzywacie.. ostatnio w jednej z gazet dla Rodzicøw znalazlam!!
UWAGA NA MLEKA SOJOWE.
choc w mieszankach sojowych nie ma mleka krowiego, nie wolno podawac ich na wlasnå reke dzieciom uczulonym na bialka mleka krowiego. zwykle bowiem alergia na bialka mleka krowiego wspølistnieje z alergiå na soje. z tego samego powodu mieszanek sojowych nie nalezy w praktyce podawac w profilaktyce chorøb alergicznych. preparaty sojowe så zalecane najczesciej w przypadku nietolerancji laktozy, czyli cukru mlecznego..
nie pisze tego zeby Was nastraszyc, albo dodac kolejnego powodu do zamartwiania sie..nie wiem dokladnie bo moze Wasze dzieci mogå/moglyby i nic sie nie dzieje, ale pisze zeby zwrocic uwage ze moze warto na ten temat zasiegnåc/poszukac wiecej informacji..
Ostatnia edycja: