reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

z nowosci to prøbowalysmy dzisiaj po raz pierwszy z Emmå kaszke ryzowå! :) tylko troszke polizala z lyzeczki, krzywila sie ale lizala! :-D jutro sprøbujemy znowu! a pozatym pozostajåc w temacie jedzonka to jedna z Mam polezila zeby do kaszki dodawac tzw. "MALT-EXTRAKT". to stoi najczesciej przy dzieciecym jedzonku albo z tranem i tymi ich innymi witaminami. jest w takim sloiku, bråzowe o konsystemcji bardzo cieklego miodu.. to ogolnie jest z pszenicy - J. mi wyjasnial ze to tez uzywa sie do produkcji piwa czy w ten sposøb robi sie piwo - nie wiem ale wychodzi na to ze to jest "slød", møwi ze to powstaje w skutku gotowania pszenicy, i redukuje sie do takiej postaci i to ma w sobie naturalny cukier i mnøstwo wit. z grupy B! ogolnie bardzo zdrowe bo wplywa dobrze na uklad trawienny, dlatego poleca sie to szczegolnie osobom starszym i dzieciom - nawet niemowletom wlasnie przy wprowadzaniu posilkøw stalych zeby nie miay problemu z kupkå. ale jesc to mogå wszyscy, mozna np. dodawac do pieczenia chleba no i trzeba by bylo jeszcze popytac do czego.. ja jeszcze tego nie wyprøbowalam bo chce Emme przyzwyczaic do naturalnego smaku kaszki ale z drugiej strony møwiå ze to Jej nie zaszkodzi i nawet jak polubi slodkie to jest to i tak naturalne i zawsze mozna Jej dodac...
63878.gif
na norweskim forum dla Mam wyczytalam ze dodaje sie mniej/wiecej 1/4 lyzeczki od herbaty na 10ml mleka/kaszki ;)

Ania i Iza dla Was szczegolnie! bo macie dzieci z alergiami i wiem ze tego uzywacie.. ostatnio w jednej z gazet dla Rodzicøw znalazlam!!

UWAGA NA MLEKA SOJOWE.
choc w mieszankach sojowych nie ma mleka krowiego, nie wolno podawac ich na wlasnå reke dzieciom uczulonym na bialka mleka krowiego. zwykle bowiem alergia na bialka mleka krowiego wspølistnieje z alergiå na soje. z tego samego powodu mieszanek sojowych nie nalezy w praktyce podawac w profilaktyce chorøb alergicznych. preparaty sojowe så zalecane najczesciej w przypadku nietolerancji laktozy, czyli cukru mlecznego..

nie pisze tego zeby Was nastraszyc, albo dodac kolejnego powodu do zamartwiania sie..nie wiem dokladnie bo moze Wasze dzieci mogå/moglyby i nic sie nie dzieje, ale pisze zeby zwrocic uwage ze moze warto na ten temat zasiegnåc/poszukac wiecej informacji..

Ostatnia edycja:
reklama
J a Kasiu robiłam testy Czarkowi , tez na soje , bo jak pisałaś takie rzeczy się dzieją u dzici alergicznych , Czarkowi wyszły , że nie jest uczulony.
ale ciekawostki tu piszesz z tym Malt-extrakt:szok:, no nie wiedziałam, :baffled:

witajcie kochane!
widze Kasiu ze zaczynacie z Emma jesc cos innego niz tylko mleko:-)to super!mi np wprowadzanie nowych posilkow dawalo bardzo duzo radosci:-)
a tak wogole przeczytalam przed chwila ze Ania jak wracala z PL przytargala dla Czarusia 16puszek nutramigenu *fu-swinstwo*~!:baffled:nasz tez na nutramigenie i dziwie sie jak on wogole to moze jesc!ja tez jak przyjezdzalam w sierpniu to oczywiscie zapas 10 puszek musial byc!kurcze ale pytalam tu w aptece o to mleko i kosztuje 220nok bez recepty!dosc drogo w porownaniu do PL!:szok:
a z tym malt-extraktem to naprawde ciekawie:-)calkiem moze byc smakowity!jak bede w Coop to az zerkne czy jest na polce:-)
Agata faktycznie super sposob i wiem ze to jest ogolnie praktykowane przez mamy ktore sa same a musza co nie co w domu zrobic, miejmy nadzieje ze nie przyzwyczai sie do tego stopnia ze bedziesz musiala Go non stop nosci!a nosidelko super!!!a cenowo jak to wyglada?pytam z ciekawosci:-)

Ania musisz iśc do ogólnego po skierowanie do alergologa dziecięcego , potem czekasz kilka miechów i jak jest wizyta to robią malemu testy i wywiad i nie chcą przepisywac tego mleka , bo jak dostaniesz juz recepte to masz to mleko za darmo , wiec rozumiesz:tak:, my czekalismy bardzo długo na receptę, aż w końcu DALI JAK JUZ CEZARY TEGO NIE PIJE:rofl2:.a weź przestań jak bylam zła. teraz mam problem bo on wogóle nie chce żadnego mleka :baffled:. a najlepsze jest to , ze testach wyszło , ze Czarus jest zdrowy i nie jest na nic uczulony , no normalnie beka z tymi ich praktykami !!!!!!!!!!!!!

pozwole sobie jeszcze raz zapytac :)
a ja tak ni z gruchy ni z pietruchy, szukałam wszędzie i nie moge znaleźc co to znaczy:purlog (o jest z / ) na obrazku jest fioletowa koniczyna:rofl2:

no wlasnie niunia.. ja z tymi nosidelkami choc mysle ze pewnie i fajna sprawa taz z drugiej strony obawiam sie ze przez to dziecko moze wymagac potem wiecej bliskosci.. no ktos powie czemu by tej bliskosci nie dac, ale czy nie wlasnie to stanowi tak naprawde dla naszych Mam problem - szczegølnie w nocy?

a z jedzonkiem Emmy ja tez sie ciesze i podchodze do tego jako ciekawe doswiadczenie i przygode, w ktorej oczywiscie mam nadzieje ze obejdzie sie bez przykrych niespodzianek..a ten MALT-EXTRAKT to ja kupilam w KIWI ale podejzewam ze w innych sieciach sklepøw norweskich tez powinien byc dostepny..

pozwole sobie jeszcze raz zapytac :)
a ja tak ni z gruchy ni z pietruchy, szukałam wszędzie i nie moge znaleźc co to znaczy:purlog (o jest z / ) na obrazku jest fioletowa koniczyna:rofl2:

Aniu ale co to wogole i do czego?bo juz drugi raz to czytam i jestem zupelnie zielona!
ja Malemu testow nie robilam i nie zamierzem jak narazie, po rpostu bralam recepte i wykupowalam u moej siostry w aptece!ale widze ze coraz mniej tego je (raz dziennie albo wogole!),mleka normalnego nawet nie tknie!a innego mu nie daje (typu bebiko) bo po tym wlasnie mial bole brzuszka!:-(

Niunia - chyba zapalcilam cos okolo 500-600 koron wraza z wkladka dla niemowlaka. Meza siostra mi polecila i naprawde sporo uzywalam przy Sandrze, ale powyzej 3 miesiaca bo w tej wkladce lezec nie chciala:baffled: super sprawa w podrozy, albo w centrum handlowym jesli oczywiscie nie bedziesz przymierzac ubran bo moze byc skomplikowane:-D tak czy tak to dziecko jest bardzo blisko ciala i jest naprawde spokojne. A jesli bedzie chcialo siedziec oczywiscie to na plecach mozna nosic az do 4 roku zycia. Sandra woli chodzic oczywiscie, ale przyda sie dla malego jezeli taki maminsynek bedzie, bo wkurza mnie to ze rece ciagle mam zajete, a cos bym zrobila, bo zawsze jest cos do zrobienia i przeciez nie bede z nim siedziala ciagle na sofie. W czasie czuwania, tak jak teraz to nie przejdzie go polozyc bo zaraz alarm zalacza:szok: ale jak spi to spi sam, o tyle dobrze;-)

reklama
:zawstydzona/y:no przecież!!!!ale kalpa:rofl2:
Niunia dzisiaj kupiłam taka suszona , drobno krojoną, lubie eksperymentowac z ziołami i przyprawami , a to zwykła pora:-D.No mój na nutramigen nawet nie chce juz patrzec:no:,( dla nie wtajemniczonych to cos obrzydliwego w smaku i zapachu i zastepuje mleko ) normalnego modyfikowanego tez nie chce, no zwykłego nie daję:no:, bo to już byłaby masakra:baffled:, lubi mleko sojowe i to ryżowe, tu jest dostępne(dzięki AGATHE)FIRMY ALPRO.

Do góry