reklama
Lilka
Fanka BB :)
Naprawde???
Ja slyszalam, ze za darmo, i chyba do 12 tygodnia. Tez mi troche malo z tym usg, ale za dwa tygodnie bede w PL to pojde do gina i moze da rade zajrzec miedzy nogi
za darmo z tego co sie orientuje to tylko przyjmuja kobiety w ciazy i dzieci
znajoma ta pielegniarka,zlamala noge w grudniu
za przeswietlenia,gips musiala placic!!
ale ona nam tlumaczyla ze tutaj jest tak ze do jakiejs kwoty jak chorujesz to placisz a jak dobijesz do tej kwoty to juz leczenie za darmo
ale jaka to kwota?? nie wiem
a aborcja na bank kosztuje
plonskasia
ma.Muśka e.Miśki :)
tak.rzeczywiscie w Norwegii jest tak ze placi sie do pewnej kwoty.. wydaje mi sie ze w roznych komunach moze byc ona rozna a wnioskuje to z tåd ze w 2005r. kiedy jeszcze mieszkalam w Ulvik i z powodu migdalow bylam dosc czestå pacjetkå dostalam taki "kupon" na "zbieranie punktow" 1punkt=1korona a trzeba ich bylo miec chyba 1514.. wtedy nie placisz juz nic, a moze nawet zwracajå juz wydane..??? tutaj w Hovden z racji tego ze to jedna z najbogatszych komun norweskich opieka medyczna jest podobno za darmo.. tzn.pamietam, ze jeszcze nie bedåc w ciazy a idåc do lekarza trzeba zaplacic ale podobno zbiera sie wszystkie kwitki i idzie na koniec roku do tutejszego urzedu i zwracajå kaske - bez wzgledu czy przekroczylas ten prog ustanowiony przez panswto czy nie..
..wogole pod wzgledem opieki socjalnej nasza komuna jest spoko i to jedyne co moze przemawiac za pozostaniem tu dluzszy czas.. mamy m.in. darmowe przedszkole, darmowe posilki dla dzieci w szkole.. jak dla mnie BOOOOMBA!
..wogole pod wzgledem opieki socjalnej nasza komuna jest spoko i to jedyne co moze przemawiac za pozostaniem tu dluzszy czas.. mamy m.in. darmowe przedszkole, darmowe posilki dla dzieci w szkole.. jak dla mnie BOOOOMBA!
tampeza
Wrześniowe mamy'08
no to widze masz biegania
a juz mam dwa spotkania za soba , podstawowka,liceum, fajnie spotkac sie tak po latach i uszlysze nic sie nie zmieniłas , skęciliśmy spotkanie na naszej-klasie;0. fajnie ....
To wlasnie tez spotkanie z naszej klasy, jedno juz bylo 2 miesiace temu, ale mnie nie bylo, teraz mamy drugie.
To wiem, ze wszystkie wizyty platne i dobrze, u nas tez tak powinno byc. Pamietam jak chcieli wprowadzic oplaty 5 zl i wszyscy sie oburzali. Chodzilo mi o ta aborcje bo na wrzesniowkach dziewczyny pisaly o badaniach na zespol Downa, ktore robi sie kolo 12 tyg. Dlatego zastanawialam sie jak to tu wyglada. Moze jak jest sie w grupie ryzyka to wysylaja na usg wczesniej?za darmo z tego co sie orientuje to tylko przyjmuja kobiety w ciazy i dzieci
znajoma ta pielegniarka,zlamala noge w grudniu
za przeswietlenia,gips musiala placic!!
ale ona nam tlumaczyla ze tutaj jest tak ze do jakiejs kwoty jak chorujesz to placisz a jak dobijesz do tej kwoty to juz leczenie za darmo
To Kasia naprawde niezla wasza komuna, przedszkole za darmo i opieka. U nas nawet miejsc w przedszkolach nie ma. Zalatuje komuna
plonskasia
ma.Muśka e.Miśki :)
tak.naprawde tak jest. a z miejscami w przedszkolach wiem ze wielki problem w Norwegii.. ale tutaj jak potrzebne så 2 to oni organizujå od razu 10 miejsc.. wiesz. ta komuna ma zaledwie moze troche ponad 400 mieszkancow (takich na stale - nie liczåc 20.000 turystow!!!), zalezy im na tym by ten teren troche zasiedlic, kroki takie så wiec czesciå planu...
z tego co piszecie to zależy od komuny , nie jest identycznie w calej Norwegii.a jak sprawa ze żłobkami? maż mi sugeruje, żebym poszla do pracy, ale ja nie wiem co o tym myślec , bo zostawic mojego cycka;-) w żłobku.....?na pare godzin , może.
Lilka ty podchodzilaś do tego tematu ......
Lilka ty podchodzilaś do tego tematu ......
Lilka
Aniu my Milene zapisalismy do przedszkola...tzn.zostalo nam jeszcze zaniesienie papierow do ratusza
ale mamy czas do konca lutego lub marca...juz nie pamietam....ale przyjmuje koniec lutego....
wiem ze sa tzw.BarnePark...ale u mnie go nie ma.....
pozatym wole przedszkole bo mala sie nadaje,a ja w tym czasie bede w domu walczyc z dwojka
nie ktorzy nam gadali ze jako obcokrajowcy nasze dziecko ma pierwszenstwo!!! g...prawda!!w kazdym razie tutaj
normalnie trzeba zapisac w terminie bo po terminie to dupka..
u mnie tez jest problem z przedszkolami
acha,i np.w przedszkolu tutaj w Ormåsen przyjmuja maluchy od 1 roku zycia
bo chcialam i Hanie zapisac....ale roczku nie ebdzie miala
ale mamy czas do konca lutego lub marca...juz nie pamietam....ale przyjmuje koniec lutego....
wiem ze sa tzw.BarnePark...ale u mnie go nie ma.....
pozatym wole przedszkole bo mala sie nadaje,a ja w tym czasie bede w domu walczyc z dwojka
nie ktorzy nam gadali ze jako obcokrajowcy nasze dziecko ma pierwszenstwo!!! g...prawda!!w kazdym razie tutaj
normalnie trzeba zapisac w terminie bo po terminie to dupka..
u mnie tez jest problem z przedszkolami
acha,i np.w przedszkolu tutaj w Ormåsen przyjmuja maluchy od 1 roku zycia
bo chcialam i Hanie zapisac....ale roczku nie ebdzie miala
czyli nie ma takiego czegoś jak żłobki , tylko same przedszkola i przyjmują od roczku i trzeba sie dostosowac do terminów, tobie to ułatwi żyie , trójka na głowie, szacuneczek
a te BARNE PARK to jakas instytucja? czy jakies miejsce do zabaw dla dzieciakow?
a te BARNE PARK to jakas instytucja? czy jakies miejsce do zabaw dla dzieciakow?
Lilka
czyli nie ma takiego czegoś jak żłobki , tylko same przedszkola i przyjmują od roczku i trzeba sie dostosowac do terminów, tobie to ułatwi żyie , trójka na głowie, szacuneczek
Aniu sa zlobki
tylko w tym przedszkolu u mnie w Ormåsen przyjmuja od roczku
w sumie nie wiem jak jest gdzie indziej ale z tego co Merete mi mowila to chyba w innych przedszkolach przyjmuja mniejsze dzieci
a BarnePark to jest taki powiedzmy Park z placem zabaw itp.dla dzieci
orzyprowadzasz dziecko codzinnie na 4 h i koszt tego u mnie w Drammen jest 1 tys.kr
ale ja do Drammen mam ok.30km wiec dupka
a posylalabym Milene,szczegolnie teraz jak wiosna idzie
reklama
Dzięki na info Lilka:-)
fajne rozwiazanie ten B.P , nie mamy tu znajomych z dzieciakami , więc cezary miałby towarzystwo , a nie taki odizolowany od innych brojków.W PL sa też takie miejsca ;0
Pogadam z mężem, i zobaczę czy cos jest takiego tu na tej wsi...bo w bergen napewno .
a to nie przeszkadza , że dziecko ma jeszcze pieluchy i nie siada na nocnik?bo w pl to od razu afera i dlatego chcą.... dzieciaki od 3 lat
A MAM PYTNKO;ILE KOSZTUJE TU PRZEDSZKOLE?
fajne rozwiazanie ten B.P , nie mamy tu znajomych z dzieciakami , więc cezary miałby towarzystwo , a nie taki odizolowany od innych brojków.W PL sa też takie miejsca ;0
Pogadam z mężem, i zobaczę czy cos jest takiego tu na tej wsi...bo w bergen napewno .
a to nie przeszkadza , że dziecko ma jeszcze pieluchy i nie siada na nocnik?bo w pl to od razu afera i dlatego chcą.... dzieciaki od 3 lat
A MAM PYTNKO;ILE KOSZTUJE TU PRZEDSZKOLE?