reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

mamy z norwegii

Witam wieczorowo
Lilka a nie myslalas o otwartym przedszkolu, zeby pochodzic dwa, trzy razy w tygodniu, to niewielki koszt, ok 30 koron, a moglabys byc z dwojka dzieci. Mialaby kontakt z innymi dziecmi, ty bys mogla poplotkowac. poza tym jak dziecko ma skonczone 3 lata i nie chodzi do przedszkola to panstwo ci doplaca za siedzenie w domu.
Co do wyprawki u mnie tez w rodzinie mowili zeby nie kupowac, ale ich olalam, ciuszki trzeba poprac, poprasowac itd. Slyszalam tez ze lozeczko powinno sie kupic troche wczesniej i rozlozyc zeby wywietrzaly farby i lakiery.

reklama
Fajny pomysl z tym przedszkolem otwartym,rozumiem,ze to cos jakby spotkanie w parku albo na podworku z innymi dziecmi?Pomysl Lila,Tampeza dobrze radzi.
Chyba macie racje z tym kupowaniem,trzeba cos miec wczesniej! Jeszcze troche poczekam,po wizycie lekarza.Ide 12 do rodzinnego,a kiedy do ginekologa to jeszcze nie wiem.Znalazlam jednego polaka,tyle ,ze tam dostac sie nie mozna,musi mnie zapisac rodzinny...Ale system ...Na szczescie czuje sie dobrze.Nic mi nie dolega. Ostatnio pracuje mniej,o polowe!Tyle,ze jak tu czytalam to lepiej pracowac przed maciezynskim,zeby potem wziac ludzkie pieniadze.W styczniu harowalam 225 godzin,w tym miesiacu na grafiku mam tylko 130!Narazie odpoczywam.Bede sie martwic w marcu jak bedzie grafik.Najgorsze,ze zaczynam tyc!!!:wściekła/y:Niedosc ,ze wzielam 2 kilo we Francji na swietach bozego narodzenia,zaraz potem okazalo sie ,ze jestem w ciazy i nie moge sie odchudzc,to teraz juz nastepne 1,5 kilo!Co tu robic?:szok:

kochane o tym Barne Park to ja juz slyszalam
w Drammen sa,miesieczny koszt to 1000kr...ale u mnie w Ormasen nie ma :no::no: i dupka

narazie wczoraj mielismy rozmowe i maz jest na tak ja na nie i w sumie sie wieczor skonczyl sprzeczka:baffled::baffled:

u nas sa otwarte, tzn najczesciej w budynkach kommuny albo przy kosciolach, chetne matki spotykaja sie na pare godzin dziennie i przychodzi sie kiedy sie chce. koszt to 20-30 koron za jedno spotkanie. mozesz spytac w helsestation, powinni cos tam wiedziec. malzonkiem sie nie przejmoj, bedzie dobrze:tak:

Agnieszko wlasnie w Helsestasjon sa dwa razy w tygodniu spotkania po 4 h
ale....ja musze dojechac do tej przychodni...a neistety mezulek wolne zadko ma w te dni i jeszcze nie bylismy

u nas sa we wtorki i czwartki
troche przekichane jak sie mieszka na zadupiu :baffled:

a mezulkiem sie nie lamie bo...ostatnio za duzo stresow mam

czekam na @ :baffled::baffled:

hej dziewczyny!

potrzebuje od Was porad. nie chce krakac ale czuje poczåtek choroby - zwyczajne przeziebienie.. troche wystrachana jestem, bo jak do tej pory bylo wszystko dobrze wiec nie wiem tez za bardzo jak w takich sytuacjach postepowac... :-(

bozena - rozumiem ze ty masz platne na godziny skoro så one tak dla Ciebie wazne.. tak - ja tez pozostaje 100% aktywna w pracy wlasnie ze wzgledu na wysokosc macierzynskiego, jednak jak w Twoim przypadku to raczej bylabym wdzieczna za to, ze nie masz do wyrobienia 200 lecz 130h. zwolnienie tempa Ci sie przyda, przyjdzie lepszy czas to moze bedziesz wyrabiac norme (ok.160h/miesiåc) i uwierz mi to Ci w zupelnosci wystarczy.. pozatym w Twoim tyciu nie ma nic strasznego. niektore przybierajå na wadze, inne nawet spadajå, jest to calkowicie naturalne wiec nie panikuj! :tak: ja znam opowiesci ze dziewczyny przytyly 25-30kg! :szok: oczywiscie takich rzeczy to ja Ci nie zycze ale wszystko predzej czy pozniej wroci do puktu wyjscia.. z zakupami naprawde jeszcze troche poczekaj - przynajmniej do tego umowionego 12tygodnia. ja zaczelam shopping dopiero 3tyg, temu a jestem w prawie w 19tc! lepiej poczytaj sobie troche na stronach o ciåzy (ale tylko te pozytywne rzeczy!! :-)) albo zajmij zupelnie czyms innym :tak:.. a z tym ginekologiem to tez wåtpie zeby ktos Ciebie tam bez wyraznej (dla Norwegow!) potrzeby skierowal i pewnie o aranzacje takiej wizyty bedziesz musiala prosic sama..

Kasiu za wczasu naturalnymi sposobami sie lecz!!!
miod,cytryna,czosnek-to naturalny antybiotyk

ja jak bylam chora i poszlam do lekarza to mi pwiedzialam ze nie ma lekow dla kobiet w ciazy nawet tabletek do ssania bo wszystko to chemia

sa oczywiscie antybiotyki dla kobiet w ciazy,ale jak u ciebie sie zaczyna to radze czosnek :-p i herbatka z miodem i cytryna
ja nawet ful kanapek z miodem jadlam :-)

zdrowka!!!

dzieki LILA! juz platki na goråcym mleku z wielkå lychå miodu zjadlam! :tak: cytryny niemam ale powiem pieknemu zeby mi przyniosl.. a czosnku to raczej nie rusze - pamietasz? - odrzucilo :no: :-) wzielam tez 1 PARACET bo kurna nawet termometru nie mam i nie wiem jak z tå mojå temperatura - choc niewiele czuje...modle sie zeby to jakos przeszlo bo nie chce zeby dzidzius byl zagrozony..:zawstydzona/y:

hej dziewczyny!
mam pytanie...

w jakim okresie nastepuje gwaltowny wzrost brzucha? i czy rosnie az do samego konca? czy jest na to jakas regula? czy så jakies "przecietne" wielkosci brzuszkøw? we wtorek jade na USG do Kristiansand. przy okazji chce kupic sobie jakies ubrania bo w nic juz nie wchodze. sprawdzalam tez sklepy internetowe i chcialabym cos zamowic ale tam wymagajå wymiarow.. moj brzuszek jeszcze nie jest duzy - wszystko prawdopodobnie przede mnå wiec co ja tu mierzyc bede!!! dlatego troche skolowana jestem bo..:) te ubrania majå takie gumy okalajåce brzuch, ale tam så tez inne numeracje typu S,M etc + wymiary w cm na brzuch... ja zazwyczaj nosze M , czasami jeszcze S (bo wczesniej bylam S)..widzicie - tak to jest jak sie na zadupiu mieszka i do miasta raz na ruski rok albo w zakupy w internecie!!!! :wściekła/y: jak to bylo z Wami? za jakiekolwiek info bede wdzieczna!!

buzki!:-)

reklama
Kasiu u mnie ciazy z Milena nie bylo widac az do 7 miesiaca:happy:
z Hania wybil mi szybciej ale to normalne przy kolejnych ciazach

jesli chodzi o ciuszki to sie tym absolutnie nei stresuj
ja wszystkie bluzki kupowalam na zapas wieksze bo to pare meisiecy tylko i szkoda kupowac ful ciuchow bo potem i tak albo oddasz albo zostawisz do anstepnej ciazy

ja kupowalam sobie bluzeczki obcisle ze streczem ,albo takie odcinane pod biustem a'la tuniczki i sjo!!!

naprawde radze kupic cos luzniejszego a ladnego niz wiekszego na chwilke

to z mojego doswiadczenia :-)

Do góry