reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

hejka

ja sie wyspalam na maxa i czuje sie super:-D jestem przygotowana na nastepna nocke:baffled:

a moj maz bardzo sie ladnie spisuje, chcialam go pochwalic, bo zabal mala na dwor jak wstala zeby mnie nie budzila i teraz wychodzi z nia na silownie (odda ja pod opieke) wiec ja mam znowu wolne:happy2:

zjedli caly obiad z wczoraj bo sporo zostalo ale niestety nie az tak duzo zeby i dla mnie:szok: ale mi to wyszlo na dobre bo maz powiedzial ze nie oplaca sie dla jednej osoby gotowac i pojade sobie zaraz do ikei i tam cos wszamie:happy2: nie daje rady jesc duzo na raz wiec za 60 koron to mam caly obiad i nie trzeba gotowac:happy2::happy2::happy2:

to ja lece, pozniej sie odezwe

ps. Ania pamietam o zdjeciu, wkleje wieczorem

reklama
Agathe - miłego odpoczynku :tak: Ja do Ikei lubię na hot- dogi jeździc :szok::tak:
Ana - fajny zakręcony kocurek :-):-):-):-):-):-):-)

U nas ze spaniem w dzień różnie bywa...Teraz jak jestem u sikorki to tym bardziej nie chce spac (padnięta jak nie wiem) bo Adrianek nie chce spac.... ehh a potem wieczorem tak padnięta,że nie umie usnąc.... :baffled::confused:
My już po późnym pysznym obiadku (cannelloni zrobiłam) ciacho marchewkowe w piekarniku a my z siostrzykiem siedzimy sobie przy kawce (no ja na chwilę na forum wlajzłam ;-);-);-);-);-);-);-)
Buziole :-D

Agathe w końcu znalazłam to alpro soye, no troche sie obawiałam , że mi tego nie bedzie pił ....robiłam podchody , babelkowanie i picie ze sŁomki , no i zaskoczył, nawet przesadził z ilościa:-D , bo chciałam mu dac na razie troszke , żeby zobaczyc czy mu służy czy szkodzi:sorry2:. Tatusiowi też zasmakowało:rolleyes:.mam nadzieje , ze sie przyjmie:tak:, szkoda tylko , ze u mnie tego nie ma i musze troche sie najeździc , zeby to dostac:szok::eek:. a dawałaś małej inne produkty z tej serii:confused:?

mam jeszcze prośbe do mamusiek , które dysponuja słownikiem lepszym od mojego:baffled:, potrzebuje słowo:mijam(w zanczeniunp. mijam sklep i ....) i słowo jeszcze.
dziękuję z góry

no super tyle sie napisalam i mnie wywalilo:wściekła/y:

ale sprobuje raz jeszcze

jesli chodzi o te slowka Ania to mijac jest zbudowane z dwoch slow po norwesku (isc obok) i dlatego trudno odszukac

går forbi - jeg går forbi rema butikk nå - mijam sklep remy teraz

z gory dziekuje - takk på forhånd - to jest powiedzonko i tak sie go urzywa bez zaimka jeg

a w ikei bylo ok, nawet spotkalam znajomych, zjadalam sobie nozki kurczaka i frytki (zazwyczaj podaja z warzywami wok, ale ja mialam ochote na frytasy:-p)

a jeszcze Ania co do mleka sojowego, to jezeli mu smakuje to nie musisz sie bac mu podawac (jezeli oczywiscie nie bedzie zadnych reakcji) i ma tez wapn. Mozna wyczytac na necie ze soja w nadmiernych ilosciach nie jest dobra, ale to dotyczy ludzi najczescie wegetarian ktorzy wszystko zastepuja soja co jest bledem. Jedza sery sojowe, mieso sojowe, pasztety sojowe, mleko sojowe, jogurty sojowe itp, i to kazdego dnia. Jednym produktem nawet na stale mu nie zaszkodzisz. Mleko krowie w nadmiernych ilosciach tez prowadzi do roznych chorob np. do cukrzycy, wiec poprostu wszystko z umiarem.

Moja Sandra teraz jest na fali mleka ryzowego (ris melk) tez slodziutkie i dobre. Jezeli zobaczysz w sklepie to mozesz mu kupic i podac do sprobowania. Jak mu zasmakuje to dawaj mu na zmiane.

a co do innych produktow tej serii to tez mozesz mu podawac, chodzi tylko o to zeby nie zastapic soja wszystkiego (sniadanie, obiad, kolacja).

soja jest fasola i ma w sobie duzo dobrego bialka, tylko ze czasem potrafia ja tak przetworzyc ze modyfikuja ja genetycznie co jest bledem. Alpro soya jest dobra firma, ale nie warto kupowac byle czego. Tutaj raczej sa przewrazliwieni na tym punkcie i nie ma takich swinstw jak w PL, bo w hipermarketach w Pl to wszystko biora i naprawde trzeba czytac co sie kupuje.

Bylam wegetarianka przez wiele lat stad ten temat jest mi bliski. Bycie wegetarianinem nie polega na jedzeniu soji, bo jest wiele innych produktow. Dzieki wegetarianizmowi nauczylam sie sporo o odzywianiu i skladnikach odzywczych:tak:

dzieki Agathe za tłumaczonko, a co do z góry dziękuje to było skierowane do was za pomoc:-D:-D:-D
a co do soji to w PL miałam okres , ze wcinałam kotleciki i inne produkty , mój brat jest weget. więc wiem o co chodzi.Moja mama siedziała w książkach a potem dogadzała braciszkowi i wiedziała jak mu uzupełniac posiłki:tak:.jeśli chodzi o Cezarka po prostu szukałam czegoś co moze mu zastąpic białko w mleku , bo jak wiesz nie pije.mam nadzieję , ze się przyjmie:tak:, taki dodatek do jadłospisu:sorry2:.

a czy jak zaczynasz zdanie od ETTERPA to czasownik mam tez na drugim miejscu , czy normalnie etterpa jeg gar.....czy etterpa gar jeg...

Marta co się dzieje, miałas tylko jechac po czapeczkę?a to juz wieczór...?

Ostatnia edycja:
reklama
etterpå går jeg til kino - czyli szyk przestawny

wiesz z soja jest taki problem ze niektorzy nie maja pojecia co robic wegetarianom do jedzenia i dlatego wciskaja soje do wszystkiego. Ale to problem kulturowy sadze, bo jednak w polskim jadlospisie jest duzo miesa.

Do góry