reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

Marta z środków do natłuszczania skóry może być oliwka dla niemowląt, a jak ma tendencję do przesuszania się skóry, wtedy natłuszczać ją parafiną.no i dobrze natłuszcza i działa odżywczo na skórę oliwka z oliwek (z pierwszego tłoczenia), moze też linomag w płynie.
problem w tym , ze takie rzeczy to w PL
a co do kosmetyków jest mnóstwo w aptekach i nawet w Rimi widziałam.

Marta zobacz jaki wynalazek:http://www.barnashus.no/index.php?p...oduct_id=431&option=com_virtuemart&Itemid=410

a tu strzel sobie swój wlasny projekcik:http://www.stokke.com/nursery/default.aspx

Ostatnia edycja:
reklama
Natalka miala starzsnie sucha skore wiec miala kapiele dawa razy dziennie. Rano wkrochmalu a wieczorem w siemiu lnianym. Oby dwa skladniki widzialam w slkepach wiec juz sie ciesze. A co do smarowania to uzywalam linomag, noa tutaj chyba na ta parafine bede musial przejsc albo oliwke. A jakie mydelka uzywacie? Ja widzialm tutaj plyn do mycia top-tu-toe czy jakos tak, norweski jonson&jonson. Ale moze uczulac wiec nie wiem.

a co do poduszki to Sandra nie miala, podkladalam jej tylko poszewke na wypadek gdyby ulala to nie musialam sie przejmowac bo spala na takiej skorze owczej. Fajniutka taka milutka;-) bardzo ja Sandra lubila, ale wiem ze nie wszystkie dzieci lubia.

Mi znowu w szpitalu powiedzieli ze kapiele zawsze wysuszaja i zeby jej nie myc czesciej niz 2 - 3 razy w tygodniu, a jesli bedzie ulewac albo mleko sie uleje na szyje to zawsze mozna na mokro umyc. Jak na moja to dzidzie zadzialala ta metoda, ale wszystko zalezy od skory tez:confused:

moja sie drze w lozeczku i nie chce spac:wściekła/y:

Anka siwetnie ze mozna zaprojektowac:-D tylko trzeba miec glowe na karku i nie byc w ciazy,bo ja mam piedziesiat pomyslow na minute. Dzisiaj wybieralam przescieradla 15 min, az Tomek juz marudzil:baffled::-D. a to krzeselko juz gdzies widzialam:tak:, fajne szczegolnie jak nie masz miejsca postawic wielkiego krzeselka do karmienia.
Tez slyszlam zeby niemowlakow nie kapac za czesto i tez nie smarowac za duzo bo skora dziecka musi sama zaczac produkaowac bariere ochronna.
Ale kazda inna szkole przechodzila, wiec mozemy sie powymieniac doswiadczeniami:tak::-D.
Mala juz spi. Wogole zauwazylismy ze nauczyla sie pewnego schematu wieczorem. CZyli kompanie, zakladaniepizamki i ona juz sama idzie do lozka:szok:. 15 min i dziecka nie ma:no:. A to chyba dlatego ze jak przyjechalam z nia tutaj to pierwsze co chcialam to: wieczorynka o 19, po wieczorynce kompu i godz 20 spac:tak:. Z ta 20ta udawalo sie do nadejcia wiosny...bo robilo sie pozniej ciemno i nie chciala isc spac. ale teraz powocila do schematu:tak: i wszyscy zadowoleni.
Gdzies czytalam ze dziecko musi miec ustawiony rytm zycia, zeby czynnosci dnia codziennego wykonywac mniej wiecej o tej samej porze...widac mialo sens. Nie ukrywam ze na poczatku to sie nadarlam, nawkurzalam i bajek naczytalam, ale sie oplacalo:tak:. teraz sama idzie spac, bez bajek, bez kolysanek...spi:-).

dokładnie dzicko musi miec swój rytm dnia, bo jest wtedy niespokojne i nerwowe..no ale w praniu jest pełno przypadków losowych i nie zawsz sie to udaje:-D.
a co do krzesełek to maja takie w przedszkolach, ale bezbarwne no i bez poduszeczek:-D, zresztą jakieś pare miesiecy temu temat siedlisk dla dzieciaczków sie tu przewijał, i napewno wtedy:tak:

moja miala rutyne ale ostatnio to nigdy z nia nic nie wiadomo. Ryczala w lozku to moj maz ja wyjal:wściekła/y: bardzo konsekwentnie:crazy: i teraz bawi sie na podlodze zamiast spac........ a godzina pozna, w dzien spala bardzo malo...... a ja mam juz dosc i chce spac!!!

ja juz uciekam , troche posiedzę przed tv i do łózeczka...choroba atakuje na maksa
emocje33.gif
.
a jutro jak sie obudze może dojdzie jakoś pocztą pantoflową , że Lilka już rozdwojona
emocje17.gif
,( macie jej number?????).
buziaki dla wszystkich
emocje32.gif
i spokojnej nocki
emocje16.gif

reklama
oj Lilka ja juz myślałam , że ty rodzisz albo już po a ty się tu obrzerasz takim smakołykami:-D.
widzę , że dzisiaj powtórka z rozrywki:rofl2:
no to miłego wieczorku i w końcu sie wyśpij:tak:

oj Lilka wiem jakie to uczucie bo ja czekalam tez 11 dni po terminelv u
l

wiecie...bo ja mialam nadzieje ze juz za tym trzecim razem to urodze przed terminem...a tu znow sie zapowiada ze bede po terminowa...z lekka mnie to wkurza :angry:

Jakich kosmetykow tutaj uzywacie dla maluszkow???? nie mam bladego pojecia co kupic:baffled:.

Lilka ja dzisiaj kupilam materac za 700 nok, nie wiem czy to drogo bo wczesniej widzialam w sklepie za 1500 nok, wiec wzielismy tego:sorry2:.

Czemu tutja maja takie dziwne rozmiary:baffled:. Chcialam kupic body w rozmiarze 58 i nie bylo. Sa tylko 56 i pozniej juz 60:szok:. Babka na mnie dziwnie spojrzala w sklepie jak sie spytalam o 58:dry:. .

1.ja tutaj teraz kupuje wszystko z firmy NATUSAN,to chyba J&J,ale dla Gabrielka specjalnie w PL nakupowalam ten drogi Oilatum bo jest bombowy!!
0,5l kosztowalo mnie chyba 60zł,ale nie dosc ze myje to superancko nawilza skore dziecka i jest zalecany jak najbardziej do skory niemowlat z problemami jak i dla dzieci ktorym nic nie dolega
tutaj w aptece niestety go nei widzialam :no:

2.Marta cena materaca jak dla mnie to i tak tutaj jest wysoka :-p bo ja najdrozszy materac widzialam za 800kr,a na koncu pojechalismy do Ikei i kupilismy za 500kr bdb,bo byly jeszcze tansze
ale 700kr to chyba nie tak zle :sorry2:

3.Marta ja nie wiem,bo ja sie nie spotkalam nawet w PL z rozmiarem 58 :-D
rozmiarowka jest od 56 co 6cm w gore
chyba ci sie pokrecilo,co?? :-p:rofl2: hihiiii

a co do poduszki to Sandra nie miala, podkladalam jej tylko poszewke na wypadek gdyby ulala to nie musialam sie przejmowac bo spala na takiej skorze owczej. Fajniutka taka milutka;-) bardzo ja Sandra lubila, ale wiem ze nie wszystkie dzieci lubia.

Mi znowu w szpitalu powiedzieli ze kapiele zawsze wysuszaja i zeby jej nie myc czesciej niz 2 - 3 razy w tygodniu, a jesli bedzie ulewac albo mleko sie uleje na szyje to zawsze mozna na mokro umyc. Jak na moja to dzidzie zadzialala ta metoda, ale wszystko zalezy od skory tez:confused:

moja sie drze w lozeczku i nie chce spac:wściekła/y:

ja Hani od niedawna daje poduszke do spania,bo ona lubi sie wtulac,ale fizjoterapeuci uwazaja ze do 2 roku zycia jak rodzic chce dziecku wlozyc poduszke to niech ja sobie narysuje na przescieradle :sorry2: -doslownie jeden tak powiedzial w programie dla dzieci
my mamy takiego plaskacza,ze czy ja wiem czy ta podusia tak zaszkodzi??

a co do kapieli to ja moje dziewczyny teraz kapie co 2 dni,Hania jak sie urodzila w listopadzie tez ja kapalam co drugi dzien,dopiero jak przyszly cieple dni to codziennie bo jednak skora sie pocila,ale tak to nie widze potrzeby u nich mycia czesciej
zawsze pzred snem przetre tymi chusteczkami nawilzajacymi dla odswiezenia i jest ok

my bylismy w centrum w COOPie na zakupach
kurcze taka fajna biala kurtke mi K. pokazal za 500kr,przymierzylam,napalilam sie a on mi jej nie kupil :wściekła/y: no zabic faceta normalnie

Agata mieszkanie na zadupiu jest fajne,ale po paru meisiacach zaczyna dobijac,szczegolnie jak nie ma sie auta by sie wyrwac do miasta
bo ja tak wlasnie mam,ze mnie dobija juz to wiejskie zycie,pare uliczek,same domki...nic ciekawego,wiecznie to samo
nawet spacerowac nie mam specjalnie gdzie,bo etren gorzysty i padam pchajac wozek :sorry2:
marzy mi sie powrot do miasta,spacerowanie po uliczkach,mijanie ludzi,ogladanie wystaw....przynajmniej mi sie nie nudzilo na tych spacerach tak jak teraz :sorry2:

Do góry