reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

hej!hej! :-)

Aniu chodzi Ci o placki ziemniaczane? ja dodaje do nich startå na wiekszych oczkach marchewke! palce lizac :tak: az potem brzuchy bolå!! :zawstydzona/y:

..ja odwiozlam wczoraj rodzine.. musze Wam powiedziec ze NARESZCIE! wkoncu na spokojnie zajme sie sobå i Malå i calå resztå innych rzeczy.. a i pewnie troche odstresuje bo az znowu mleka mi ubylo.. tylko ze sie w tych ostatnich dniach przeziebilam.. :-( mam nadzieje ze nie zaraze Emmy - poki co sie trzyma, ale wciåz podaje Jej swoje mleko - slyszalam ze nie ma zagrozenia.. a jutro ide na kontrole 6-go tygodnia po porodzie (to nic ze juz 9-ty!!:rofl2:) wiec zapytam jak z tym walczyc..

..dziewczyny co z tå Witaminå d3? ja dostalam wiadomosc od swojej polskiej kolezanki mieszkajåcej w Hovden.. jest w kraju, zrobila swojej coreczce wyniki i ma straszne braki! rowniez wapnia bo przeciez tutaj nic ni kazå podawac.. Ona pije mleko sztuczne wiec dlatego tak jest - mowi Jorgeir.. ja juz sama nie wiem no bo przeciez dziecko moze sie nabawic krzywicy a boje sie tak na wlasnå reke.. tez jutro zapytam ale juz chyba wiem co uslysze - ze to nie jest konieczne..:baffled:

reklama
no u mnie juz po plackach , nastepnym razem dodam marchewkę
21450784721d5e579c3f.gif
, bo brzmi smakowicie i interesujacą:-p, ja starłam sera żółtego , no cosik za malo , bo nic nie było czuc:-D, ale i tak pycha:-p:-p:-p
Kasia ja sie ostro przeziębiłam , nawet mialam gorączkę, brałam jakies paskudztwa i karmiłam piersia , a to wszystko za przyzwoleniem lekarzai i recepta od niego , bo nie wszystkie leki sa dla karmiących mamusiek:tak:Z leków przeciwgorączkowych zalecany jest paracetamol, a przeciwwskazane tzw. salicylany (Polopiryna, Aspiryna, Upsarin). , nie ma żadnego zagrożenia dla dzidzi:tak:, Kasienko zawsze możesz ziąśc leki homeopatyczne, a z babcinych sposobow to herbata z sokiem malinowym, miodem i cytryną, więc spokojnie :tak:
-warto karmić piersią podczas choroby.Wtedy właśnie mleko matki zawiera przeciwciała uodparniające dziecko na choroby.Można więc powiedzieć , że wtedy pokarm matki działa jak szczepionka!!!
a co do wit d3nie pamietam jak to przy karmieniu, ale potem dawałam mu 2 kropelki , zależy jak mu sie ciemiączko zrastało.

Ostatnia edycja:
czesc babulki :-)

wczoraj juz nie dalam rady wpasc,bo jak u dziewczyny na paznokciach wyladowalam o 19.00 godzinie to w domu bylam pzred 24.00 :szok:
doslownie 4,5 godziny robila mi pazurki :szok:
jest cholernie dokladna i widac ze dobra

co do paznokci to poprostu sa dwa powody dla ktorych zaczął sie zel odklejac:
1.to mialam pazurki zrobione w pl na innych zelach niz ona i te dwa zele sie nie ''polubily''
2. w pl tak mi zjechaly naturalna plytke paznokcia,ze to tez moze byc przyczyna ze zel odklejał sie

teraz mam patrzec czy bedzie znow odchodzil,jak tak to zostaja mi pazurki akrylowe lub sciagniecie pazurkow i czekanie az plytka mi odrosnie :sorry2:
no ale narazie jest cacy pfu pfu

zaraz na tvn leci powtorka z niedzieli Super niani i lece ogladac :-) nowa seria

Agata udanej wizyty w szpitalu,mam nadzieje ze ci juz cos wiecej pwoiedza
acha ty kupilas Graco wozek??
wiesz co zastanawiam sie czy nie odpuscic z tymi pompowanymi kolami i nie kupic tez tego graco :dry:
znalazlam wozek z fotelikiem i adapterami za 4 tys.kr nowka (drogo??)
i tak sobie mysle ze zima jak nas zasypie to najwyzej nie bede wielce jezdzila w tych zaspach bo nie dam rady,a zas za rok Hania bedzie miala juz prawie 2 lata i moze juz nie uzywac spacerowki,bo Milena majac kolo 2 lat przestala jezdzic w wozku
pozatym na zakupy w centrum czy zeby pospacerowac po chodnikach na meiscie to pompowane nie potrzebne,a wozek zawsze mniejszy i zgrabniejszy do bagaznika
kurka w kropce jestem:sorry2:

ok lece na nianie

Ostatnia edycja:
Lilka dzięki jeszcze raz zacv, w miejsce danych K wpisałam swoje i cv gotowe, choc troche okrojone:-D, zaraz sie wypindrze i lecę zawieśc je do Bergen:tak:, mam nadzieje , ze jakaś fuszka wpadnie w ręce:tak:.

dzieki Aniu za porady! ;-) a wjakiej profesji te fuszki jesli mozna wiedziec? :)
Lila. jak to cale paznokcie zejdå?! :szok: przeciez to boli i chyba jeszcze nieciekawie wyglåda.. ja NIGDY tipsøw nie mialam! (szczerze mowiåc to cale zycie obgryzalam dopiero od pøl roku moze??) ale z opisu to chyba juz lepiej miec poobgryzane!! :szok::-D
Agata jak kontrola? sprawdzalam ten Twoj telefon!! ale bajer! ile to kosztuje bez abonamentu? jakby chcial kupic bez wchodzenia w uklady z telefonami?

..Jorgeir przed chwilkå poszedl do pracy.. i do wieczora.. troche nie chcialam Go puscic.. chcialam zeby caly dzien ze mnå.. :( no ale coz.. przynajmniej obejzelismy razem fajny film! "stardust" - na olski byloby "Gwiezdny pyl" ale nie wiem czy tak prztlumaczyli bo czasami takie glupoty zrobiå z tych tytulow! swietny, basniowy! polecam!!

Ostatnia edycja:
Hejka,
No to widze wszystkie dzisiaj zalatane :-D...
Anka, Agata powodzenia!!! Mam nadzieje ze same dobre wiadomosci wpadna:tak:.
Lika ja tez nie wiem jaki wozek:baffled:, kurka sa rozne ceny i roznie wygladaja te wozki...ale za 4000 to musle ze niedrogo. Ja na razie co mi sie podobaly to kosztowaly 6000. No ale co zrobic, jak mi sie podoba:sorry2:.
Bylam w mojej przychodni. Moj lekarz sie jeszcze urlopuje do poniedzialku.O dziwo super Babka wcisnela mnie do lekarza, ktory jest na zastepstwie. Ale fajny byl:szok:. Mlody, przystojny, normalne ciacho:-D. Tomek sie smial ze mam sie do niego przepisac. Ale glupio bylo mi sie nawet spytac;-).Nie mial za duzo ludkow do przyjecia. Wiec od razu do gabinetu. Zlecil badanie krwi z palca zeby sprawdzic czy to wirus czy bakteria. Natalce sie podobalo pobieranie krwi z palca i mowila ze nawet jej nie boli:-D. Lekarz byl pod wrazeniem bo myslal ze wrocimy z rykiem a Natalka usmiechnieta:-). Okazalo sie ze to wirusik i ze inhalacje na szczescie niepotrzebne, zapisal syropek i po sprawie. Nawet znal poskie slowa, np "usta" hmmm,,,ciacho:-D. A inhalator bym musiala kupic albo codziennie chodzic do przychodni do ktorej mam kawalek...

No i bylam w komunie w "barnehageservice". Ale sie wkurzylam bo myslalam ze nie znajde tego glupiego budynku. A jak znalazlam to z biura do biura latalam:baffled:. No i trafilam do Babki ktora dala mi formularz do wypelnienia i sobie zrobila kopie dokumentow ze skarbowki o wysokosci zarobkow i wsio. Powiedziala mi tylko ze "cos tam sie da i ze w ciagy 3\4 dni dostane odpowiedz".
Czyli nic sie nie dowiedzialam:baffled:. a pozniej Wam zrobie zdjecie i zalacze zebyscie zobaczyly o co chodzi bo ja nie umiem tego tak wytlumaczyc:sorry2:.
Ale mnie Natalka wkurza dzisiaj :wściekła/y:normalnie odstrzelic....
A z nowosci to Tomek od jutra pracuje tylko od poniedz do piatk od 7 do 15. Skonczyly sie nadgodziny na budowie. W koncu sobota z mezem w domu:-D. No i sie Natalka zajmie bo ja nie mam na nia sily...piorun...a jak krzykne bo ja juz nie wytrzymuje to ryczy:baffled:...no:sorry2:

A jak tam u Was sprawy?

Kasiu nie nie :-D paznokcia tego sztucznego sie zdejmie (spiluje) i zostanie moj paznokiec :tak: ino ze w tamtym salonie za mocno go spilowaly to mam cienki moj naturalny,az za cienki,no i jesli zel znowu bedzie odchodzil to zdejme tipsy i poczekam az moj paznokiec calkowicie odrosnie by byl normalnej grubosci :tak:

Marta to ten wozek:
43_-108469051.jpg

w sumie moim typem i to najmocniejszym jak narazie jest ten TFK
02_-627259381.jpg

ale ten TFK kosztuje ok.7 tys.kr :sorry2:

ok ide cos do kuchni zrobic do jedzenia bo zaladek mi sie zaraz do kregoslupa przyklei :laugh2:

Ana ciesze sie ze pomoglam z tym cv :-)
powodzenia w szukaniu pracy,napewno cos znajdziesz,oby cos fajnego:-)!!!!!

Fajne oby dwa:-)
A ja mam spokuj z Natalka. Wlaczylam jej na dvd bajke, ostatnio uwielbia "barbie" wiec sciagnelam jej kilka bajek;-).
Zabieram sie za obieadek, dzisiaj spagetti:-D. Chyba wogole zrobie leczo bo widze ze papryka potaniala:-D.

jestem wkurzona , bo wszędzie wymagają norweskiego od kobitek nawet do polatania na miotle:-D, no ale poczekamy , pouczymy się i zobaczymy.
czy mozecie mi to przetlumaczyc:
Assistent/fagarbeider
vi har ledig et vikariat som pedagogisk medarbeider på avdelingen vår Orion. Vi kan tilby tarifflønn og gode personalvilkår. Vi har et godt arbeidsmiljø, både faglig og sosialt.
będe wdzięczna:tak:

reklama
Lila, zapomnialam sie jeszcze wypowiedziec na temat wøzkow.. niewiem jak to wyglåda tam u Ciebie pod Drammen i jakå droge mialabys codziennie pokonywac ale ja mam taki z pompowanymi kølkami i mimo tego ze na jego widok poczåtkowo plakalam teraz jestem BARDZO zadowolona!! :tak: przemysl wiec dokladnie bo czasami rzeczwiscie inne aspekty mogå byc wazniejsze..niestety, nie mieszkamy tak jak dziewczyny w miescie, gdzie sniegu mniej a i odsniezajå pewnie lepiej i czesciej..

..a ja nakarmilam Emme (rany Ona juz malo niemoze!!! wcina od 150ml i wiecej!!:szok: za kazdym prawie razem i wcale nie na chama!! ja nienadåzam z produkcjå i wyciågam zapasy!! szok!! slodki glodomorek :rolleyes: a kupska tyle dzis zrobila ze az pielucha chyba z 1kg! jeszcze tak nie widzialam!!:szok::-D)..potem poczytalam jej wierszyki i pobawilysmy sie maskotkami, teraz w kolysce..
..a chorøbsko postepuje.. leci mi juz z nosa i oczu, i kicham, i prycham.. qrcze..:zawstydzona/y:

Ostatnia edycja:
Do góry