reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

wiesz Lilka to znaczy ze masz dobrego lekarza prowadzacego bo ja przy pierwszej ciazy nie mialam zadnych dodatkowych badan w szpitalu i zadna z moich znajomych nie miala, mialy tylko polowkowe usg.

ja mam teraz ale to tylko ze wzgledu na przepukline i ze zmienilam lekarza na polaka i chce zeby tez zobaczyli na dzieciaka bo brzuszek mam maly i waga tez nie skoczyla duzo, ale on sadzi ze dlatego ze naciska mi na inne organy bo wyczuwajac przez brzuch to dziecko nie jest takie male;-)

reklama
Agata to faktycznie dziwnie,bo mnie w szpitalu dodatkowo badali i z Hania no i teraz,a zadnych komplikacji nie mialam i nei mam
powiem,ze ciesze sie ze ostatnia wizyte juz mam za soba,bo mnei dobijalo spedzanie tyle czasu na tych badaniach :sorry2:

moja lekarka rodzinna we wtorek zyczyla mi powodzenia i nei zapisala mnie na kolejna wizyte i w spzitalu to samo
troche mnie to dziwi,bo w koncu zawsze koncowke najbardziej sie kontroluje:confused:

Agata a dlaczego mialabys miec cc? przez ta przepukline tak?

a jakie mialas badania? ja nie mialam nic poza ktg na wlasne zyczenie juz po terminie bo rodzilam w 42 tygodniu i za dwa dni mieli mi wywolywac.

a o badaniu szyjki czy sie skraca lub jest miekka to juz moglam zapomniec.

teraz mam tylko ze wzgledu na przepukline bo zalezy gdzie dokladnie wyszla, trzeba zrobic usg. jezeli trzeba bedzie cesarke to zrobia z tym porzadek do razu. poza tym maja sprawdzic czy nie mam przypadkiem malowodzia, bo brzucha nie mam duzego (za to naciska mi na organy w srodku i wszystko boli:crazy:) i ze malo przytylam. ale ten polski lekarz powiedzial ze bardzo latwo wyczuc dziecko nawet przez brzuch u mnie i ze wogole nie wyglada na za male tylko ze jest dobrze skompaktowany i zaczyna sie przekrecac glowa juz w dol.

ale to sie okaze mam nadzieje w czwartek;-)

WITAM
emocje32.gif

Czarek wstał o 7 , zadowolony, w dobrym humorze,
emocje06.gif
no ale głodny, wczoraj siedziałam do późna przed telewizornią
emocje48.gif
więc ledwo zwlekłam się z łóżka.
Agathe na szczęście lekarz nie widzi problemu i wyczuwa dziecko , na pewno jest wszystko oki, w sumie to tylko zapytanie czy bedziesz rodzic naturalnie czy będzie cesarka?a wolałabyś....:confused:

hej

wolalabym normalnie jesli nie bedzie dodatkowo tak przepuklina bolala bo zawsze szybciej wraca sie do formy. Po cesarce nie bede mogla przez wiele tygodni nic podnosic, a jak to zrobic z dwojka dzieci:baffled: szfy zawsze bola, bo przeciez to rana otwarta.

A jak mi sie uda tak szybko urodzic jak z pierwszym to 3 godziny i bedzie po bolu. No i dodam ze nie bylo potrzeby szycia wiec jak tylko urodzilam to juz mnie nigdy nic nie bolalo. Dlatego z taka perspektywa lepiej byloby nautralny, ale kto to wie jak bedzie.

Poza tym mam znajoma ktora zajmie mi sie mala, bo tesciowie wyjezdzaja do Syri gdy ja bede rodzic:crazy: i tez bedzie troche stresu z tym, bo ostatnio rodzilam tak szybko to teraz nie musi byc ale moze byc szybciej. I tak wszystko nagle zadzwonic po kogos zeby zabral mala, maz moze w pracy, wiec trzeba bedzie czekac przynajmniej az ktos wezmie Sandre. Ale mam nadzieje ze jakos to bedzie, znajoma powiedziala zebym wogole sie nie przejmowala, bo bedzie dobrze:tak:, ale zawsze jakis stres to jest:sorry2:

Czesc Dziewczyny:-),
Wczorajsza imprezka zaliczona do udanych...co tam wiecej pisac skoro bylam jedyna baba i patrzylam na upijajacych sie chlopow:-D, pozniej porozwozilam ich do domu i spac...no a z tym to jak zwykle problem...Tomek chrapal a u gory ktos sobie puscil muziku na cala pare o godz 2:30:wściekła/y:, myslalam ze zastrzele...!!!!
Anka moze sie dzsiaj zobaczymy:-), ja na 15 do kosciolka...
Agata to fajnie ze tak szybko masz badania w szpitalu:tak:...to na spokojnie dowiesz sie wszystkiego...bede trzymac kciuki za pozytywna opinia, czyli zadnej cc:tak:.
Lilka to teraz w spokoju mozesz oczekiwac Gabrielka:-D...wszystko kupione i pewnie juz spakowana.
Witaj Kasia. Jetses dopiero w 6 tyg takze bedzie Ciebie pobolewac to i tamto, macica sie powieksza wiec beda bole takie podobne do miesiaczkowych takze sie nie przejmuj. Jak nie krwawisz to bedzie dobrze ;-).
Ja uciekam sie przygotowac do wyjscia...do wieczorka:tak:

Cześć dziewczyny:-)
Mam takie pytanie a mianowice, czy któraś z Was wie może co mozna kupić tutaj w Norwegii na rozstępy chodzi mi o jakiś krem, poniewaz pod tym względem nie jestem jeszcze przygotowana a czas chyba o to zadbać :tak: a z Polski nic takiego nie wzięłam.
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Teraz zmykam robic obiadek, będę jeszcze potem.

Kasia a wiec z rostepami to jest tak: niektore kobiety nie smaruja sie wogole i nic nie maja, a sa kobiety ktore smaruja sie czasem nawet drogimi kremami i maja niestety:-(

ale, ale:

chodzi tutaj o to jaka masz elastyczna skore i wazna jest pod tym wzgledem witamina E ktora na ta elastycznosc wplywa, bo nawet jesli masz sklonnosci do rozstepow to dzieki dobremu kremowi beda one o wiele plytsze, wiec warto sie smarowac - tak mi powiedziala kosmetyczka

Ja sie smarowalam kremami z The Body Shop i po piewszej ciazy tam gdzies samrowalam systematycznie (brzuch) to nie mam zadnego. Tam gdzie troche zaniedbalam bo nie chcialo mi sie tego robic codziennie (biodra i troche na piersiach) to mam lekkie ale wszystkie sa pod bielizna wiec jest ok.

Teraz samruje sie systematycznie i jak narazie nie mam.
Uzywam olejku z witamina E najpierw, a potem masla kakaowego. Jest to troche tluste wiec trzeba sobie polezec troche bez niczego zeby sie wchlonelo (ja to robie na noc).

Ja zaczelam sie smarowac okolo 5 miesiaca bo dopiero mi brzuszek wyszedl troche, ale zaleca sie smarowac od poczatku bo brzuch moze wyjsc wczesniej.

Olejek kosztuje 100 koron (jest spory)
Krem okolo 129 chyba (i tez jest duzy)

jezeli zaczniesz smarowac od poczatku to pewnie zuzyjesz max. 2 olejki i 2 kremy wiec warto zainwestowac.

Obserwuj cialo najlepiej po ubraniach jak zobaczysz ze ci pupka rosnie to smaruj biodra tez, niektorym kobietom tez idzie w uda i robia sie rozstepy, ale mi nie szlo.

No to sie naprodukowalam co wiedzialam:laugh2:

reklama
Serdecznie dziękuję za odpowiedź, mam nadzieję że znajdę jakiś fajny krem dla siebie;-) Jeśli chodzi o tą naszą skóre to pewnie w grę wchodzą predyspozycje genetyczne ale podstawa to systematyczna pielęgnacja, zawsze tak uważałam.
pozdrawiam wszystkie mamusie:-)

Do góry