reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

Ewelina, ja nic nie wiem o zadnym zasilku na niepracujaca zone, ale pytaj sie dalej, bo zadna z moich znajomych polek z okolicy nic takiego nie dostaje. Dostaje sie rodzinne na dziecko do 18 roku zycia (970 koron) i takie jakby wsparcie jesli dziecko nie idzie do przedszkola (zlobka) miedzy 1 a 3 rokiem zycia w wysokosci 3300 koron.

Ale pytaj jak cos wyczaisz to daj znac, bo ja akurat to jestem w innej sytuacji, ale wielu by sie taka informacja przydala:-)

reklama
helo

jak ja czasami slysze co rodacy za sensacje wymyslaja to normalnie szczena opada:-D

Ewelina nie ma takiego zasilku jak zona nie pracuje:no: co za bzdura:nerd:
jesli maz tylko utrzymuje rodzine, to rozliczajac sie tutaj dostaje sie jakas ulge podatkowa
to wszystko :happy:

my rozliczajac sie wlasnie z tego skorzystalismy w tym roku:tak:

tak, tak poprostu inna klasa podatkowa ze wzgledu na to ze utrzymuje rodzinne to inna stope podatkowa placi. W pierwszym roku czesto zdarza sie tak, ze poprostu wyrownuja po rozliczeniu. W nastepnym roku jesli sami nie wstukaja odpowiedniej klasy podatkowej to zawsze mozna pojsc do nich i wtedy przez caly rok plynnie placi sie mniej podatku, a oczywiscie przy rozliczeniu wychodzi potem czy jest nadplata czy trzeba doplacic (to jest najgorsze:wściekła/y:)

Agata slyszalam ze to jazda z tymi nadplatami jest

Karol w pracy ma paru murzynow
i oni chcieli wiecej zarabiac wiec sobie zmniejszyli podatek

po rozliczeniu dostali rachunki ze musza doplacic po 30 a nawet 40tys kr w jakims tam terminie :szok::szok::szok:

dlatego my wolimy juz wikszy podatek by nam odprowadzali a najwyzej dostac zwrot niz potem miec takiego nerwa skad taka kase wytrzepac

my tez tak robimy, bo przeciez potem mozna wladowac sie w niezle klopoty....

a przeciez milo dostac zwrot wiec czemu nie;-)

to jest tak ze im wiecej zarobisz w skali rocznej tym wiecej placicsz podatku. Moj znajomy norweg placi 50% podatku. Kiedys mu przycielam i powiedzialam zeby lepiej mowil ile ma na reke a nie ile zarabia wraz z podatkiem:-p ale znamy sie bardzo dlugo wiec tylko sie usmial- ja to juz mam ten niewyparzony jezor:baffled:

przypuszczam , ze Ewelinie chodziło właśnie o te 3300 , co sie dostaje jak kobieta nie pracuje a wychowuje dziecko:tak:
Lilka no ale czasem coś wymyślą to ręce opadaja:-D
a moze słyszałyście o tzw kasię za rozłąkę:confused::rofl2:.......

a moze słyszałyście o tzw kasię za rozłąkę:confused::rofl2:.......

:szok::confused::confused::confused::confused::eek::laugh2::ninja2::rolleyes2::huh::surprised::oo2::unsure:

no mozliwe ze Ewelinie o to chodzilo...ale ktos jej zle powiedzial bo to nie jest jak zona nie pracuje tylko jak dziecko nie uczeszcza do pzredszkola :happy:

ale ja na forum norwegi tez czasami takie sensacje czytalam ze ino kogos wziasc i pacnac
pisza ludzie glupoty czasami,bo ''slyszeli gdzies''
raz sie tak nadzialam na dzen dobry...potrzebowalam info i mnie jakis osiol w pole wyprowadzil calkowicie :angry:

A co robilyście dzisiaj?ja padam w taka pogodę , jeszcze te kilometry.... do przedszkola:rofl2:, teraz relaksik ......

tak tyle ze te 3300 naleza sie gdy dziecko jest miedzy 1 a 3 rokiem zycia, to wazne zeby pamietac, bo to nie ma nic wspolnego z zasilkiem na kobiete niepracujaca.

wiecie co ja od wczoraj jakas taka senna jestem, ale juz wiem dlaczego, bylam dzisiaj u poloznej na badaniu. Pierwszy raz u poloznej bo wczesniej chodzilam do lekarza tylko i jak mi mierzyla cisnienie to zglupiala i zmierzyla raz jeszcze bo nie chciala wierzyc. Mialam 80/50,,,, ale zapomnialam jej powiedziec ze u mnie to normalka, szkoda mi tylko jej bylo by myslala ze jej maszyna wysiadla:-D
i wez tu nie pij kawy w ciazy,,,, w moim przypadku to sie nie da.

Maz wzial mala nad wode, a ja oczywiscie spalam, wiec nie robilam za wiele dzisiaj, ale zaraz sobie zrobie kawke i zaczne zyc, bo juz wrocili:tak:

reklama
ja dzisiaj sie opalalam :-) i wreszcie widac :-)
robie sobie sesyjki po ok.30-60 minut bo dluzej nie wytrzymuje

potem do Milenki przyszla sasiadka rowiesniczka
potem mi zniknely i musialam pojsc do sasiadki i pogadac moja lamana norweszczyzna:rofl2:

troche chatke posprzatalam i czekam na meza bo Hanie musze mu dac bo mam jej dosc:baffled:

Do góry