reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

czyli toksmoplazmoza ni i plec dziecka, mam nadzieje ze to chlopczyk, hi hi
uciekam bo musze wlosy wysuszyc i posiedziec ze slownikiem troche i wypisac sobie pojecia medyczne, napisze co i jak jak wroce,
tzrymajcie kciuki zeby wszystko bylo dobrze,

reklama
tylko nie nastawiaj sie ze ci powiedza wiele medycznych terminow, bo to nie jak w PL ze ci wszystko wyjasnia, tylko mowia ze wszystko w porzadku i pytaja o plec. Pokazuja na monitorze rece,,nog itp...mi nawet nie powiedzieli ile dziecko wazy,,, w Pl pytali mnie o to znajomi a ja nie wiedzialam:zawstydzona/y:

ale coz najwazniejsze zeby dziecko bylo zdrowe, nie wazne ile wazy:tak:

tylko nie nastawiaj sie ze ci powiedza wiele medycznych terminow, bo to nie jak w PL ze ci wszystko wyjasnia, tylko mowia ze wszystko w porzadku i pytaja o plec. Pokazuja na monitorze rece,,nog itp...mi nawet nie powiedzieli ile dziecko wazy,,, w Pl pytali mnie o to znajomi a ja nie wiedzialam:zawstydzona/y:

ale coz najwazniejsze zeby dziecko bylo zdrowe, nie wazne ile wazy:tak:

NO TAK NAJWAŻNIEJSZE , ŻEBY BYŁO ZDROWE:-)

a co jeśli ciąża jest zagrożona , robia częściej usg , jak to wygląda z opieka ze strony lekarza?

niestety ze wzgledu na to ze wdarla sie wolnosc do aborcji to kultury tego kraju, to niestety pierwsze trzy miesiace nie sa traktowane powaznie, bo mowia ze jak sie poroni to naturalnie,,, a przeciez najwazniejszy jest pierwszy trymestr:wściekła/y: wiele norweszek nie idzie do lekarza przed 12 tygodniem.

Moja znajome musiala jechac do PL zeby donosic,,,, ale coz wydaje mi sie ze jak ciaza jest bardziej zaawansowana to moze traktuja powazniej:crazy:

no właśnie , to nie :-:)-:)-(ciekawie
agata czy tutaj dostanę jakis dobry prepara do pranie dywanów, moze vanish?do ubrań mam ale nie wiem co może byc napisane na opakowaniu , żebym nie kupiła jakiegoś wynalazku. mój łobuziak wdeptał ciastka , ostatnio wylał mi sie sok pomarańczowy:szok::szok::szok: i nie wygląda!!!!!!!!!!!!!:rofl2::rofl2::rofl2:

a wiesz ze nie wiem, bo jeszcze nie mialam takiej potrzeby. W salonie mam dywan z owczej welny i jak cos sie wydarzy to piore to w milo, czyli to czego uzywa sie do prania ubran welnianych.

hej Dziewczyny!! :-)
jesli chodzi o pranie dywanow to wlasnie dzisiaj J. w hotelu wziål sie za generalne pranie, ale specjalnå maszynå i specjalnymi srodkami do czyszczenia ktore prawdopodobnie nie så dostepne w zwyczajnych sklepach dla zwyczajnych wyjadaczy zwyczajnego chleba.. :) ale vanish widzialam - w roznych formach - rowniez jakis taki w plasikowym okråglym pudelku, jakby co szukaj Aniu na produktach slowa "teppe" - oznacza dywan..

..a ja mam dzisiaj jedno z mieszkan dla pracownikow do posprzatania - dla chlopaka mojej kuzynki ktory przyjezdza jutro.. bylam tam juz rzucic okiem i na szczescie nie wyglåda to zle ale pewnie ze 2h zejdzie.. a nie za bardzo mi sie chce.. :p

..a w nocy ta moja norweska kolezanka urodzila synka. :) tyle ze gigantyczny to byl Dzidzius!! ok.4,2kg!! :szok: to wyjasnialoby czemu Ona taka wielka byla.. a Wy mi tu piszecie ze moj Bdziusio tez duzy.. :szok: MASAKRA!! :-D choc mi o wadze mowiå (szacowali na podstawie USG i mierzenia centymerem brzuszka na wizytach kontrolnych) i poki co wychodzi ze w normie - ok.3,5kg. :huh: marta - jesli nie na specjalnych wskazan i podejzen na robienie testu na cukrzyce ciåzowå to jej tu nie robiå - zresztå jak i wiele innych rzeczy..
aniu zycze Wam obojgu spokojnego dnia i poprawy zdrowka!! buzka!

milego dnia Kobialki!!

Ale popisalyscie po nocy :-)
Kasia MM jest Polakiem, ale ponoc wyglada na Skandynawa. No ale wystarczy ze sie odezwie po norwesku to wychodzi ;-) polski akcent...
Wiem gdzie jest Fretex w KRS, chyba nawet raz tam bylismy, ale nic ciekawego kompletnie, pewnie trzeba trafic. W miescie jest kilka innych sklepow tzw. Bruktmarket.
Marta milo cie poznac, nooo i znow Pomorzanka:-)

Eurowizja jakis taki zenujacy poziom...ze szok....ale 2 ost,.miejsca w finale dla Polski i Norwegii szok....fajnie, a jak ta prowadzaca norwezka piszczala, prawie spazmow dostala:wściekła/y:
Kasia a tyy kiedy bedziesz na zwiedzaniu szpitala? masz jakies specjalne zyczenia co do porodu? ja na pewno biore akupunkture..a ze akurat czas wakacji to na vikariaty przyjezdzaja jormødre (polozne) z Dani i Szwecji ktore to umieja robic, tylko jak sie z nimi dogadac, niby jezyki sa poodbne,ale jednak wole jaka mowia do mnie czysto po norwesku...:-p
Ide na spacerek po pogoda CUDna...i nie mam odlezyn Kasiu nieeee jeszcze nieee:-D

no dzięki Kasiu za pomoc , kupiłam vanish w spray'u, z jakis tam napisaem sofa & taepper, cos mnie wzięło na sprzatanie , choc to nie należy do moich ulubionych zajęc , wręcz przeciwnie , cieżko mnie zaciągnąc:-D, i chyba nawet nie umiem. juz wymyłam wszystkie szafki w kuchni , wywaliłam wszystko , cezary miał radochę:rofl2::-D:-D:-D, a ja chwilowy spokój.Okna tez umytę , no podłoga , tylko teraz ten dywaz , osprzętowanie mam więc idę próbowac.

reklama
wiecie co ja to sie zdziwilam na poczatku tutaj, bo 4 kilogramowe noworodki to tuaj norma:szok: u nas w PL tez sie zdarzaja ale raczej nie czesto. Prawie kazda moja znajoma urodzila tutaj okol 4 kilo.
Moja sie urodzila 3028 i 47 cm to mowili ze to takie malenstwo,,, ale ja uwazam ze na dziewczynke to moze byc. Poza tym do tej pory nie dorownuje tym rodowitym norwegom, ale ja jestem tez niska i uwazam ze male kobitki sa fajne:-)

ciekawe co teraz siedzi mi w brzuchu;-)

cos chyba jest dzisiaj z tym sprzataniem bo ja tez sie wzielam i nawet wyprasowalam zalegle ciuszki malej,,, wszystkie sukieneczki ladnie teraz wisza na wieszaczkach:tak:

Do góry