reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

mamy z norwegii

mamamadziurka tak jak mówi edyta przycśnij pracodawczynię o umowę żeby się móc arejestrować, jak dasz radę to popracuj te dwa miesiące i potem idź na zwolnienie ale najpierw walczo umowę i jak ją dostaniesz to wtedy powiedz o ciaży :)

sonia jak tam kochana?

reklama
Nina, a już całkiem fajnie. Dochodze już do harmonii z nową sytuacją. ;-)
Alex jest naprawde grzeczny (odpukać) bo daje mi pospać i nie marudzi za bardzo w nocy. Jutro mamy wizytę helsesøster. Ciekawa jestem czy Mały dobrze przybiera bo troszke się martwie, że może za mało je. Czasem udaje mu się possać 20-25min ale generalnie po 10min usypia i nie jestem go w stanie dobudzić. :sorry2:
Już sobie też wkręciłam, że może mieć problemy neurologiczne bo zauważyłam, że odchyla główke głównie w prawą stronę. Wójek Google podpowiada, że to dość częsty problem i że może to być spowodowane asymetrią ułożeniową (mięsniową).:confused: Musze o to zapytać tą pielęgniarkę jutro.

A jak tam u ciebie? Jak Lilka?

Ostatnia edycja:
sofianka cieszę się że już w lepszym nastroju :-) Aleks widocznie to taki śpiący królewicz narazie, ale zobaczysz że pewnie nie długo się rozbryka ;-)
co do trzymania główki na jednym boku to na początku jest normalny odruch, ale trzeba obserwować czy później dziecko łapie symetrię, dużo o tym masz na tej stronie Rehabilitacja niemowląt - Elżbieta Szeliga
jest tam dużo zdjęć kiedy dziecko leży lub jest noszone nieprawidłowo, warto sobie przejrzeć :-)

Edyta, dzięki wielkie za linka. Zaraz sobie poczytam. Mam nadzieje, że to mu przejdzie samo bo już naczytałam się o rehabilitacjach itd. Ale jak to świeżo upieczona mama jestem nadwrażliwa na wszystko. ;-)

Sonia to super cieszę się, że tak dobrze sobie radzicie :) ta asymetria jest bardzo częsta, Lilka też ma. cały czas jest rehabilitowana bo ma przykrócony mięsień ale jest coraz lepiej, chodzimy raz w tygodniu tu na masaże ;) a z tym zasypianiem przy piersi to chyba normalne też bo Lila namiętnei tak przysypiała jak ją jeszcze karmiłam :) u nas w porządku, tylko jej się coś porobiło ze spaniem, przedwczoraj się budziła co godzinę z zegarkiem w ręku no makabra..dziś pobudeczka a 5 a w dzień ciągle śpi jak na lekarstwo, rano dłuższa drzemka potem po 15 minut dwei i koniec.. daj znać koniecznie jutro jak poszło :) całuję Was mocno

no właśnie cichutko tutaj...

Emenems jak u ciebie? zaglądasz tutaj? jakbyś się kręciła gdzieś w okolicy Geilo to zapraszam :-)

u mnie spokojnie... mam jeszcze tydzień do terminu ale liczę się z tym że w każdej chwili może coś się zacząć :-) narazie tylko macica się stawia, ćwiczy przed akcją ;-) do położnej idę znowu w środę...

hej Mamusie:):):)

w czw. mielismy szczepienia :) w jedna nozke blonica-tezec-krztusiec w druga pneumokoki i Hib....... biedna plakala nie wiedziałam jak ja uspokoić.....az bordowa na buzi była....ale jak już przestalo bolec to był uśmiech i już nic nie pamietala:):):)

okazało się ze na rotawirusy został nam ten tydzień potem już nie będzie można zaszczepić bo pierwsza dawke mogą dzieci tylko i wyłącznie do skończonego 12 tygodnia...a tak się sklada ze teraz nam on leci....chciałam ja dzisiaj zaszczepić ale okazało się ze musze zaplacic za te szczepienie bo Duśka urodzila się w lipcu a dopiero dzieci które urodzily się od 1 września maja ta szczepionke w programie i dla nich jest bezplatna .... a ze matka wariatka z domu nie wziela portfela...to zostaliśmy odprawieni z kwitkiem.... :wściekła/y:
także jutro uderzam jeszcze raz i mam nadzieje ze jutro ją zaszczepia:):):):):):) bo to ostatni czas.....:)

Witam serdecznie wszystkie norweskie Mamusie :)
Wczoraj znalazłam ten wątek poprzez wyszukiwarkę, znalazłam się wśród postów ze stycznia 2014, więc tak do teraz przeczytałam już całość. Czuję się jakbym was znała ;) To teraz napiszę co nieco o sobie.

Rok temu na początku września przeprowadziłam się do Norwegii do mojego ówczesnego narzeczonego, który w wakacje kupił dla nas mieszkanko na kredyt. Mieszkamy w Lye, ponad 30 km od Stavanger. W grudniu się pobraliśmy, więc od stycznia jestem tu oficjalnie, z numerem personalnym, jako żona. Mąż pracuje tu już czwarty rok, ja na razie nie mam pracy, chociaż udaje mi się co nieco podłapać w moim zawodzie.

W marcu zaszłam w ciążę, teraz jestem w 29 tygodniu ciąży, a termin mam na 12/13 grudnia. Od początku jestem pod opieką lekarki rodzinnej oraz położnej, miałam też jedno USG w szpitalu w Stavanger. Dziś byłam na kolejnej wizycie u lekarki, okazało się, że mam za niski poziom hemoglobiny - 9,8, mam wykupić jakieś Jern tabletter, a także dostałam jakieś dwa leki na zgagę do wykupienia.
Ogólnie czuję się dobrze, Maluszek jest niezmiernie ruchliwy, zwłaszcza w nocy. Jednak męczy mnie często zgaga, mam problemy ze spaniem w nocy, mimo specjalnej poduszki, drętwieją mi trochę nogi. W zeszłym tygodniu się nieźle przestraszyłam, bo po odkurzaniu połowy mieszkania rozbolał mnie brzuch, zwykle to były chwilowe ukłucia w dole brzucha, ale wtedy trzymało mnie ponad półtorej godziny. Aż się zastanawialiśmy z mężem, czy nie jechać do szpitala :/ Stwierdziłam, że chyba czas zacząć bardziej się oszczędzać i więcej odpoczywać, tym bardziej, że szybko się męczę. Robiłyście w ciąży jakieś ćwiczenia, zwłaszcza w trzecim trymestrze?

Pozdrawiam was wszystkie bardzo serdecznie :)

reklama
witaj Fruzia:)
GRATULACJE z okazji maluszka, slubu no i kupna mieszkania:)

oszczędzaj sily na porod:) nie ma co się przemeczac:) wiesz czy chłopczyk czy dziewczynka??:)

jeżeli brakuje ci zelaza to zamiast tych tabletek jern tabletter polecam ci komplet witamin i mineralow dla kobiet w 3 trymestrze i karmiących pierisa...:):):) tam masz 100% dziennych dawek witamin mineralow i omega3 na dzień bierze się 1 blister z 4 tabletkami sa one w zoltym opakowaniu i jest napisane : Ammende kosttilskudd :):):) ja je biore wlasnie od 3 trymestru do teraz i jestem bardzo zadowolona:)

Do góry