reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

nina, moim zdaniem tak jak ani nie musisz brac laktatora do szpitala ani butelek, na poczatek z piersi leci siara wiec raczej nawalu bym sie nie spodziewala, zwykle nawal pokarmu nastepuje po 3 dobie wiec prawdopodobnie bedziesz wtedy w domu, ale gdyby co to w szpitalu napewno wszystko jest , a gdybys chciala swoj to maz ci napewno przywiezie, ach i nie zrazaj sie na poczatku bo z t ego co pamietam laktatorem na poczatku ciezko idzie. powodzenia ,bedzie dobrze , i niedlugo sie wszystko zacznie , jak dzidzia weszla to wyjsc tez musi , cierpliwosci :) sama tez wiem jak to jest , czlowiek siedzi jsk na szpilkach :) a jak bedziesz w domu to czasem pomyslisz jak to bylo fajnie jak dzidzia byla w brzuchu i byl spokoj , hi hi, pozdrawiam

ania, dokladnie tak, z podzialem na od 12 do 18 miesiecy i 18 do 24 miesiecy. do czasu kiedy cora edyty nie bedzie w przedszkolu jak juz skonczy roczek to warto skorzystac , przyda ise chociazby na wyprawke do przedszkola :)

reklama
Kolola teraz do mnie dopiero dotarło że tobie chodzi o miesiace czyli wiek dziecka, wcześniej było tak że dostawalo się kontanstote przez dwa lata po 3300nok jesli dziecko nie chodziło do przedszkola :-)
U mnie dzisiaj piekne słoneczko :tak: , zaraz robie obiadek i jak Lena wstanie z drzemki to zjemy i jedziemy na wycieczke :-)
Miłego dnia

Kolola dziękuję bardzo za rady :) i na pewno masz rację, teraz się nie mogę doczekać a ile razy w nocy będę chciała ją z powrotem do brzucha wsadzić. ;) z tą zimą to mnie zabiłaś! u mnie już wiosenne słoneczko z czego się bardzo cieszę bo garderoba małej przygotowana już bardzo wiosennie :)

Miłego dnia dziewczyny :)

Nina,bo jesteś najbliżej terminu( ale też dla innych dziewczyn) jakbyś miała jakieś pytania dotyczące rejestracji małej to chętnie powiem,co wiem dopiero co przez to przeszłam :):-) ( nie wiem czy wszystko masz/macie obcykane czy nie ja szukałam informacji wiec teraz się dzielę )
napewno są 3 sprawy:
- rejestracja w skatte ( dostaniecie pocztą druk ze skatte z nr personalnym małej , trzeba podać na nim imię, imiona, nazwisko podpisać i oddać w skatte, dopiero po tym przyślą akt urodzenia)
- rejestracja na policji, po zabukowaniu wizyty na str. UDI w internecie żeby uregulować pobyt, bo inaczej mino ,że dziecko ur. w no to wg prawa nie ma uregulowanej sprawy pobytu więc jest w no nielegalnie, dzidzia dostanie tak jak wy czyli bezterminowo ( mimo ,że dostaniecie nr personalny pocztą) , potrzebne są wasze paszporty, akt urodzenia dziecka i wasze pozwolenia.
- barnetrygd, potrzebny akt urodzenia, wypełnione podanie, ksero pozwoleń na pobyt, ja jeszcze dałam ksero paszportów, - pocztą z nav przychodzi tylko tzw. 1 strona a resztę trzeba wydrukować ze strony nav albo poprosić o wydrukowanie w nav, wypełnić podpisać i dołączyć ksera. Barnetrygd wypłacany jest od skonczenia przez dzidzię miesiąca do 18 r życia, przyjdzie na nazwisko mamy dziecka.

zostało nam tylko jedno w maju musimy polecieć do Oslo z chłopakami po paszport dla Sebastianka , nie bardzo mi się to uśmiecha w tą i z powrotem lecieć jednego dnia , tylko na parę godzin,a koszt taki jak bilety do polski :( i do tego jak większość nie mamy tu nikogo więc musimy lecieć wszyscy , Krzysiek ucieka i biega po lotniskach więc się pewnie umęczymy :( ale inaczej się nie da , szkoda ,że tylko jedna ambasada w no. że nie ma jakiegoś oddziału na północy gdzie można by załatwić sprawy paszportowe.

pozdrawiam

kolola nie wiem czy wiesz ale na wyrobienie paszportu tez musisz umowic się na wizyte......zamawiasz spotkanie na stronie ambasady:)

Kolola dziękuję bardzo, ja zupełnie jeszcze o tym nie myślałam więc super, że mówisz i jeszcze tłumaczysz co i jak :) a możecie z Sebastiankiem lecieć jak on nie ma żadnego dokumentu? no bo wyprawa przecież po paszport..a to barnetrygd się należy wszystkim? bo jak dostanę becikowe to myślałam, że nic więcej już nie dostaniemy.. ja nie zdążyłam zacząć tu pracy a mąż pracuje na własnej działalności gospodarczej więc większość świadczeń nam ucieka z tego tytułu

Ostatnia edycja:
nina rodzinne się każdemu należy :) jeżeli ktores z was oczywiście pracuje:) nawet jeżeli ty z maluszkiem bylabys w PL a maz by tu pracowal.... to jest niecale 1000 kr. miesięcznie:)

ale przynajmniej jedn oz nas musi pracować na umowie a mąż pracuje na własnej działalności więc chyba nam się to nie należy, poszukam później na stronie navu bo teraz nie mam zupełnie siły, ale dziękuję Wam dziewczyny bardzo za pomoc :) miłego dnia! :)

reklama
Do góry