reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

Anastazi zgadzam sie - córka meza w Polsce ma 10 lat a chyba co ajmniej 6 albo 7 razów zyciu brała antybiotyki....

reklama
Anastazi dzięki, czuję się dobrze :) już mnie łapią skurcze przepowiadające, wczoraj byłam u lekarza powiedział, że mam się nie martwić, rodzić mogę w każdej chwili, mała miała wczoraj 3100g, ma już odruch oddechowy a to bardzo ważne, ułożona jest główką do dołu już od kilku dobrych tygodni. no nic tylko czekać aż zacznie wychodzić :)

a w temacie przedszkoli, ja chcę z małą posiedzieć tak z półtorej roku i potem niech śmiga do przedszkola, nie ma na co czekać, im później tym dla niej gorzej i dla mnie pewnie też będzie coraz ciężej.

Nina to w takim razie czekamy na twoja Malenka:):):):)

ja tez mam zamiar poslac Mała od razu po skończonym macierzyńskim i tacierzynskim....czyli roczek jakos będzie miała....bo i z kim bym miała ja zostawić skoro my do pracy:)

kruszynka, ja radzę jak najszybciej zapisać do przedszkola ,bo równie dobrze możecie czekać i z pół roku , zależy od miejsc, do przedszkola można posłać na pełen czas lub część, mój syn chodzi na pełen czyli od 7.45 do 16.15, 42 h tyd. płacimy 2650 kr miesięcznie ale to zależy od komuny, mozna jeszcze 25h , do przedszkola my dajemy owoc albo jogurt czasem daje naleśnika a w przedszkolu dostaje śniadanie i lunch ,zależy ci robią, czasem klopsy , czasem zupka, czy rybka a czasem kanapki, picia nie dajemy w przedszkolu piją mleko z lodówki albo wodę z kranu :) jak nosi dizecko pampersy do dajesz paczkę do przedszkola i przebierają , fakt dzieci bezwzględu na pogodę z wyjątkiem oczywiście jakiś ekstremalnych zjawisk wychodzą na dwór, np. pani zadowolona mi ostatnio mówiła że mój synek uwielbia na dworzu siedziec tylkiem w kałuży i pić wodę z kałuży i się chlapać ;/ aqlbo jedzą takie sople z lodu :) wczoraj - 5 u nas i 3 godziny siedzieli w parku i na tyłkach zjeżdżali z górek z tym to akurat radzę do przedszkola mieć 2 kombinezony na zmianę i najlepiej używane albo jakieś niedrogie bo i tak się zniszczą szybko raz ze trzeba co tydzien prac a dwa to zjezdzanie na tylkach. dodatkowo jak pojslesz dziecko do przedszkola bedziesz miala czas szukac pracy,

moj maly nie mowi jeszcze , duzo pojedynczych slow ale nie sklada zdac , chyba ze mama daj albo cos podobnego, mowi pare slow po norwesku , wg. przedszkolanki rozumie co ona mówi , polecenia itd. akurat ona nie mowi po angielsku wiec produkuje sie po norwesku a czasem jak nie wiem to na migi :) :) dasz rade.

a ile twoja mala ma moze wam sie bedzie kontastote nalezalo ???

Kolola Jak tak czytam to tym bardziej chce ja poslac, bedzie miala co robic i wesolo jej tam bedzie. W tym momencie ma 9 mieisecy, ale ze wzgledu na to ze dopiero w czerwcu sie bronie to wtedy polecimy do taty, to Młoda bedzie miala ok 13-14 miesiecy. Myśle, ze jeszcze zbyt duzo slowek nie bedzie umiala wymowic, wiec bedzie to rzezcywiscie dobry moment na poslanie jej do dzieciakow. :-)

cześć
wpadam się pochwalić jak po dzisiejszej wizycie: wiadomości są cudowne :biggrin2::biggrin2::biggrin2: dzieciątko wygląda na zdrowe, ma dwie ręce, dwie nogi, pięć palców, po dwie nerki, żołądek itd... :biggrin2: wymiary wskazują równo na 13 tc, mszę poszukać gdzieś w internecie co oznaczają takie skróty i wymiary, trochę ciężko je odczytać: Ul=BPD 24mm, MAD 20-21, Fl 10, a to co dalej napisała to gryzmoły i nie mogę odczytać... ale jakby było coś nie w normie to chyba by powiedziała o tym, więc jestem spokojna :tak: wizyta była o 11 ale wyjazd z domu o 6 rano i nie dawno wróciliśmy bo jeszcze zakupy, obiad tu i tam... jestem w szoku że 200 km na południe od Geilo jest faktycznie wiosna, hehe widziałam dzisiaj wiosnę na żywo :biggrin2: bo u nas to normalnie śnieg...

Jak maluszek skonczy rok i będzie możliwość zapisania do familiebarnehage to polecam , dzieci bardzo lgną do dzieci. A co do kontanstote ( nie jestem pewna pisowni) to należy się jeśli dziecko skończy rok i nie będzie korzystało z przedszkola, więc możesz zapisać i czekać na miejsce i w tym czasie pobierać zasiłek. 5 tys koron za hakiem od 12 do 18 miesięcy a pozniej do 24 miesiecy 3 tys z hakiem , niewazne czy w polsce bedziesz czy w no. jesli mąż pracuje w norwegii legalnie :)
pozdrawiam

kolola mam do Ciebie pytanie jeszcze takie techniczne, czy brać ze sobą do szpitala laktator i butelkę? zamierzam małą karmić piersią ale jakby co to nie wiem czy brać laktator żeby pobudzić laktacje albo ewentualnie odciągać nadmiar? siedzę już jak na szpilkach i czekam aż się akcja zacznie, torby z 10 razy sprawdzałam czy wszystko mam..

anastazi też już na nią czekam ;)

reklama
Hej
Emenems trzymam kciuki zeby sie udalo :tak:
Jesli chodzi o przedszkole to chyba wszedzie jest podobnie , ja za dwojke place 5500 nok ze znizka juz
Zabieranie dzieci tez nie jest takie proste, znam rodzine którą kontrolują co jakiś czas , ale ona jak wpadnie w cug to pije ile się da i dzieci jej nie zabrali.
Kontanstote daja tylko przez rok jesli dziecko nie chodzi do przedszkola , przez pierwsze 6 miesięcy jest 5000 albo 5,5tys (nie pamiętam dokładnie) a kolejne 6 m-cy jest 3300nok.
Edyta89 super że dzidzia zdrowo się rozwija :-)
Przepraszam że się nie odnosze do wszystkich tylko tak ogólnie ale kiepsko u mnie z czasem ostatnio.

Nina w szpitalu na pewno mają laktator elektryczny, myślę że jeśli chcesz karmić piersią to wystarczy żebyś małą dostawiala jak najczęściej

Ostatnia edycja:
Do góry