reklama
Anastazi dzięki, czuję się dobrze już mnie łapią skurcze przepowiadające, wczoraj byłam u lekarza powiedział, że mam się nie martwić, rodzić mogę w każdej chwili, mała miała wczoraj 3100g, ma już odruch oddechowy a to bardzo ważne, ułożona jest główką do dołu już od kilku dobrych tygodni. no nic tylko czekać aż zacznie wychodzić
a w temacie przedszkoli, ja chcę z małą posiedzieć tak z półtorej roku i potem niech śmiga do przedszkola, nie ma na co czekać, im później tym dla niej gorzej i dla mnie pewnie też będzie coraz ciężej.
a w temacie przedszkoli, ja chcę z małą posiedzieć tak z półtorej roku i potem niech śmiga do przedszkola, nie ma na co czekać, im później tym dla niej gorzej i dla mnie pewnie też będzie coraz ciężej.
kruszynka, ja radzę jak najszybciej zapisać do przedszkola ,bo równie dobrze możecie czekać i z pół roku , zależy od miejsc, do przedszkola można posłać na pełen czas lub część, mój syn chodzi na pełen czyli od 7.45 do 16.15, 42 h tyd. płacimy 2650 kr miesięcznie ale to zależy od komuny, mozna jeszcze 25h , do przedszkola my dajemy owoc albo jogurt czasem daje naleśnika a w przedszkolu dostaje śniadanie i lunch ,zależy ci robią, czasem klopsy , czasem zupka, czy rybka a czasem kanapki, picia nie dajemy w przedszkolu piją mleko z lodówki albo wodę z kranu jak nosi dizecko pampersy do dajesz paczkę do przedszkola i przebierają , fakt dzieci bezwzględu na pogodę z wyjątkiem oczywiście jakiś ekstremalnych zjawisk wychodzą na dwór, np. pani zadowolona mi ostatnio mówiła że mój synek uwielbia na dworzu siedziec tylkiem w kałuży i pić wodę z kałuży i się chlapać ;/ aqlbo jedzą takie sople z lodu wczoraj - 5 u nas i 3 godziny siedzieli w parku i na tyłkach zjeżdżali z górek z tym to akurat radzę do przedszkola mieć 2 kombinezony na zmianę i najlepiej używane albo jakieś niedrogie bo i tak się zniszczą szybko raz ze trzeba co tydzien prac a dwa to zjezdzanie na tylkach. dodatkowo jak pojslesz dziecko do przedszkola bedziesz miala czas szukac pracy,
moj maly nie mowi jeszcze , duzo pojedynczych slow ale nie sklada zdac , chyba ze mama daj albo cos podobnego, mowi pare slow po norwesku , wg. przedszkolanki rozumie co ona mówi , polecenia itd. akurat ona nie mowi po angielsku wiec produkuje sie po norwesku a czasem jak nie wiem to na migi dasz rade.
a ile twoja mala ma moze wam sie bedzie kontastote nalezalo ???
moj maly nie mowi jeszcze , duzo pojedynczych slow ale nie sklada zdac , chyba ze mama daj albo cos podobnego, mowi pare slow po norwesku , wg. przedszkolanki rozumie co ona mówi , polecenia itd. akurat ona nie mowi po angielsku wiec produkuje sie po norwesku a czasem jak nie wiem to na migi dasz rade.
a ile twoja mala ma moze wam sie bedzie kontastote nalezalo ???
Kolola Jak tak czytam to tym bardziej chce ja poslac, bedzie miala co robic i wesolo jej tam bedzie. W tym momencie ma 9 mieisecy, ale ze wzgledu na to ze dopiero w czerwcu sie bronie to wtedy polecimy do taty, to Młoda bedzie miala ok 13-14 miesiecy. Myśle, ze jeszcze zbyt duzo slowek nie bedzie umiala wymowic, wiec bedzie to rzezcywiscie dobry moment na poslanie jej do dzieciakow. :-)
cześć
wpadam się pochwalić jak po dzisiejszej wizycie: wiadomości są cudowne dzieciątko wygląda na zdrowe, ma dwie ręce, dwie nogi, pięć palców, po dwie nerki, żołądek itd... wymiary wskazują równo na 13 tc, mszę poszukać gdzieś w internecie co oznaczają takie skróty i wymiary, trochę ciężko je odczytać: Ul=BPD 24mm, MAD 20-21, Fl 10, a to co dalej napisała to gryzmoły i nie mogę odczytać... ale jakby było coś nie w normie to chyba by powiedziała o tym, więc jestem spokojna wizyta była o 11 ale wyjazd z domu o 6 rano i nie dawno wróciliśmy bo jeszcze zakupy, obiad tu i tam... jestem w szoku że 200 km na południe od Geilo jest faktycznie wiosna, hehe widziałam dzisiaj wiosnę na żywo bo u nas to normalnie śnieg...
wpadam się pochwalić jak po dzisiejszej wizycie: wiadomości są cudowne dzieciątko wygląda na zdrowe, ma dwie ręce, dwie nogi, pięć palców, po dwie nerki, żołądek itd... wymiary wskazują równo na 13 tc, mszę poszukać gdzieś w internecie co oznaczają takie skróty i wymiary, trochę ciężko je odczytać: Ul=BPD 24mm, MAD 20-21, Fl 10, a to co dalej napisała to gryzmoły i nie mogę odczytać... ale jakby było coś nie w normie to chyba by powiedziała o tym, więc jestem spokojna wizyta była o 11 ale wyjazd z domu o 6 rano i nie dawno wróciliśmy bo jeszcze zakupy, obiad tu i tam... jestem w szoku że 200 km na południe od Geilo jest faktycznie wiosna, hehe widziałam dzisiaj wiosnę na żywo bo u nas to normalnie śnieg...
Jak maluszek skonczy rok i będzie możliwość zapisania do familiebarnehage to polecam , dzieci bardzo lgną do dzieci. A co do kontanstote ( nie jestem pewna pisowni) to należy się jeśli dziecko skończy rok i nie będzie korzystało z przedszkola, więc możesz zapisać i czekać na miejsce i w tym czasie pobierać zasiłek. 5 tys koron za hakiem od 12 do 18 miesięcy a pozniej do 24 miesiecy 3 tys z hakiem , niewazne czy w polsce bedziesz czy w no. jesli mąż pracuje w norwegii legalnie
pozdrawiam
pozdrawiam
kolola mam do Ciebie pytanie jeszcze takie techniczne, czy brać ze sobą do szpitala laktator i butelkę? zamierzam małą karmić piersią ale jakby co to nie wiem czy brać laktator żeby pobudzić laktacje albo ewentualnie odciągać nadmiar? siedzę już jak na szpilkach i czekam aż się akcja zacznie, torby z 10 razy sprawdzałam czy wszystko mam..
anastazi też już na nią czekam
anastazi też już na nią czekam
reklama
AniaSm
Fanka BB :)
Hej
Emenems trzymam kciuki zeby sie udalo
Jesli chodzi o przedszkole to chyba wszedzie jest podobnie , ja za dwojke place 5500 nok ze znizka juz
Zabieranie dzieci tez nie jest takie proste, znam rodzine którą kontrolują co jakiś czas , ale ona jak wpadnie w cug to pije ile się da i dzieci jej nie zabrali.
Kontanstote daja tylko przez rok jesli dziecko nie chodzi do przedszkola , przez pierwsze 6 miesięcy jest 5000 albo 5,5tys (nie pamiętam dokładnie) a kolejne 6 m-cy jest 3300nok.
Edyta89 super że dzidzia zdrowo się rozwija :-)
Przepraszam że się nie odnosze do wszystkich tylko tak ogólnie ale kiepsko u mnie z czasem ostatnio.
Nina w szpitalu na pewno mają laktator elektryczny, myślę że jeśli chcesz karmić piersią to wystarczy żebyś małą dostawiala jak najczęściej
Emenems trzymam kciuki zeby sie udalo
Jesli chodzi o przedszkole to chyba wszedzie jest podobnie , ja za dwojke place 5500 nok ze znizka juz
Zabieranie dzieci tez nie jest takie proste, znam rodzine którą kontrolują co jakiś czas , ale ona jak wpadnie w cug to pije ile się da i dzieci jej nie zabrali.
Kontanstote daja tylko przez rok jesli dziecko nie chodzi do przedszkola , przez pierwsze 6 miesięcy jest 5000 albo 5,5tys (nie pamiętam dokładnie) a kolejne 6 m-cy jest 3300nok.
Edyta89 super że dzidzia zdrowo się rozwija :-)
Przepraszam że się nie odnosze do wszystkich tylko tak ogólnie ale kiepsko u mnie z czasem ostatnio.
Nina w szpitalu na pewno mają laktator elektryczny, myślę że jeśli chcesz karmić piersią to wystarczy żebyś małą dostawiala jak najczęściej
Ostatnia edycja: