reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

marta - no wlasnie pocieszam sie tym, ze nie mialam zadnych powiklan po tej szczepionce, dobrze na nia zareagowalam, poza tym sam plusy i minusy, plusem jest to ze na promie i w podrozy moge sie czuc bezpieczna jak ktos na mnie kichnie hehe :p a minusem wiadomo moze byc to, ze w przyszlosci moga byc jakies powiklania, ale trudno, zaszczepilam sie juz i czasu nie cofne, a ja zawsze wychodze z zalozenia za co ma byc to bedzie :)

A z tymi terminami to Twoje to chociaz byly dosc blisko siebie a moj najwczesniejszy 28 lutego a najpozniejszy 15 marca i ten najpozniejszy akurat w Norwegii ktorego oni sie trzymaja...A ogolnie to mam jeszcze 5 innych terminow hehe ale one miedzy 28 lutym a 15 marca sa ;-) Tylko ze 15 marca wg OM bede juz w 41 tygodniu ciazy a wg nich dopiero bede w terminie, tak wiec jesli mozna przenosic do dwoch tygodni po terminie, wg nich to do konca marca moge przenosic, a wg OM to pod koniec marca juz bedzie 43 tydzien...Takze to troche glupie no ale mam nadzieje ze wszystko bedzie OK i dzidzia przyjdzie na swiat do tego 40 tygodnia cala i zdrowa ;-)

reklama
Kacha ja bym sobie termin wyliczyła z ostatniego miesiączki i jego się trzymała,moja mała niby z usg była na 40 tc urodziłam koniec 37 i wcale nie była tak wielka jak mówili 2990 i 49 cm więc kruszynka tak naprawdę :tak:
co do Uni jak rodziłam w marcu właśnie na Uni to w remoncie był szpital w Policach na jesień mieli całe Uni przenieść do Polic a Uni zamknąć juz na zawsze w budynku gdzie jest ginokologia i położnictwo mają być biura szpitala Uni i Polic ale czy uz coś tam ruszyło czy jest tak jak było to nie wiem.Dr Węgrzynowski ma też prywatny gabinet ale ie wiem gdzie w zasadie czy w szpitalu czy prywatnie i tak się płaci więc nie ma znaczenia gdzie :tak:
A kiedy jedziecie do Pl ????
Marta ja tez bym nikomu nie doradzała w sprawie szczepienia bo nigdy nie wiadomo co będzie.U nas msza w kosciele z polskim księdzem była dopiero raz odkąd tu jestem(3 miesiące)i to był w sobotę a my myslelismy ze w niedzilę i nie poszlismy :-(szkoda bo mam syna swierzo po komuni i on lubi chodzić do koscioła

U nas nocka dzisiaj katastrofa mala nie spała od 1 do 5 przeciez to środek nocy :szok::szok::szok:już sama nie wiem co z tą moją córką jest :-(tym razem to nie katar

maniulka - no to nocki nieprzespanej wspolczuje, niestety nie wiem co moze byc z Twoja Mala bo sama niedoswiadczona jeszcze jestem ;-) a z ta Unia to pierwsze slysze, zapytam mamy co i jak bo powinna sie orientowac, ona jest pielegniarka ale w innym szpitalu i na innym oddziale. Apropo terminu z ostatniej miesiaczki to wlasnie ja tak licze, tak to tez robia w PL, a tutaj niestety nie. Termin a miesiaczki mam na 7 marca i tak sobie licze tygodnie ciazy, dla mnie to juz 26 tydzien zacznie sie w poniedzialek a dla nich tu w Norwegii dopiero 25 no i to w sumie tydzien roznicy, dlatego mowie ze jak bede w 40tc to wg nich to bedzie dopiero 39, a przenosic w PL moglabym tylko do 42 tygodnia wg OM czyli jakos ok 21 marca wywolywali by juz porod, a tu dopiero zrobia to 28 marca. No ale mam nadzieje ze nie bede az tak dlugo w ciazy chodzila, juz w nocy mam problemy ze snem i kregoslup mnie boli rano sie budze jak potluczona a co dopiero bedzie jak brzuszek urosnie jeszcze wiekszy :p

Maniulka my jedziemy do PL 19 grudnia, czyli podobnie jak Wy chyba???? Na kiedy macie prom???

na twoim miejscu nie martwiłabym się terminem teraz:tak: bo ja sobie sama liczyłam tygodnie ciąży i potem u położnej te tygodnie się zmieniały , zobaczysz , mi termin porodu skorygowali tylko o 1 dzień bo najpierw miałam na 23.11 a potem zmienili na 22.11 :-) no ale jakoś nie czuję póki co żeby mnie brało na rodzenie więc pewnie przenosze :tak: byle nie za długo bo już nie mam siły dźwigać tego słodkiego ciężaru ;-)

hej
no jezdzenie po wetrepach :-D...nie slyszlaam zeby takie dzialenie podzialalo, jedynie mozesz dzidzie zestresowac bo nie wie dlaczego tak "skacze"...
a wiecie ja mam tutaj w Bergen znajomych z Polic :-D
maniulka a moze sie przyzwyczaila do tych"pobudek" :sorry:, i sie przestawila, nie zazzdroszcze :no:
no a moja pierwsza nocke miala z siostra w pokoju i spaly ladnie cala noc , maya sie nad ranem obudzila i natala przyszla do sypialni powiedziec ze placze, ale ogolnie dobrze, no a my w koncu mamy wolna sypialne :-D
milego wieczorku

AniaSm - raczej sie nie martwie tym terminem teraz to mi wszystko jedno, zaczne sie martwic pewnie jak przenosze i oni beda brali pod uwage ze to 41 tydzien a dla mnie bedzie juz 42..tzn praktycznie z OM bedzie 42 a oni i tak beda czekali do 43...no poki co sie nie przejmuje zobaczymy co bedzie to bedzie :) A Tobie zycze udanej akcji porodowej no i obys juz niedlugo tulila swoje Malenstwo :)

marta - jak to dobrze miec taka starsza coreczke pomocna ktora przyjdzie i powie ze mlodsza placze hehe w ogole to super dwie dziewczynki za jakis czas beda za soba pewnie, miedzy mna i moja siostra jest 3 lata roznicy i teraz jak przyjaciolki jestesmy :)

Kacha tak my jedziemy tydzień wczesniej prom mamy 12 ale niestety musimy jechać przez Niemcy :-(
Marta fajnie sypialnia tylko wasza mi to nawet mąż się wyniósł bo bidak do pracy nieprzytomny wstawał zostałam sama z Marti
Ja mam starszego syna super sprawa bardzo pomocny jest nie musze go do tego zmuszac,sam się prosi:tak:
Oby dzisiejsza nocka była lepsza

Dziewczyny, powiedzcie mi, czy jak jestem w ciazy to powinnam sie rozliczyc z NAV za dojazdy do poloznej, zeby mi zwrocili za prom i kilometry autem do miejscowosci obok? Bo jak bylam na USG to mi lekarz powiedzial ze on wypisuje mi kartke ze tam bylam i kiedy i na podstawie tego mam sie ubiegac o zwrot kosztow dojazdu a polozna nic mi takiego nie wypisuje wiec jedynym dowodem sa bilety za prom...ale nie wiem czy to tez mi sie nalezy za to zwrot?

reklama
maniulka - my tez przez Niemcy musimy, u Was tez biletow juz nie bylo? Przesada ciekawe ile trzeba zamawiac wczesniej na swieta bilety promowe zeby sie dostac przez Swinoujscie....My kupowalismy jakies 2 tygodnie temu i juz nie bylo na 18...A kiedy wracacie z powrotem?

Z tymi pomocami od starszego rodzenstwa to wierze, mam brata o 5 lat mlodszego i pamietam jak nawet pieluszki mamie pomagalam zmieniac, na jednym zdjeciu mam na to dowod hehe :p My z mezem planujemy jedno po drugim, ale jak tak sobie mysle jaka bede wykonczona po jednym to moze poczekac az urosnie na nastepne, aby mialo tak ze 3,4 latka i mi pomagalo :p

Do góry