reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

No tak ja tu parę dni nie zaglądałam a tu taka niespodzianka
Iwa 99 jak zamieszkasz w No będziemy prawie sąsiadkami ;-)Ja mieszkam w Gursken koło Larsnes pewnie z okna widziała bym twój dom tylko gora mi przeszkadza:-)Jestem tu od niedawna przyjechałam w sierpniu pełna obaw mam 8 letniego syna i półroczną córcię właśnie ta cholerna rozłąkka mnie dobijała,dzieci potrzebują bardziej obojga rodziców niz pieniędzy więc trzeba było podjąć decyzje i padło na to że my jedziemy do męża i tak o to jesteśmy :tak:Przyjechałam pełna obaw bałam się o syna tak samo jak ty teraz ale szkoła tutaj to bajka oni robia wszystko by pomuc dziecku,syn nie znał jezyka jakies podstawy angielskiego ale nie na tyle zeby cos się dogadać,niestety szkoła nie zapewniła mu tłumacza mówią że nie moga znaleść ale ja wiem że myśleli ze sobie poradzi bez niego i chceli zaoszczędzić trochę na tym bo komuna biedna ale to wcale nam nie przeszkadza zwłaszcza synowi choc byłoby to lekkim ułatwieniem w tej chwili wszystko jest na dobrej drodze ze znajoma przyjdzie do tej szkoły jak tłumacz więc juz całkiem będzie super :-)mały bardzo szybko uczy się jęzka nie chodzi na J.norweski normalnie z klasa tylko ma osobno z inna pania takie indywidualne tam uczyc się języka od podstaw alfabet,słówka itp.umie naprawdę dużo aż sama jestem w szoku bo to taki troszkę leń,na resztę przedmiotów chodzi normalnie z klasa na ławce zawsze ma słownik jak czegos nie rozumie to mu pani w słowniku pokazuje i on sobie tłumaczy

dokończe później mała mi płacze:eek:

reklama
Cześć Maniulka, wiem gdzie jest Gursken. W 2007 roku byłam w Norwegii razem z dziećmi przez pól roku i kojarzę tą miejscowość. Też jeżdzicie do Ulstenwiku na zakupy:-) ?Wtedy zarzekałam się ,że nie chce tam mieszkać długo, a tym bardziej puszczać tam dzieci do szkoły. Teraz tego żałuję, bo już by były trochę oswojone z językiem. Nie wygląda na to,żeby mój mąż szybko stamtąd zjeżdżał( wiadomo, sytuacja tutaj-kredyt). Chociaż myśleliśmy ,że to tak się nie rozciągnie w czasie. Ale widać różnie może być w życiu. Za to teraz zastanawiamy się ,żeby być tam razem.A powiedz mi, czy planujecie pobyt tam na dłużej, na stałe? Czy właśnie w Gursken Twój syn chodzi do szkoły?

Iwa tak na zakupy jeździmy do Ulsteinwika :-)albo w druga strone do orsty czy cos tam jest więcej sklepów ha ha
Tak mały chodzi do szkoły w Gursken i jestem bardzo zadowolona,wy z tego co wiem macie szkołę u siebie w Larsnes jak tam jest to nie wiem,mój mały w Pl poszedł by teraz do 3 klasy tu chodzi do 4 do szkoły nic nie kupujesz po za plecakiem(radzę kupić tu)i piórnikiem wszystko daje szkoła ksiązki,zeszyty,ołówki,gumki,teczki itp

Czy planuje zostać tu na stał,nie wiem czas pokarze moze okazac sie ze moje dzieci nie beda chciały wracać :eek:narazie na pewno nam się do Pl nie spieszy bo tam niema pracy a jak jest to za marne pieniade.
Ciężko jest ja tez nie znam języka mieszkam na małej wsi,nic tu sie nie dzieje nuda,pogoda ochydna ale jestem z mężem i tylko to sie dla mnie liczy dzieci maja ojaca a to chyba o to chodzi pełna szczęśliwa rodzina :-)
A czy twój mąż pracuje w Gursken???W Myklebuście

Zaraz nadrobie co pisalyscie, ale chcialam tak szybko tylko zapytac jesli mozna oczywiscie, ile placicie za mieszkanka i jak duze sa, czy je wynajmujecie? Bo chodzi mi o to, ze my mieszkamy we wiosce w ktorej ceny sa o wiele mniejsze niz w miastach, a teraz nam tak babka podwyzszyla za wynajem i dostalismy propozycje od niej wiekszego mieszkania, ale jeszcze drozszego no i sie zastanawiam, czy warto....kurcze nie wiem co mam juz robic bo marzylismy o tym zeby zamienic sie na to mieszkanie, ktore wlasnie nam zaproponowano, a teraz przez cene jaka mi krzyknela to musze to przemyslec 5 razy...

my mieszkamy w 72 m2, mam 2 sypialnie, kuchnie, lazienke , salon z jadalnia(stua), i wielki korytarz i do tego dochodzi vaskerom(pralnia) gdzie stoi pralka i suszarka do ubran i wielka zamrazara, mieszkanie w pelni umeblowane i placimy 7750, do tego dochodzi co drugi miesiac rachunek za prad, dosyc wysoko bo mamy wszedzie podlogowe ogrzewanie.

maniulka , kaska cos czuje ze wspolne kawki beda :rofl2:, fajnie miec blisko kolezanke :tak:
Maniulka moja Natala tez sama sobie tlumaczyw glowie :szok:, szok jak dzieci super sobie radza :tak:, a Twoj mowi cos po norwesku w domu? moja nie chce

Ja mieszkam na wsi wynajmujemy spore mieszkanie tzn.piętro nie wiem dokładnie ile tu jest metrów ale są dwa salony,dwa przedpokoje,sypialnia,kuchnia,pokój syna,łazienka,wc i balkon płacimy 4000 kr mamy internet juz w tej cenie do tego co drugi miesiąc prąd,umeblowane jest na maxa jest wszystko i jak na norków to jest w miare ładnie inni maja gorsze chyba bo zawsze podziwiaja to co mam ja :-p
Marta Maciej nie mówi nic w domu po Norwesku czasami cos mu tam się przypomni o czyms rozmawiamy a on mówi mi że np.tak czy tak się mówi po norwesku albo dzisiaj zaspiewał wszystkie piosenki których się nauczył,które spiewaja na dzieńdobry,dowidzenia i przed sniadaniem nawet nie pochwaloił się że je umie:-)

Maniulka ale masz wielki dom :szok: i tak malo kasy :szok:, ja tez chce na wies :tak::rofl2:
nasz apoprawia nas bo ona zalapuje w dialekcie bergenskim i nie ma ikke tylko ikkje {issie}, albo nie Hva tylko Kva i takie tam....:-D:-D:-D

Maniulka, mój mąż pracuje w Larsnes , ale w Myklebusie mamy znajomych, co też mieszkają w Larsnes. Wczoraj powiedziałam mu ,żeby się zorientował jak tam ze szkołą by było, czy by córkę przyjęli. Z mieszkaniem to też mamy dać odpowiedz, bo jakaś babka chce wynająć dom. To już to z głowy, tylko się pakować i przyjeżdzać;-). Jednak się boję, jak to będzie.

reklama
Iwa ja przyjechałam w tym roku :tak:I mały chodzi od 19 sierpnia do szkoły bo tu tak się rozpoczyna szkoła,teraz ma tydzień(juz sie kończą niestety)feri.Plecak do szkoły najlepiej kupić tutaj jak coś bo te polskie nawet wodoszczelne przemakają i mały miał całe ksiązki mokre teraz ma kupiony tu i jest super,oczywiście dobre kalosze i przeciwdeszczowe spodnie i kurtka.Dzieci nie mają zadawane nic do domu zawsze w poniedziałek dostaje sie rozpiske co kiedy z jakiej strony będa robić więc fajnie można dziecko przygotować na każdą lekcje :tak:Dzieciaki bardzo durzo czsu spędzaja na dworze wszystkie przerwy u nas w poniedziałki ma tylko dwie lekcje i trzygodzinny spacer po górach,lesie nie zależnie od pogody:-)Mimo takiej mokrej pogody jeszcze mój syn mi nie chorował chociaz czasami mokry po kolana wrócił a w Pl chorował non stop jedyna rzecz której żałuje to że niezapisałam go do szkoły np.w Larsnes ale tylko dla tego ze miałby transport do szkoły a do nas niema bo to za blisko i musisz mieszkać 10 km od szkoły żeby mieć dojazd do szkoły a czasami tak mi go żal jak leje a on musi maszerowac tak by wsiadł i sobie jachał a nie w deszczu i wietrze dreptał
Pytaj jak coś odpowiem na wszystkie pytania:-)
Marta no tak tylko taka wiocha że szok jak stane na początku to koniec widze hi hi umrzeć z nudów tu można :-D

Do góry