reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

Polecam więc wycieczki na weekend. Wsiąść w samochód i pojechać, to na grzyby, to gdzieś w fiordy. Co prawda wszędzie te bramki itd. itp. Jednak zawsze gdzieś można pojechać. Co prawda, my nie możemy narzekać, bo Bergen jest prześliczne i wszędzie wokół cudowne miejsca :tak:, lecz zawsze gdzieś się znajdzie miejsce na wypad. Nosidełko turystyczne, mały plecak i rodzina mobilna :-):rofl2:. Mały też ma już 6 misięcy, więc teraz możemy tak naprawdę z nim coraz więcej chodzić, a dzieci też są ciekawe świata. Dla nich większość wydoków jest po raz pierwszy, kwiatki, ptaszki, drzewa, skały, woda :laugh2:.
Dla nas też to moment odpoczynku i sama radość.

reklama
Cześć,

blackwizard no to trzymam kciuki za pozytywne wyniki i za prace męża, to kiedy wyjeżdżacie??????

asiamoss dobrze że zrobiłaś to usg prywatnie, ja też poroniłam pierwszą ciążę i wiem jak to jest budzić się co rano z myślą czy serduszko jeszcze bije, a teraz jesteś trochę spokojniejsza jak zobaczyłaś dzidzię. A ile zapłaciłaś tu za takie prywatne usg?
Ja też jestem z Kościerzyny i prowadziłam tam ciążę u dr Molla, nie moge narzekać, brał 100zł za wizytę, co drugą miałam usg.
Na połówkowym byliśmy też dodatkowo w Gdańsku u dr Doeringa, dość drogo bo 220zł za 4d, film + zdjęcia, ale jestem bardzo zadowolona, siedzieliśmy u niego z mężem bardzo długo wpatrzując się w ekran gdzie nasz synek uciekał doktorkowi wtulając się w ściany macicy i nie pozwalając zrobić sobie zdjęcia, dr wszystko nam pokazywał tłumaczył, dostaliśmy dokładny opis, zbadał wszystko, przepływy pępowinowe, dokładnie komory serca, stan szyjki macicy,przezierność karkową, wyszliśmy z tamtąd szczęśliwi wiedząc że synek zdrowy jak ryba.
A jak długo mieszkacie juz w Moss?

musze Alana położyć na drzemkę bo mi marudzi za plecami...

Ostatnia edycja:
Darika jeszcze nie wiemy kiedy wyjeżdżamy, ale na pewno w przeciągu miesiąca. Teraz tylko czekamy na wieści o pracę, jak już będzie załatwiona to mąż jedzie, urządza nam mieszkanko i przeciągu 2 tyg dojeżdżam do niego z Julką. O ile nasz kumpel zadziała z tą robotką u swojego ojca w firmie, ale jestem dobrej myśli ;-)

A ja wczoraj byłam po te winiki i cholercia jeszcze ich nie było :baffled: Muszę dziś jechać jeszcze raz, o 11 jedziemy. I przy okazji w Gdańsku zorientujemy się jak to jest z tymi wszystkimi dokumentami itd. bo to już najwyższa pora na to.
No i muszę jechać do ambasady niemieckiej, bo mam obywatelstwo i chcę też załatwić Julce, tylko z tego co wiem mieliśmy na to 3 miesiące :baffled: Zobaczmy, może da się coś zdziałać ;-)

NO to wtedy pozostaje nam tylko dluzej trzymac kciuki, hehhe

Darika: w moss mieszkam juz 3 lata, wiec dosyc dlugo, a skad Ty jestes (tu w norku)??
Mi ciezko w Koscierzynie, bo ja nie wiem ktory lekarz jest dobry, zaraz zorientuje sie jak Moll przyjmuje, a w Gdansku do Doeringa chodzilam jako studentka, bardzo fajny gossciu.

Po USG jestem duuuuzo spokojniejsza, mozecie zobaczyc forki Groszka mojego na Luty 2010 w zakladce Usg brzuszkow ....

Teraz w koncu spie spokojnie, choc coraz trudniej znalesc odpowiednia pozycje, hehhe.
zaraz zmyakm na lunch, bo Groszke chyba glodny dosyc.pozdraiwam Was

BlackWizard fajnie że mąż najpierw pojedzie sam i troche przygotuje na wasz przyjazd, my jak pojechaliśmy tu razem na świerzo wynajete mieszkanie, to nie było łatwo, wszystko w fatalnym stanie, była zima, więc mieszkanie niedogrzane, Alan do tego chory, wspominam to tragicznie, ale teraz mieszkanko już coraz przytulniejsze :)

AsiaMoss my mieszkamy w Sarpsborgu. A moll przyjmuje w K-nie w czwartki i piątki po południu na ul. Różanej, nie trzeba się wcześniej rejestrować.

czesc

wiesz co to zalezy.... Ceny sa rozne w kazym rejonie.. U nas np 2 pokojowe kosztuje okolo 6000 tys najtansze plus oplaty prad itp.Powiedz gdzie bedziecie jechac a wyszukac ci stronke to sobie popatrzysz jakie tam beda ceny :)

:) a jak wyniki kochana??

Marta z mieszkaniem jest roznie bo zalezy od rejonu norwegii i od stanu mieszkania czy jest normalne czy z wyzszym satandardem etc,,,
przykladowo ja mam 74m2 i mam duzy korytaz , 2 sypialnie, lazienka duza, salon z jadalnia (tzw. stua) i kuchnia i placimy 7500nok, a i my mieszkamy w piwnicznym mieszaknku po dwlascicielami w domku jednorodzinnym,ale pokoje i reszta s aladne , okna norlamne duze,a i mieeszkanie bylo wyposazone .
problewmy no nie wiemczy sa...sa visingi przewaznie i to wlasiccel mieszkania wybiera sobie lokatorow, czasme sie zadza ze chca nie palacych, bez dizieci i zwierzat.
to sa ogloszenia z mieszkaniami w okolicach oslo...2 soverom do 11 000nok za miesiac Bolig og tomter til salgs, leilighet, fritidsbolig og bolig i utlandet til leie med mer - FINN eiendom

to sa wsyztskie mieszkanka w calej norwegii :happy: Leilighet, enebolig og hybel til leie og ledig i bofellesskap - FINN eiendom

reklama
No to super, nie masz zadnych powodow do zmartwien :-)
a mieszkania zalezy wiesz, nie wiem jak Ci mowili o zarobkach bo moj maz zarabial ok 18 000 nok miesiecznie, teraz byl na zasilku to placa 62% z tych zarobkow ... do tego tak jak u nas dochodzi co drugi miesiac 3000 nok za prad zima a wiosna lato i jesien to jakies 2500 nok, jam nie mam kominka tylko ogrzewanie podlogowe, ktore nawet teraz jest wlaczone bo Maya po podlodze smiga a mamy gumolit wszedzie oprocz lazieki , lazienka cala w terakocie:happy:.
ale ogolnie nie jest zle, bo w PL w zyciu z jednej pensji sie nie utrzymasz :laugh2:wiec nie ma na co narzekac :tak:

Do góry