reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

Mój mąż miałby tam około 25000 nok na miesiąc i to w najgorszym wypadku jak patrzyliśmy po ofertach. No i racja za jedną pensję w Polsce nie ma szans na utrzymanie i życie na normalnym poziomie :baffled:

reklama
Witam,
Jeśli więc chciałabyś sprawdzić jakie byłby miał dochody netto tutaj link do kalulatora: https://skort.skatteetaten.no/skd/trekk/trekk To jest strona urzędu podatkowego, więc można powiedzieć, że jest dokładna.:tak:
Musisz wybrac tylko odpowiednią tabelę podatkową:
7100 - standardowa tabela dla norwegow, bez odliczen i rodziny.
7300 - to karta dla obcokrajowców (na pierwsze 2 lata ) z uwzględnieniem 10% ulgi
i chyba 7350 jest dla rodziny z uwzględnieniem tych 10%:-D
Z formalnych rzeczy, to jeszcze dodatki rodzinne, 970 nok na każde dziecko, chyba 3000 na dziecko od 1 do 3 lat, jeśli mamusia pozostaje z nim w domu i becikowe dla mamusi rodzącej, jeśli nie pracuje w norkach. Co do becikowego są jednak jeszcze jakieś wymagania, więc nie wiem czy wam przysługuje, jeśli już jesteś w ciąży, może któras z koleżanek wie. Tłumaczenia polecam robić na angielski, są u nas tańsze i szybciej wykonują, a tutaj wszędzie są uznawane :tak:.

Warto też z pl wziąść książeczkę szczepień, tak żeby tutaj mogli sprawdzić co było robione, a co jeszcze będzie robione. Możesz też wziąś jakąś karte od dentysty, w razie jakby coś tutaj potrzeba robić, choć tutaj robią kompletne zdjęcie dziecku na dzień dobry :-D. Weź też swoją karte szczepień, jakby o coś pytali.
Jeśli chcecie od razu jakoś uznawać tutaj dyplomy to zajrzyj na stronę www.nokut.no Usnawalność jest darmowa, trzeba jedynie im przesłać komplet dokumentów.

czesc dziewczyny

co tu taka cisza??? ferie sie zaczely czy jak??

ja wczoraj zdobylam Gaustatoppen w Rjukan razem z Groszkiem w brzuchu, nie bylo latwo ale oboje dalismy rade, polecam wszystkim.pogoda byla cudna, widoki przepiekne, w przewodnikach pisza ze mozna zobaczyc kolo 50 tys m2. to prawie 1/6 calego norka!!!

niesamowite:)

Ja jakoś czasu na nic nie mam przez te przygotowania, załatwiania i do tego Jula daje mi w kość. Do tego dziś byliśmy u moich dziadków i normalnie padam na pyszczek.
No i Julka mi powariowała, nie dość że ewidentnie zaczyna raczkować i oczy muszę mieć dookoła głowy to prawie w dzień nie śpi, pada jak trup o 18 - na szczęście śpi do rana - no i stwierdziła, że nie będzie już pić mleka z butli, je tylko łyżeczką i to też tylko to co słodkie, czyli kaszki i deserki, walczymy o każdą butlę i obiadek... :baffled:

Hej Dziewczyny :-)
ja jestem od niedzieli w PL...
Asia przejezdzalam przez Moss:-D
swietna wycieczka , my tez chcemy z mezem zwiedzac okolice,w zeszlym roku pozwiedzalismy i objezdzilismy okoliczne wyspy i bylismy na lodowcu, super sprawa :happy:
Marta to Julci sie smaki pozmienialy...jejku wspolczuje...moja przez chorobe stracilal apetyt ale teraz juz wraca do kaszek i obiadkow,no i musze jak naprawde przeglodzic zero cyca przed jedzonkiem i wszystko wcina
moze ja dziselka swedza i smoczek ja gilgocze albo denerwuje :confused:
oby walki przyniolsy skutek :happy:
a ja sie obudzilam i spac nie moge..w Norge to bym spala caly dzien a tutaj nie moge jakos, ale caly domke spi tylko ja na nogach :-D

Buziaki dla Was :************

oj jak ja ci zazdroszcze ze ty juz w polsce, dlugo zostajesz???

ja jeszcze troszke, wyjezdzamy 8 sierpnia, jupiiiii na cale 3 tyg :)

ja juz odliczam dni... U nas dzis ladna pogoda chociaz bardziej optymistycznie do swiata podchodze jak slonko swieci :)

A co do wycieczek, pikena jest norwegii, seriop warto sie czasem pomeczyc aby podziwiac takie widoki !!
pozdorionka dla was

Ja już z Julką wariuje, to chyba faktycznie kolejne zęby to na widok butli jest szaaaaał :wściekła/y: To samo było przy pierwszych ząbkach, dziś muszę się znów w żel na dziąsła zaopatrzyć, mam nadzieję, że pomoże, bo ja już mam po mału dość. A pomyśleć, że tych gorszych dni przede mną jeszcze tyle... Ehh :baffled:

My też mamy w planach jak już zlądujemy do Norwegii zwiedzanie, jak tylko się ciut zaklimatyzujemy :-)

Hej
w PL jestem do 8 sierpnia, 9 mamy ranoprom do szwecji
Marta moj abratowa tez sie meczy, ale bardziej mala bo marudna i malo spi i mowilam jej zeby dala malej paracetamol badz jakis inny na usmierzenie, ale ona dalej swoje ze zelik wystarczy :baffled:, no nic...maya dostawala przez pare dni nawet paracetamol zeby mogla sobie bidulka spokojnie zasnac :tak:
buziaki

hhe, smieszne, miniemy sie promami bo ja przyplywam 9 sierpnia:). dla mnei urlpo sie zacznie dla ciebie skonczy

pozdrowionka i milego dnia

reklama
haloo, jak tam Norweskie dziewczynli, wszytsko u was w porzadku, cicho tu strasznie ostatnio!!

ja jesczze 5 dni i sune do Polski:) hurrra

Do góry