reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Londynu

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
hej
oj dzisiaj bez kawy to ani rusz;-) częstujcie się:-)
moi-original-36954.jpg

bulkaasia ano można wyrobić,bo sa takie przepisy,ze dzieci urodzone po roku bodajże 2006 w UK mogą dostać brytyjski paszport,pod warunkiem ze dostarczysz dokumenty potwierdzające ze Ty lub mąż przepracowaliście tu legalnie 5lat-rowne 5 lat wstecz od dnia narodzin dziecka.I takim sposobem nasz młodszy ur w 2011 się załapał,wysłaliśmy te dokumenty i wiadomo zdjęcie,czek,birth certificate itd.. i w ciągu chyba 2 tygodni przyszedł paszport poczta i mamy małego Brytyjczyka w domu:-p a najlepsze jest,ze tez nawet o tym nie wiedziałam i dopiero tu na bb któraś dziewczyna dala znać,ze Polacy tak wyrabiają swoim dzieciom.Moja koleżanka,zaraz po mnie złożyła i tez jej dziecko dostało.

reklama
bulkaasia na 5 lat i narazie jak ma ten,to mu polski nie potrzebny,za dużo z tym załatwiania i komplikacji,meldować w Pl,wyrabiać pesel itd... starszy ma polski i niedawno jak byłam w Pl,to musiałam zawozić zaświadczenie,ze tutaj chodzi do szkoły.
Ale w przyszłości sadze,ze małemu wyrobie polski,nic mu nie zaszkodzi podwójne obywatelstwo..

Jak tam kawka smakowała??:-)

Moje dziecię walczy z ostatnim ząbkiem i wczorajsza noc do przespanych nie należy:sorry2: Siedzę od rana bez energii,jeszcze ta pogoda..mały już zdążył odespać nockę:tak:

wierka kawka pyszna no i ciacho niczego sobie;-) U nas noc fatalna bo Mlody jakos nie chcial spac, obudzil sie o 1 na mleko i do 3 sie bawic chcial a jak zasnal do tylko na 2h i piac od nowa. Jestem zmeczona a do tego jeszcze pogoda przytlaczajaca. My chyba tez wyrobimy Mlodemu brytyjski, a masz moze linka gdzie co i jak trzeba zalatwic?

bulkaasia mi znajoma poleciła wypełnić formę online,potem oni Ci ja do tygodnia czasu przysyłają,gdzie jest prawie wszystko drukiem wypisane,jedynie musisz własnoręcznie podpisać i jeszcze jest taki myk ze jedno zdjęcie musi Ci podpisać ktoś kto ma brytyjski paszport,ze zna Ciebie przez 5 lat i potwierdza,ze dziecko na zdj. to faktycznie to dziecko;-) acha i jak wypisujesz ta forme online,to tam jak nie masz pochodzenia,tak jak w naszym przypadku,oboje Polacy,to oni potrzebują jeszcze dane dziadków dziecka.A i ta forme możesz wypełniać na raty,nie musisz od razu tu masz link :
https://www.gov.uk/get-a-child-passport/the-application-form
klikasz w fill in the form online i jedziesz:-) milej zabawy:-D

wpadne później,bo chłopcy w parku dzisiaj nie byli i roznosi ich energia

aaaa jeszcze mi się przypomniało,jak dzwoniłam do uk border&immigration upewnić sie czy naprawdę te paszporty się nam należą,to babka mowila ze tak,ale nie można brać benefitow jak council tax i housing benefit.Na formie nie ma o benefity pytania,takze nie wiem,czy sprawdzają to czy nie,ale tak mi mówiła.

Ostatnia edycja:
dzieki dziewczyny za odpowiedzi. Tak wlasnie myslalam ze 800 w zwyz. znalezlizmy fajnego flata za 800, ale na pietrze... teraz mamy dwa odrodki (z przodu i tylu domu) wiec ciezko sie przestawic... no i nie mielibysmy co zrobic z rzeczami typu piaskownica bujaczka itp poszukiwania trwaja wiec trzymajcie kciuki bo jak najszybciej musimy cos znalezc, przed pojawieniem sie synka ... pozdrawiam i milego wieczoru :-)

co do paszportu , to ja wyrabialam corce w Manchester (\masakra,na termin sie dlugo czeka kolejki straszne ) mojej siostry synek trez ma angielski paszport i cale procedury nie trwaly nawet miesiac, wiec jak ktos moze to polecam :-)

Ostatnia edycja:
kornasia &&&& zaciśnięte:-) ja w tamtym roku się przeprowadzałam i jak oglądałam mieszkania,to się załamać można było.Niektóre to nawet nie można nazwać mieszkaniami,tylko norami.Az w końcu natrafiłam na flat,co prawda na pietrze,ale za to ładny,czysty,dużo przestrzeni do tego garaż i ogródek,podzielony żywopłotem,także każdy flat ma swój:-)
a pochwal się na kiedy masz termin z syneczkiem?

ale dzisiaj nam kwiecień plecień poprzeplatał,co?:-)

wierka dzieki sliczne za pomoc, jestes nieoceniona:happy: Maz dzisiaj wszystko popatrzy na spokojnie i zrobimy Mlodemu brytyjski, oby sie udalo.
kornasia ​mam nadzieje, ze znajdziecie cos fajnego. A kiedy masz termin?

dzieki dziewczyny :-) termin mam na 19 sierpien, niby sporo czasu, ale tez duzo zalatwiania. nie chce odkladac wszystkiego na ostatnia chwile np. szpital, przychodnia, szkola dla mlodej... no i trzeba tez posprzatac po przeprowadzce ...
BULKAASIA sliczne imie ma Twoj synek

reklama
Hej dziewczyny;-)
U nas leci do przodu. Maja juz ponad tydz ma.. Jej leci czas tak szybko.. A dni przy dziecku uciekaja ze nawet nie wiadomo kiedy..
Ciagle karmie cycem. Pokarmu mam duuuuuzo, nie placze to i chyba pozywny jest;)
W nocy przesypia tez ladnie co 2godz sie budzi.
We wtorek siostra juz wraca szkooda bo duzo pomaga.. Ale dzis mialam dzien probny w sumie. Bo pojechala na carboot, T w pracy i jak wrocili to pojechali do centrum na Big Bena. Wiec ja caly dzionek sama z niunia. Musze sobie plan dnia ustalic. Robie to co mam do zrobienia jak ona spi. Pranie prasowanie i sprzatanie. Chociaz dzis troszke przesadzilam ze wszystkim bo sie narobilam jak glupia i az mi sie w glowie pozniej krecilo..
Nawet wyskoczylysmy na spacerek ale kurcze tak zimno ze 20min tylko i do domku ucieklysmy.;-)

My tez bedziemy szukac mieszkanka i zapewne tez nim znajdziemy odpowiednie to troche zejdzie.. Ale coz juz chce mieszkac sama;-)
Ja kuzynce T z ktora mieszkamy jak jej sie syn urodzil to pomagalam jak glupia.. A ona teraz nawet na rece jej nie chce wziasc jak chce pojsc do wc na 3min bo ona mowi ze sie boi..;/ juz jej o nic wiecej nie prosze i jak cos musze zrobic to robie jak niunia spi.

Milego wieczorku;-)

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.