reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Irlandii!!

Witaj delcia.
Regula jest,ze od wizyty lekarza GP dostaje sie wezwanie do szpitala po 8 tygodniach:tak:
To GP wysyla list w Twoim imieniu do szpitala i zazwyczaj po 6-8 tygodniach oni Cie wzywaja na wywiad,badania i usg.
No chyba,ze plamisz,krwawisz lub bardzo sie zle czujesz.
Ale ja na Twoim miejscu poszla na Emergency do szpitala i powiedziala ,ze sie zle czujesz,plamisz ( po prostu wymysl cos)
Wtedy i moze Cie zbadaja:-)
Ehhh tak to jest z tutejsza sluzba zdrowia.
Usg sa tylko 2 w Uniwersity Hospital.Sa to 5-cio letnie maszyny,ktore powinny byc juz dawno wymienione i do tego obsluguje je niewyspecjalizowana kadra.
A najlepsze to to,ze to sa tylko dwia Usg na cale Galway,Tuam,Oranmore itp.itd:szok:
Nawet w Klinice Planowania Rodziny nie maja:-D
Smiech na sali:wściekła/y:

reklama
Dzieki Anineczka za odpowiedz, przyznam, ze mnie troche dobilas ;) przede wszystkim tym sprzetem! i cos mi sie wydaje, ze regula wizyty po 6-8 tyg. od wizyty u GP mnie nie obowiazuje. W przeciwnym wypadku powinnam byc juz po! W tym czasie bylam juz u lekarza w Polsce, wiec moze nie bede marnowala czasu na wizyte w tutejszym szpitalu, bo i tak nie wiadomo ile sie wyczekam ;) Pocieszam sie tym, ze jade na Swieta do domu i tam wybieram sie do mojego lekarza. Poki co czuje sie dobrze, wiec szystko wydaje sie byc ok. Raz dzieki za pomoc. Pozdrawiam cieplutko.

Mam pytanie do mamusi mieszkajacych w Galway. Czy wiecie jak wyglada szkola rodzenia w tutejszym szpitalu, czy wogole jest organizowana i czy jest odplatna? Poza tym czy macie moze jakies namiary na joge dla kobiet w ciazy lub Pilatesa? Dzieki za pomoc. Pozdrawiam, Adela.

delcia a bylas juz u swojego GP?
jak nie to pojdz jak najszybciej i popros o wyslanie listu do szpitala.A jak juz bylas to idz jeszcze raz i porzadnie opieprz lekarza:wściekła/y:
Powiem Ci,ze ja bedac w ciazy tez badalam sie dodatkowo u polskich lekarzy.
Sorki,ze cie zasmucilam,ale taka jest prawda:-(
Co do szkoly rodzenia.Ja mialam okazje,ale nie chodzilam,bo pracowalam.
Jest ona darmowa i odbywa sie we wtorki rano (tak przynajmniej bylo jak ja bylam w ciazy i mieszkalam w Galway) miesci sie w przyszpitalniej przychodni dla kobiet w ciazy:tak:
A co do jogi i pilates.Zajrzyj do Galway Advertiser.W dziale ogloszen jest pelno szkol tego typu:tak::-)

delcia
ja aktualnie chodze na szkole rodzenia, zajecia sa albo w Galway University hospital albo w Merlin Park Hospital, zalezy gdzie Ci blizej, poza tym dopiero pod koniec ciazy, w ostatnim albo przedostatnim m-cu.
JA jestem bardzo zadowolona z nich, jesli mam problemy ze zrozumieniem czegos po angielsku zawsze moge zapytac ponownie.
Co do Yogi to jak tylko wroce ze sklepu to Ci nr telefonu podam bo ogloszenie wisi.
Anineczka
Nie nazekaj tak na to usg, u mnie w szpitalu( we wloclawku) sa maszyny 15to albo 20to letnie, naprawde koszmar. Ja bylam badana naprawde dobrym sprzetem, i wydaje mi sie ze przez jak najbardziej wykwalifikowana kadre ( powiedz dlaczego twierdzisz ze sie nie znaja), wiec Ty poprostu musialas miec pecha :crazy: W porownaniu z tym co sie dzieje w moim szpitalu w Polsce to tu jest cod miod i orzeszki, przynajmniej narazie mam takie wrazenia
aaa delfi pytalas o odplatnosc
Szkola rodzenia jest za free chyba ze chcesz miec ja prywatnie.

Ja do szkoly rodzenia nie chodzilam. Bylismy tylko na jednodniowym spotkaniu-pogadance na temat porodu. A jesli chodzi o joge, to w szpitalu bylo pelno ogloszen. Jest tez joga dla mam z maluszkami.

Anineczka tak jakos smiesznie sie zlozylo z tym Twoim mezem:-) Jak Go zobaczylam, to pomyslalam, ze juz gdzie widzialam tego faceta...potem weszlo na temat chatek w Tuam i powiedzial dokladnie to, co Ty napisalas dzien wczesniej:-) Wiec zapytalam o zone:-). Fajny zbieg okolicznosci:-D
Nad przeprowadzka nadal myslimy, ale jesli sie zdecydujemy to dopiero od nowego roku.

Pozdrawiamy!!!

delcia jestem z Dublina, 7/8 tydzien ale jak powiedziala lekarka 'nie wyglada to dobrze' tj nie widac dzidzi :(( moze sie okazac tzw pusty pecherzyk ciazowy, zobaczymy we wtorek. Trzymajcie kciuki pliz....
I tak to jeszcze bede weryfikowac w Polsce za 2 tygodnie.

Pierwsza wizyte w szpitalu mialam umowiona na polowe stycznia, do tej pory mialam spotykac tylko GP. No ale pojawilo sie plamienie i odrazu mnie na Emergency przyjeli, oraz zbadali bardzo kiepskiej jakosci usg.
Po czym jednak dali mi skierowanie na za kilka dni na odzial wczesnych ciazy i tam juz maja pozadne usg i ogolnie fachurka bym powiedziala. Ale chyba na ten oddzial trafiaja tylko ciaze zagrozone z tego co rozmawialam z innymi babeczkami. Takze dla zwyklej profilaktyki przed II trymestrem lepiej latac do Polski. W Polsce zrobia Ci wszystkie niezbedne badania labboratoryjne, a tu hmmmmm.... GP zmierzyl mi cisnienie i to wszystko!

pozdrawiam i wszystkiego naj dla brzuszka!

Delfinku fajny ten zbieg okolicznosci:laugh2:
Moj maz byl zachwycony:-D
No i mieszkacie z Kuba,ktorego mialam okazje spotkac:laugh2:
Przeprowadzajcie sie,a ja postaram sie na nowy rok popatrzec,rozejrzec sie za jakimis ogloszeniami dla was.Tutaj w Super Value sa ogloszenia,tak wiec polukam;-)
agatkaa trzymam bardzo mocno kciuki za ciebie.Dmucham i chucham wirtualnie za Twoja dzidzie.Daj znac co i jak:tak:
Bedzie dobrze:happy:
aniay...okey moze masz racje,nie lubie sie sprzeczac.To nie lezy w mojej naturze (no chyba,ze z mezem ;-) )
Okey,moze w Polskich szpitalach nie jest miod,ale rzadko ktora kobieta w Polsce chodzi panstwowo na USG,wiekszosc na prywatne...a tutaj prywatnych niema:no:
Niewiem,moze w 2005 roku,byl wyz demograficzny,a teraz go niema.Bo mi pani na USG poswiecala 5 minut.A za mna dluga kolejka kobiet,ktore czasem czekaly 2 godziny,na 5 minutowe badanie:szok:
W ciagu 5 minut dowiedzialam sie,ze jest chlopak i wszystko Okey.
No to fajnie.
Ale w Polsce dali mi wszystkie wyniki:przeziernosc karku,BPD,EFBW itp,itd.
Z tym czulam sie o wiele lepiej:tak:
Widze,ze jestes zla na mnie.Pewnie chodzi ci o to,ze stwierdzilam,ze nie masz doswiadczenia:confused:
Przepraszam Cie za to.
Ale nie bylabym soba,gdybym nie dodala nic od siebie....
Zycze Ci,abys dostala ta Medical Card.
Bo jak przyjdzie Ci placic za wszystkich lekarzy,lekarstwa to zobaczysz,ze tak kolorowo tutaj nie jest:eek:
Od razu wyjasnienie.Bo pewnie zapytasz po co tutaj jestem,jak tak marudze,narzekam itp.
Otorz jestem tutaj bo uwielbiam ten kraj.Pomimo tych lekarzy,pogody,leniwych irlandasow to go uwielbiam.
A ze pracuje i ja i moj maz to tez nie stac mnie na Medical Card,ale wk*&)(&a mnie to,ze za dziecko musze placic u lekarza:eek::baffled::laugh2:
Noooo....to by bylo na tyle:-D

anineczka
ja sie za takie glupoty nie obrazam, zreszta masz racje mowiac ze krotko tu jestem i nie mam doswiadczenia:-) A konstruktywna dyskusja dwoch osob o roznych pogoladach jest czesto bardzo potrzebna.
Takze ty sie mna nie przejmuj i jesli masz inne doswiadczenie, poprostu mnie poprawiaj :D
Kazda osoba ma inne doswiadczenia z Irlandia wiec trzeba o tym pisac, bo jak sie patrzy tylko z jednej strony to ciezko o obiektywny obraz.
Przydalaby sie wogole strona ''co kazda przyszla i aktualna mama o irlandii wiedziec powinna"
Swoja droga to ja na usg lezalam pol godziny, serio, wszystko wymiezyli wyskanowali i mi powiedzieli, nie dali na pismie ale co tam ;)

reklama
to jeszcze raz ja z pytaniem jezykowym.
Jak na polskie przetlumaczyc
babygro
babygown
vest
cardigan
z listy ze szpitala, bo nie mam pomyslu wiem ze albo vest albo cardigan to kaftanik... chyba
wogole chetnie poslucham dobrych rad na zawartosc torby do szpitala dla mnie i malej

Do góry