reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Irlandii!!

witamy witamy :)
Fajnie ze kolejna mam z Galway sie ujawnia :) Niedlugo trzeba bedzie zrobic jakies spotkanko forumowe :p
anineczka
dziekuje za liste i informacje, napewno sie przydadza :*
delfinku
ja tylko z mala rada, zwroccie uwage na okna w domu, czy sa szczelne i czy podojne bo ja teraz glowe sobie lamie co mam zrobic z moimi :/ z miejscu gdzie ma stac luzeczko sie okazuje ze sa straszne przeciagi (od komina do okna) poza tym okna z pojedynczymi szybami straszliwie wypuszczaja cieplo, mimo ze sa uszczelnione.

reklama
Anineczka mam pytanko do Ciebie.
Jaka jest różnica w płaceniu podatku jeśli jest się singlem, a jaka jeśli jest się małżeństwem? Jak jest się małżeństwem to płaci się mniej czy więcej? Czy jako małżeństwo płaci się oboje czy tylko jedno z małżonków?
Z góry dziękuję ze odpowiedź!
Pozdrawiam serdecznie!

kemaya mój mąż był singlem i zabierali mu niecałe 90 jurków podatku . Teraz ma podatek rodzinny i nic mu nie pobiertają tylko na jakieś zdrowotne no ale to są groszowe sprawy. Dodam tylko ze ja nie pracuje więc mój mąż jest jedynym zarabiającym
pozdrawiam

Anineczka mam pytanko do Ciebie.
Jaka jest różnica w płaceniu podatku jeśli jest się singlem, a jaka jeśli jest się małżeństwem? Jak jest się małżeństwem to płaci się mniej czy więcej? Czy jako małżeństwo płaci się oboje czy tylko jedno z małżonków?
Z góry dziękuję ze odpowiedź!
Pozdrawiam serdecznie!

Kemaya na to pytanie odpisze Ci moj maz,bo on sie najlepiej na tym zna ;-)
... no czesc. Tu Tato Antka. Generalnie to az tak dobrze to sie nie znam, ale ostatnio musialem sam zalatwic sprawy z tax credit. Sprawa w kazdym przypadku wyglada inaczej w zaleznosci od dochodow obojga z malzonkow. Nie ma roznicy w placeniu podatku przez singla i osobe w zwiazku, ale:
Przy duzej roznicy w dochodach pomiedzy malzonkami warto jest polaczyc tax credit obojga malzonlow i przelozyc wiekszosc czesc na osobe wykazujaca wieksze dochody; jesli jedno z malzonkow wykazuje roczny dochod ponizej €6000.00 rocznie, mozna sie ubiegac o calkowite zwolnienie z podatku dla "home carrer". Pamietaj, im szybciej tym lepiej, jesli zdecydujecie sie na zmiany przed koncem roku to zwrot podatku zostanie naliczony od poczatku roku 2006. Jesli potrzebujecie dokladniejszych info jak podzielic tax credit, zeby na tym najlepiej wyjsc mozecie zapytac w tax office, a jak nie... zagadajcie do zonki na priv to cos pomyslimy...:cool2:

to ja sie jeszcze doczepie pod pytanie, czy to samo obowiazuje jesli jedna osoba wogole nie pracuje? Bylam w Tax Office i dali mi tam jaks ulotke do wypelnienia wlasnie zwiazana z rozliczniem malzenskich podatkow, zstanawiam sie czy to o to chodzi bo jesli tak to natychmiast tam wracam z wypelnionym formularzem.

Witam Was serdecznie!
Jestem mama 2,5-letniego synka i byc moze poczętego dzieciatka, co okaze sie za parę dni :) Fajnie gdyby byla tym razem córeczka, ale oczywiscie najwazniejsze by bylo zdrowiutkie. Jestem z Waterford i fajnie byloby kogos poznał stad bądz okolic. Martwię się troszkę, bo mieszkamy na osiedlu studenckim, gdzie jest malo dzieci, a moj maly nie ma za bardzo z kim sie bawic w swoim wieku, co jest wazne w tym okresie. Chce dać synka do przedszkola, ale jest tak drogo, ze azzz...np. 2 razy w tygodniu 60 euro. Jakie sa u Was ceny?

Pozdrowionka

Aniolekk witaj.

Zapraszamy do pogaduszek i dzielenia sie radami;-)
No powiem Ci,ze placisz normalnie za przedszkole.
Moj Antek chodzil 4 dni w tygodniu to placilismy 100 euro,teraz jest tylko w piatki i placimy 35 euro za dzien.Im wiecej dni to tym taniej:-)
Za dwa dni placilibysmy juz nie 70 ale 60 euro.Tak jak ty:eek:
Pochwal sie synkiem
I trzymam kciuki za fasolke:-)

reklama
Do góry