reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy z Irlandii!!

Biola, jesteś na gg?
Patrzyłam już wcześniej na ten link ale własnie nie widziałam nic z napisem kids club dlatego się pytałam co i jak... i weś mi teraz coś wytłumacz - bo przejrzałam wszystkie bajki wczesnych godzin w weekend i żaden film nie ma niższej ceny... ja ślepa jestem czy o co chodzi? Zerkałam na tego linka co Ewelcia podesłała, i tam jak byk przy bajce jest w nawiasie Kids Club.. to dlaczego u nas tego nie ma?:confused::confused:
A to ciasto od cebularzy też by się nadawało do takich bułek z serem jak w Pl w cukierni są :)

reklama
barmanko lubiczanka wariuje bez neta ale u mnie wolała ze mną pogadac:-pja bez neta jobla bym dostała bo np teraz szukam mebli do pokoju ale straszna lipa na necie :/

Marta u mnie komp jest włączony 24h/dobe :unsure: restartuje jak sie zwiesi.... raz na kilka godzin modem nie działał to myślałam że jobca w domu dostane, miejsca nie mogłam se znaleźć :baffled:

Hej.
Igorek poszedł na drzemke,ja kawulke spijam.Pozniej na zakupki trzeba sie wybrac,bo M pewnie bedzie wieczorkiem z pracy.Dzis planuje zrobic sałateczke z zupki chińskiej i zeberka na jutro w sosie.A dzis na obiadek zapiekankę.
Miłej soboty życze.

Ostatnia edycja:
Hej!

Witam wszystkie mamy na terenie Irlandii i na wakacjach :)

Jestem tu nowa na forum ale mam nadzieje że mogę się dołączyć do waszej dyskusji? Niestety nie nadrobię forum bo mój mały brzdąc nie pozwoli mi na to jednak chciałabym mieć kontakt z jakimiś mamusiami w Irlandii bo zawsze się można poradzić :)

Moje 4,5 miesięczne maleństwo właśnie sobie śpi.

Mam do was pytanie czy któraś z mam się orientuje czy w Irlandii nutramigen wypisany na receptę jest tańszy? Mamy medical card ale tylko GP Visit ale to wiem że nie pokrywa recept jednak być może jest on refundowany bo na półkach w sklepie cena straszy :/ Nie dość że to takie świństwo w smaku to jeszcze drogie :( Mój synek niestety musi kosztować tego paskudztwa gdyż każde podanie u niego zwykłego mleka modyfikowanego kończyło się koszmarnymi wymiotami a ostatnio nawet wysypką więc mamy podejrzenie nietolerancji mleka krowiego i laktozy. Na razie karmimy się cycusiem po którym mu nic nie jest ale ze względu na mój powrót do pracy w styczniu moje dziecko musi coś jeść a ja niestety mimo dużej ilości mleka bo mały pięknie przybiera nie mogę nic ściągnąć no może 30-50ml po 30minutach ciągnięcia mleka :( Czekamy na testy na alergie i spotkanie z dietetykiem i okaże się czy jest to faktycznie nietolerancja ale po nutramigenie nie wymiotuje. Byłabym wdzięczna gdyby któraś mamusi odpowiedziała na moje pytanie.

Pozdrawiam wszystkie mamusie "irlandzkie"

koni witaj
niestety na GP takie mleko nie jest refundowane.
Jednak jeśli mogłabyś załatwić zaświadczenie od lekarza,że Twoje dziecko ma nietolerancje i potrzebuje specjalistycznego mleka mogłabyś złożyć na nowo aplikację na MC załączając to zaświadczenie od lekarza i wtedy być może uznali by wam to,że należy wam się Medical Card,a wtedy bezproblemu miałabyś to mleko za darmo.
Warto spróbować.:tak:
Moja bratanica miała skazę i właśnie piła to mleko i wiem,że było za darmo na MC.
Powodzenia.
P.S zaświadczenie załączasz do aplikacji o MC.Teraz widzę,że aplikacja się trochę zmieniła,ale masz tam Medical expanses i tam wpisz koszt mleka miesięcznie,może jakieś specjalistycznie kremy jeśli używasz przy wysypce u dziecka itd.

w "Use this space to add any other informaƟ on that you would like us to take into account"
możesz napisać jak dziecko się zachowuje i dlaczego potrzebuje mleka na receptę itd.

My wpisaliśmy,że nasze dziecko ma częste zapalenie ucha i migdałów i że czeka go wycięcie 3 migdałków,GP też napisał taki list i on dostał MC a reszta GP.
a swoją drogą ile kosztuje taki nutramigen?
Aha i pamiętaj,że mleko sojowe też potrafi uczulać (to tak apropo tego,że lekarze wciskają to mleko zamiast nutramigenu) ale może warto przetestować i a nóż będzie ok?

Ostatnia edycja:
anineczka dziękuję za odpowiedź :) Mój mały dostał nutramigen w szpitalu i będziemy mieć konsultacje z dietetykiem do tego czekamy na wyniki testów na alergie więc jeżeli wyjdzie nietolerancja laktozy i mleka krowiego będzie to potwierdzone a na razie jest tylko przypuszczeniem. Podawałam mu mleko modyfikowane aptamil i cow&gate ale po obu bez względu na ilość wymiotował po 2h od podania przez kolejne 2h aż nim szarpało i potrafił wymiotować po 7 razy i absolutnie nie jest to ulewanie więc zgłosiliśmy to naszemu GP bo po moim mleku (praktycznie cały czas na nim jest dokarmiałam go właśnie 3 razy mm bo wracam do pracy i musi coś jeść) dostaliśmy od niej list do szpitala i tak kazali mu podać aptamil ale nie chciał wypić i z butli ubyło 5ml z czego ze 3ml wypluł ale po tych 2ml zaczął dostawać czerwonych plam z bąblami więc zaprzestaliśmy podawania i pediatra kazał podać mu nutramigen i zlecił testy na alergie. Po nutramigenie nie dzieje się nic żadnej wysypki i wymiotów. A co do ceny to koszt 12€ za puszkę 400g więc cena nie mała :/
A jak to expanse ma się do naszego mc i gdzie mogę dostać taką aplikacje? Czy jest to ta sama aplikacja co na mc? W ogóle może się orientujesz jakie papiery trzeba wypełnić żeby zmienić GP na Full MC czy może wystarczy jakiś dodatek wypełnić? Nasza GP MC kończy się w czerwcu więc pewnie w lutym dostane jakieś papiery ale wcześniej zbankrutuje na tym mleku :/

reklama
To jest ta sama aplikacja co składaliście.Wypełnić ją jeszcze raz od nowa z uwzględnieniem tych sekcji co o nich pisałam.Nie musisz czekać na testy (swoją drogą testy skórne mało co wykażą,a testy z krwi są wiarygodne po 3 roku życia)a obserwacja jest tutaj najważniejsza.wystarczy dobra rozmowa z lekarzem,obserwacja i list,bo on jest niepodważalny w tym momencie.U nas przyjęli wszystko to co napisał GP i my,bo nie było żadnych testów na szkodliwość migdałków tylko to co było w karcie,czyli częste wizyty i cholerne antybiotyki od października do marca.Może się uda,ale nie musi.dalej będziecie mieli GP a rozpatrzenie na MC przyjdzie za jakiś czas.
Co do zmiany GP to nie musicie go zmieniać,zapytaj tylko go czy przyjmuje na MC i czy będzie was dalej przyjmował jeśli będziecie mieli MC,jeśli nie to (niewiem skąd jesteś) powinnaś w necie znaleźć listę lekarzy,którzy przyjmują na MC.
Aplikacja ta sama jak już mówiłam,do ściągniecia w necie,jak ją sobie wyświetliłam to się lekko różni od tej co ja składałam bo tam było zapytanie o illines czy jakoś tak,ale jest miejsce by wpisać historię choroby.Bo jakby nie było wasze wydatki wzrosły o chorobę syna.Nie czekaj do zakończenia waszej GP.bo tu i teraz wzrosły wasze wydatki.Po za tym jeśli mogę doradzić to bądzcie upierdliwi,dzwońcie czy doszła wasza aplikacja,czy jest w trakcie rozpatrzenia,jaka decyzja zapadła itd.przypominajcie się o rozliczenie i walczcie.Podobno już nie dają MC na lewo i prawo,ale wy macie syna,który potrzebuje specjalistycznego mleka i napisz koniecznie,że wracasz do pracy i syn potrzebuje takiego mleka.
Powodzenia.

Do góry