reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Irlandii!!

mam do sprzedania wózek podwójny dla dzieci rok po roku 1 mc uzywany czyli nowiutki moze któras jest z was zainteresowana ? moze znacie kogos kto potrzebuje taki wózek mieszkam w galway .bede wam wdzieczna jesli sie popytacie znajomych

reklama
Witam
Ale sie tutaj dzieje,ho ho.
My juz po urlopie ;-)

Kaziowa a powiedz mi dlaczego chcesz sprzedac nowy wozio?
Ja sie nie moge zdecydowac...
Sama niewiem co chce,czy blizniaka czy zostawic te wozki,ktore mam.
Bo nie ukrywam,ze nie chce zrobic wozkowni z chaty,a mam juz 2 wozki.
Ja sie caly czas nad nim zastanawiam,ale nie sugeruj sie mna.
Jak znajdziesz kupca to sprzedawaj :tak:
Mi to sie wogole marzy Phil&Ted ale sa cholernie drogie :wściekła/y:
A ten wozio ma male koleczka?

A tak wogole jak twoja familia?

A ja jestem szczesliwa bo w sobote wyprowadzil sie nasz wspollokator:-D
Mamy teraz caluski 4 pokojowy domek dla siebie:-)
Rosania wspolczuje bardzo.
My mamy duzy nowy domek i placimy za niego zaledwie 600 euro :happy2:

Rosania ciezko powiedziec ile mam oplat,ale sprobuje:
Prad: 130 euro na 2 miesiace (z tym,ze to jeszcze jak mielismy wspollokatora)
Internet+telefon to 84 euro na 2 miesiace.
No i olej.Zazwyczaj tankujemy za 200 euro i latem starcza na 2-2,5 miesiace,zima na 1 miesiac.
Moze podowiaduj sie o dofinansowania do mieszkan lub domy socjalne (choc na nie sie czeka 2-3 lata :sick:).
Albo kupcie male auto i wyniescie sie na wioske obok miasta,
My teraz mieszkamy 30 km od Galway w ktorym pracuje moj maz,ale mamy auto sluzbowe i za paliwo nie musimy placic :dry:
Doradzcie sie w jakims urzedzie co mozecie zrobic :tak:

hej anieczka masz racje dzieje sie tu hiii
jak bylo w pol? jak sie czujesz i jak twwoj kochany szkrabek??Pracujesz jeszcze?
to prawda poza miastem sa tanie domy ale trzeba dojezdzac jak kto woli:)

Witajcie mamusie :)
Jestem tutaj pierwszy raz i strasznie się ciesze, że znalazłam taki temat. Jestem w 21 tygodniu ciązy i jutro idę na swoje pierwsze USG. Ciesze sie ogromnie a jednocześnie bardzo boję. Mam nadzieje, że wszystko będzie dobrze.

Mnie też irlandzka opieka medyczna zdziwiła na początku. Powoli zaczynam sie do niej przekonywać. Wolałabym jednak zostac tu niż wracac do kraju, chociaz straznie tęsknię szczególnie teraz i coraz częściej sie zastanawiam.

Jak Was czytam to podnosicie mnie troche na duchu pisząc jak było dobrze. Bardzo sie boję, to moja pierwsza ciąża. Bałabym sie tez w Polsce ale tam przynajmniej język nie byłby barierą, a tu nie wszystko rozumiem.

Mówicie że znieczulenia w trakcie porodu są darmowe i poród rodzinny też jest bezpłatny? A coś w rodzaju becikowego jest tutaj? Rózne wersje słyszałam. Taka, że nie ma wcale, że jest 250 euro co kwartał na dziecko do 6 lat, albo, że jest 1000 euro po porodzie i potem po 250 co kwartał. Gubie się w tym wszystkim.
Nie ukrywam, że to dla mnie ważne, bo sytuacje finansową mam nie najciekawszą. Może było to juz w tym temacie, ale nie udało mi się znaleźć. Jeśli cos wiecie bardzo prosze o info.

Jesli jest tu jakaś mamusia z okolic Sligo to prosze o jakis kontakt, bardzo by mi to pomogło.

Mówicie że znieczulenia w trakcie porodu są darmowe i poród rodzinny też jest bezpłatny? A coś w rodzaju becikowego jest tutaj? Rózne wersje słyszałam. Taka, że nie ma wcale, że jest 250 euro co kwartał na dziecko do 6 lat, albo, że jest 1000 euro po porodzie i potem po 250 co kwartał. Gubie się w tym wszystkim.
Nie ukrywam, że to dla mnie ważne, bo sytuacje finansową mam nie najciekawszą. Może było to juz w tym temacie, ale nie udało mi się znaleźć. Jeśli cos wiecie bardzo prosze o info.
Nie ma becikowego.
Jest grant w wysokosci bodajze 600 euro ale dla mam,ktore urodzily blizniaki lub wiecej dzieci.

Trzymaj sie dzielnie ;-)

Mezus wola na obiadek :rofl2:

anineczko- sprzedaje tamten bo mam 2 podwójne tak jak pisalas mam wozkownie po 2 mcach zobaczylam w smythcie grako granatowy i mi odbilo i kupilismy a ten czerwony stoi i czeka ale mysle ze znajde kogos na niego teraz pracuje w szpitalu wiec duzo polek rodzi i moze ktoras bedzie chetna poczekam nie pali sie. jak tam pobyt w polsce jak sie czujesz i jak Antos pewnie to juz chlop :-).

No to chciałam sie pochwalić :)

Byłam na USG. Panie były po prostu przemiłe. To chyba jedna z podstawowych róznic między Polską a Irlandią. W Polsce juz po wejściu do gabinetu mam zawsze cheć przeprosic, że śmiem zajmowac cenny czas i uciec kiedy lekarz zza biurka przeszyje mnie wzrokiem.

Przez całe badanie trzesłam sie jak galaretka, oczu nie mogłam oderwac od ekranu a z ust nie znikał mi uśmiech. Nie wiedziałam, że to bedzie az tak cudne przezycie. Maluch jest chłopczykiem :]

Kaziowa - być może będę zainteresowana wózeczkiem, napisz mi proszę na maila jaką cenę proponujesz (olpa76@o2.pl). Mam cały czas dylemat, bo z jednej strony mam już 2 wózki, a z drugiej w listopadzie kiedy pojaiw się mały człowieczek pogoda jest paskudna a ja niemal codziennie muszę najstarszego zaprowadzać do szkoły wiec praktyczne byłoby usadowienie maluchów w jednym wózku. Ale gdzie ja te wszystkie pojazdy pomieszczę?!

reklama
Mój chłopak tez był ze mną na USG. Siedział jak zahipnotyzowany, chociaż wcześniej uważał, że to bedą tylko czarne i białe plamy i i tak nic nie będzie widział ;)
Jeszcze przez godzine po badaniu dłonie mu się trzęsły :)
Sama tez byłam w szoku, że widac wszystko tak dokładnie, jak maluch się rusza, majta nóżkami i stara się uciec przed podglądaczem :)

Do góry