reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Irlandii!!

Joann-ja mojej niuni też podawałam koperkową i było jeszcze gorzej prawdo podobnie koperkowa pobudza gazy i nie każde dziecko sobie z nimi radzi.Płakała prężyła się jak prykła to było ok nawet ja to wybudzała jak spała takie gazy miała :-)teraz podaje jej Infakol przed karmieniem ale nie każdym a czasem dodaje krople do mleka to piana znika:tak:

reklama
aha dziewczyny troche dziwi mnie to ze juz tak wczesnie dajecie mleko 2, mozan juz tak? Jak dziecko przybiera na wadze to po co juz dawac nestępne mleko, jesli je co 2h tzn ze dobrze trawi i woli mniej a częściej
Ja tam raczej wg schematow podaje ;-)
Moniadan ale Aptamil 2 to jest w sumie to samo co 1 tylko Extra Hungry czyli dla tych nie najadających się :tak:;-)
Też jest od 0 miesięcy :tak:
Ja osobiście podawałam mojej dwójce bo po prostu po chwili był krzyk z głodu :sorry2:
A w sumie przy butelkowych dzieciach powinno się karmic co 3 godziny:dry:
Oczywiście dziecko dziecku nie równe ;-):tak:

asienko dziękuję :zawstydzona/y::zawstydzona/y::sorry2:

Ja młodemu jak sie czasem zwijal podawalam granulki homeopatyczne rozpuszczane w wodzie WELEDA CHAMOMILLA 3XGRANULES kupione w sklepie ze zdrowa zywnoscia, mozna je podawac noworodkom i dzialaly super maly pierdzial i kupki robil bez problemu...na szczescie nie czesto musialam ich uzywac ale polecam...
misia ale zazdroszcze Ci piesia:tak: ja tak tesknie za swoim:-:)dry:
a jak koty sie obraza?:-D:baffled::szok:

Moniadan ale Aptamil 2 to jest w sumie to samo co 1 tylko Extra Hungry czyli dla tych nie najadających się :tak:;-)
Też jest od 0 miesięcy :tak:
Ja osobiście podawałam mojej dwójce bo po prostu po chwili był krzyk z głodu :sorry2:
A w sumie przy butelkowych dzieciach powinno się karmic co 3 godziny:dry:
Oczywiście dziecko dziecku nie równe ;-):tak:

asienko dziękuję :zawstydzona/y::zawstydzona/y::sorry2:

Zgadza sie.Aptamil 2 jest dla takich glodomorkow jak byl moj Max.Na 1 lecialam przez dwa tygod nie i karmilam co 40minut!!!Szybciutko przesliszmy na 2 i jak reka odjal.Dziecie co 2 godzinki potem za jakis czas co 3.Dwa tygodnie byly dlamnie koszmarem pomimo iz nie karmilam piersia to mowie wam rowne 40 minut i znow butelka.Faaajnie bylo :baffled: ledwo poszlam siuisu i juz trza bylo nowa butelke robic.Nie wyrabialam z butelkami i nazbieralam ich z 18 :-D:-D:-D:-D

Agusiek a swojego psiaka nie chcesz ściągnąc?.
Ale chyba pisałaś a ja zapomniałam.
No właśnie Misia co na to koty? :cool2:
No Wasz landlord się zgadza?
A ja chyba wiem gdzie mieszkasz jak mówisz,że 3 piętra.Moja przyjaciółka tam mieszka.O ile to to samo osiedle :dry: Tam kiedyś mieszkała Marta,moja kuzynka?
A Monie znasz z byłej pracy? Ona obok Mace pracuje?

Wow Gastone 18 butelek :szok::-D:-D:-D
NO I WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO DLA MAXA
:tak::tak::tak::tak::-)

Witam:-) Ach pogoda cudna:-):-) Właśnie wróciliśmy z placu zabaw;-)

Żywienie niemowląt to od lat "kontrowersyjny" temat, który ciągle wzbudza spore dyskusje. Ekspertem może nie jestem, ale zgodzę się z Dziewczynami, bo ja też nigdy nigdzie nie przeczytałam, żeby dzieci karmione piersią dostawały inne pokarmy wcześniej niż te karmione butelką:sorry2: Swego czasu, ale to w latach 80. chyba było, uważano że mleko matki nie jest wystarczające i należy wcześniej wprowadzić dodatkowe pokarmy poza mlekiem, ale od tego czasu badania wykazały naprawdę bardzo dużo nowych rzeczy, więc te schematy to "historia starożytna";-)
Ja dwa lata temu wzorowałam się na tych schematach i teraz też będę:tak:
NOWE ZALECENIA �YWIENIA NIEMOWL�T OD ROKU 2007.
Pamiętam tylko, że wtedy były różne wersje odnośnie glutenu. W Polsce bodajże zalecali go od 9-10miesiąca, a tutaj od 6 miesięcy, więc sobie wyśrodkowałam i podawałam od 8 miesiąca:tak:
Owszem można robić wszystko pod swoje dziecko (i tak trzeba, bo dzieci są naprawdę róże, a i alergie występują dość często), ale najpierw warto skorzystać z fachowego źródła, które da nam odpowiedni obraz jak co ma wyglądać:tak: Mądrych decyzji, bo od tego zależy zdrowie Waszych dzieci:tak:

Gastone no to masz już trzylatka w domu;-) Super... nowe bunty:-p:-D A poważnie to wszystkiego najlepszego dla Maxa:-)
HappyBirthday8.gif

Ale Wam fajnie z tymi zwierzakami:sorry2:

Wilwia no to już niedłuugo...:-)

Nianie elektroniczne to cudny wymysł;-) Moja choć bez kamerki ułatwia mi życie:tak:
124492_tomy_walkabout_premier_advance.jpg

Miłego dnia:-)

Wlasnie Gastone- wszystkiego kolorowego dla Maxa!!!!!!!:-):-):-)

Anineczka- landlorda nie pytalam...i nie bede..hehehe....o kotach tez nikt nic nie wiedzial nigdy a mamy je juz 1.5 roku;-) Mamy bardzo spoko agencje i nigdy nam problemow nie robia i nas nie sprawdzaja.
A koty pewnie beda walczyc z piesem na poczatku ale w przyszlosci licze na zazyla przyjazn:-)
Marta mieszkala na Rosan Glass. To jest Rahoon, takze to nie to osiedle. ;-)
A Monia byla moja klientka w mace, bo pracuje obok:-)

A to lik do hodowli dogow http://www.donedeal.ie/for-sale/dogs/912323

reklama
Wow ale tu dyskusja sie wytoczyla na temat karmienia. Rany dziewczyny! Mi tylko chodzilo o to,ze wprowadzanie pierwszych pokarmow nastepuje wtedy,kiedy widac po dziecku,ze jest do tego gotowe. Nie wczesniej niz 5 czy 6 miesiac. Ja nie jestem expertem, jestem zwyczajna mama i mam prawo wyrazic swoje zdanie. Ja, gdy moja corcia byla mala, slyszalam wiele porad i mowiono mi, ze skoro karmie butelka, to nie powinnam wprowadzac wczesniej pokarmow niz 6 miesiac. A gdybym karmila piersia, to mozna zaczynac dokarmiac od 5 miesiaca. ALe nie ma dzialania wlasciwego lub niewlasciwego, bo za 10 lat experci wymysla,ze wogole nie nalezy podawac jedzenia dziecku do 1 roku zycia bo cos tam. Pewnie tak nie bedzie, ale nie ma "stalych" rzeczy, nauka sie zmienia. Trzeba robic jak uwaza sie za najlepsze. Samemu trzeba przemyslec kazda sprawe i nadac jej wlasciwy bieg.
I misia sorry, ale to troche nie na miejscu, ze napisalas, ze to (w skrocie) moja urojona wiedza i czasem warto posluchac sie experta. Chyba nie mowilas o sobie?Dla mnie expertem jest lekarz.Jesli pytasz o poradnik to ja korzystalam z what to expect the first year. Tam pisze, ze dziecko wie najlepiej kiedy zaczac mu wprowadzac pierwsze "smakolyki" i sa konkretne oznaki tego. A trzymanie sie kazdego uslyszanego czy wyczytanego slowa, moze byc mylne. Ze to dziecko da Ci znac, kiedy jest gotowe. Bo nie mozna tego zrobic ani za pozno ani za wczesnie. Sorry, ale jestem troche zniesmaczona, bo unioslas sie troszke w tych slowach, a ja nic zlego nie napisalam, tylko swoje zdanie, wbrew twojemu. Ja mojej Amandzie podawalam jedzonko od 6 miesiaca, gdybym karmila piersia, to dawalabym jej od 5. Nic zlego w mojej wypowiedzi nie ma. Ja tez mam prawo myslec i robic jak uwazam. Nie musze uwazac tak, jak ty. Ja nie jestem uparta i nie mam zamiaru uchylac czola, jak ty to napisalas. Poprostu wiem z doswiadczenia, ze zawsze trzeba obserwowac wlasne dziecko, bo to Ty je znasz najlepiej, a nie ksiazka. Kazda ksiazka moze mowic inaczej. Kazdy lekarz moze mowic inaczej. Nic nie napisalam jak masz robic ze swoim maluszkiem. Ciesz sie karmieniem piersia i zacznij podawac pokarm wtedy, gdy ty uznasz,ze to wlasciwe. Joannn moze zrobic to wtedy, gdy ona uwaza. Bo przytyczajac jej "pod nos" slowa poradnika, to troche dziwne bylo. Troche za bardzo serio odebralas moje slowa, ale ja nie mialam zamiaru sie z nikim sprzeczac.I temat koncze, bo nie ma sensu "sprzeczac" sie o takie cos.

Ja pakowanie mam juz za soba, zaraz jade zawiezc klucze do znajomych, bo ktos musi mi kwiatki pilnowac, no i miec oko na dom. M jeszcze sie nie odzywal, wiec sie nie cierpliwie, czy uda mu sie dolecic na czas czy nie. Ale ponoc zagubila sie torba(tak, ta torba do ktorej wpakowalam wszystkie moje ciuchy,kosmetyki,sukienke na slub,prezenty itp).SUPER poprostu SUPER!Niby mieli dzis dowiezc jemu do domu,ale z nimi to roznie bywa. Mam teraz wszystko zwalone na glowe i zaczynam sie denerwowac,ze jednak bede musiala z corcia jechac sama. Oj tam nie o lot mi chodzi, tylko to lotnisko uh, ale smycz juz przygotowana! :-) I w dodatku jak M tej torby na czas nie odzyska, to nie bede miala w czym chodzic w pl :-D

Ostatnia edycja:
Do góry