reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Irlandii!!

witam dziewczyny ponownie :)
jakoś mnie mniej było bo wyny do pisania nie miałam- ale zaglądałam i czytałam, a teraz nadrabiam :)
wszystkie mamy witam i pozdrawiam :))

klucha09 a ty może gdzieś z Naszych okolic ze tą farmę znasz? :> mnie na początku te beczki też przeraziły, ale na pierwszy rzut Starsza pojechała i zachwycona była, więc za drugim razem i Ona i My- bo Syna samego bym jeszcze nie puściła, więc poszłam z nim- pozwolili- i o dziwo zmieściłam się ;)
a dzieci to chyba tak już mają z jazdą samochodami :p najstarszą moją też ciężko gdzieś wyciągnąć odkąd mam prawko i jeżdżę :p chyba że hulajnogą ;p
ja też myślałam tutaj o czymś w tym kierunku, ale zastanawiam się czy jest szansa na pracę później.. a można wiedzieć co dokładniej robisz? szkoła czy kursy jakieś?

biedna mała była, już musiała gips nosić- moje szalone, rozbiegane Łobuziaki, ale na szczęście poważniejszego wypadku jeszcze nie było- mam nadzieje że nie doczekamy takiego :p

asienka_r "póki jesteśmy tutaj to trzeba działać:) " to tak jak u mnie :p
ja w sensie porodu :p przy pierwszej ciąży wróciłam do Polski w 6miesiącu bo bałam się rodzić tutaj i się chyba nigdy za to kląć nie przestanę- najgłupsza rzecz jaką mogłam zrobić :/ mam porównanie z irlandią i wiem, że w Polsce nigdy rodzić nie będę :p -tu co innego :p Mnie ostatnio męczą myśli o kolejnym :p
ja zawsze chciałam mieć 4, ale teraz jak mam już 3 to myślę, że ile Bóg by nam dał to tyle bym wychowała :p (w miarę rozsądku oczywiście ;) )
kurcze ja mam 27-w tym roku 27 :p i 3 a myślę o czwartym :p
a Mała w przedszoklu sobie poradzi :) dzieciaki łapią migusiem :) Córcia nasza też miała 3lata jak poszła i super szybko angielski zaczęła łapać :) Synek poszedł wcześniej bo straszny przylepa był i na placu zabaw nawet dzieci się bał i bawić nie chciał- chodzi od grudnia i jej ok, płakał wprawdzie na początku troche, ale cieszył się że chodzi, On ogolnie mówić nie za bardzo chce ale w przedszkolu się rozkręcił i więcej mówi- troszkę po polsku troszkę po angielsku, ale ważne że zaczął bo już się martwiliśmy.

AsienkaM1986 ja w drugiej ciąży niby nie chciałam znać płci, ale jak już byłam na USG to najpierw pani mówimy że nie chcemy, ale jak tam pokazywała wszystko i sprawdzała, to jakoś mi mignęło coś sterczącego między nogami i stwierdziałam że nie wytrzymam jak się nie upewnię czy to to o czym myślę :p a byłam pewna że będzie druga dziewczyna :p się okazało że jednak chłopak :p przy trzecim byłam pewna że dziewczyna, ale myślałam, ze skoro jestem pewna że dziewczyna to na odwrót będzie, ale jednak tym razem się nie pomyliłam- przy trzecim dotrwałam do końca- płeć poznaliśmy jak już się urodziła- niezapomniane uczucie- jak będzie kolejny maluszek to też nie chcę już znać płci :p

moniaa061 gralulacjie :)

Ankadaria- być może recepcjonistka nie dokońca się znała-raczej nie powinnaś płacić- oby antybiotyk pomógł i było lepiej. ja akurat tu na lekarzy nie mogę narzekać, ale żadych poważniejszych przypadków nie miałam, więc nie wiem :p

ememte witaj :)

Ollena witaj i nie czuj się urażona ale ja też zgadzam się z tym co pisze klucha i asienka_r, więc powtarzać się nie będę.
moja Cócia zaczęła w tamtym roku Iunior, ja jestem zdania że nawet najmłodsza klasa jest ważna i nie ma co opuszczać- Córcia chora była na szczęście tylko raz poważniej i opuściła tydzień szkoły, ale potem w maju wprawdzie nie było nas 2,5tygodnia i nikt problemu nam nie robił, ale dlatego że był to wyjazd na pogrzeb dziadzia Córci- taty mojego Męża. Obowiązek szkolny jest od początku i bardzo dobrze- tak powinno być.

reklama
hejka

Ememte witaj
Ollena witaj
Iwona ostatnio jednak doszłam do wniosku że chcę znać pleć. Chciałabym dziewczynkę więc w razie jakby miał być chłopak to wolę wiedzieć i oswoić się z tą myślą.

U mnie nic ciekawego. P pracuje ostatnio dość dużo i długo i trochę zmęczona jestem bo od rana aż do wieczora sama z Zuzią. czasami wraca jak młoda juz śpi. A tak ogólnie to czuję się dobrze, w poniedziałek już zaczynam 20 tydzień. no i tym razem też mam to samo co z Zuzią w ciąży. Właśnie około połowy ciąży zaczęła mnie męczyć zgaga.

Dziękuję za przywitanie. Mam nadzieję, że powoli się jakoś wkręcę :)
z racji tego, że niedawno przyjechałam i jeszcze nie we wszystkim się orientuje mam do was kilka pytań. Jeżeli już na ten temat pisałyście i nie chce Wam się powtarzać to przepraszam. Napiszcie wtedy, że jest jakiś osobny watek na ten temat, a ja już sobie poszukam.

- Chciałabym wysłać synka na kilka h w tygodniu do jakiegoś pl przedszkola. Nie mam tu znajomych z dziecmi , a chciałabym aby miał się z kim pobawić no i przyzwyczajał się , że bez mamy też można żyć :). Znalazłam tylko przedszkola w D15 i D22, a to trochę daleko ode mnie, Mieszkam w D9. Może znacie jakieś przedszkole w okolicy , może być też centrum.

- czy znacie jakieś sale zabaw dla dzieci? Znalazłam trochę atrakcji dla dzieci, ale chodzi mi o takie typowe sale z basenem z kulkami itd. Teraz , jak jest pogoda to spokojnie można pobawić się na placu zabaw, ale zastanawiam się co robić z takim szkrabem kiedy pada deszcz, a takich dni tu nie zabraknie :)

- i ostatnie pytanie. Sa tu jakieś mamy z D9 lub okolic?

Uff, na początek to by było na tyle :)

Miłej nocy :)

AsienkaM- to w takiej sytuacji rzeczywiście -lepiej się nastawić :p choć na pewno jak już zobaczysz Maluszka to nie będzie miało znaczenia to czy chłopiec czy dziewczynka :p kocha się tak samo :) ja się trochę obawiałam chłopca, miałam różne wątpliwości i obawy- ale Synuś jest Maminy i już :p mój pieszczoch Kochany :) każde dziecko jest wyjątkowe i daje tyle miłości, że nie sposób nie kochać :)

ememte ja z Dublina, a nawet z okolic nie jestem, więc w tym nie pomogę niestety. A nie myślałaś o irlandzkim przedszkolu? planujecie zostać na dłużej czy tylko na jakiś czas w Irl. jesteście? Mój Synek był w wieku Twojego jak poszedł do przedszkola- miał właśnie 2 latka i 2miesiące skończone- ja go posłałam bo straszny Maminsynek był i bał się ludzi i dzieci- na placu zabaw nawet nie chciał się bawić- na początku ciężko było- no bo skoro się bał ludzi, to jakżeby inaczej, ale polubił. Teraz miał 2tygodnie wolnego i już tęskni i się dopytuje :) a że my nie planujemy powrotu na razie więc dajemy dzieciaczki do Irlandzkiego co by języka się uczyły :) Córka po roku w przedszkolu normalnie się dogadywała :)- na tyle na ile dogaduje się 4letnie dziecko :p ale dzięki 2latom w przedszkolu, jak poszła do szkoły to nie było żadnych problemów, ani barier :) nie miała żadnych zaległości i od początku wszystko rozumiała :) Synek po tych 9miesiącach zaczyna już angielskie słówka mówić- jak dla niego to bardzo dużo, bo on w ogóle długo nam nie mówił prawie nic nawet po polsku ;p więc teraz się cieszę ogromnie że do przedszkola go jednak wcześniej posłałam :)

się rozpisałam na wieczór :p
dobranoc wszystkim :)

ememte ja to z tym przedszkolem to radzilabym sie przejsc po okolicy i rozgladac bo napewno gdzies jest albo wpisz w google chilcare in dublin 9 i tez powinnas miec wyniki
iwona ja dokladnie co robie to FETAC level 5 w childcare a z praca to ci powiem roznie jak wszedzie musze miec ukonczone aby zaczac prace , praktyki mam a jak skoncze 5 to chcem zrobic 6 wiec plan jakis jest.
a ja jestem z longford

no proszę- Ja też z Longford- może się okaże że się znamy:-D albo przynajmniej z widzenia :p
ja właśnie o tym samym myślałam childcare, ale na razie powstrzymuje mnie płacenie za przedszkole- bo musiałabym za dwójkę płacić, więc tak się zastanawiam czy za rok się nie starać- Syn będzie miał darmowy rok więc mniej dopłacania, bo pewnie kursy do jakoś do 15-16-.
ja się dostałam 2lata temu na hotel i coś tam było (catering) chyba,ale niestety musiałam zrezygnować- pojechałam wtedy do Polski na ponad miesiąc- a myślałam, że będzie dłużej i gorzej, bo u mamy wykryli raka, na szczęście wszystko dobrze się skończyło, ale już za późno się dowiedziałam i wróciłam.
miłego dzionka dziewczyny :)

witam niedzielnie:)
Jaki miły widok dla mych oczu-ruszyło się;)))
Witam nowe Mamusie:)
AsieńkoM-wyobrażam sobie jak Ci ciężko z tymi samotnymi wieczorami:( jak J pracował po odzinach,to kręcka dostawałam;)
Ollena-my w tym roku wyjechaliśmy w połowie czerwca do Polski(dwójka w szkole) i nie było problemu,ale to już po testach było,końcówka roku,i powód ważny-ślub:)))Ja bym zrezynowała z takich wyjazdów-i nie tylko dlatego,że kontrolę moą nasłać czy cos,ale dla sameo dziecka-niech traci ze szkoły jak najmniej-a najlepiej nic;)
Ememte-wujek google wszystko Ci pomoże znaleźć;)))Upewnij się tylko,że dane przedszkole cieszy się dobrą opinią-ale to też cudowny internet pozwoli sprawdzić;)no własnie-jak to z tym Waszym przyjazdem?Jakie -plany?na stałe?
Iwona-ja na przykładzie moich Starszaczków wiem,że warto posłać dzieciątko dpo przedszkola,bo to doskonały przedsmak szkoły-oswojenie się z językiem i rówieśnikami...dobrze,że Twój Synek się rozkręcił;)
Gliwa-jak Twoje samopoczucie??
My dzisiaj jedziemy z naszymi pupilami(psami)na wystawę;) a noż nam się trafi tytuł"najzabawniejszego psa";))))
Miłej niedzieli Dziewczynki:)

reklama
Klucha a ogólnie na kursach jak jest? ciężko? a praktyki udało ci się u nas w Longford znaleźć czy musisz dojeżdżać gdzieś indziej? -sorki że tak wypytuje, ale ciekawa jestem, a jeszcze nie spotkałam nikogo kto by szkołę- kursy tutaj robił ;p - Ja kiedyś robiłam ale z Fas'u kurs, dojeżdżałam do Athlone.

Lubiczanka ja właśnie też po Córci już wiem że to był dobry pomysł, bo po 2latach w przedszkolu w szkole świetnie się odnalazła- u Nas w szkole jeszcze jest tak że często do jednej klasy dają kilka dzieci które razem do tego samego przedszkola chodziły- moja Córcia ma w klasie dwójkę takich, jedną Irlandkę z którą od początku bardzo się lubiły :) więc też fajnie, bo zawsze mniejszy szok dla dziecka :). Synek w sumie spędzi 2,5 roku w przedszkolu. A najmłodszą też chcę puścić na 2 lata od następnego roku.
powodzenia na wystawie ;)

GLIWA ojj zazwyczaj to końcówki się ciągną i końca nie widać. Ciekawe jak Twój Synek zareaguje na rodzeństwo .:)
to ja Tobie życzę żeby jednak czas szybciej ci leciał ;)

miłej niedzieli dziewczyny :)

Do góry