reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Irlandii!!

hm... do mnie jeszcze kurza twarz nikt nie oddzwonil ;)
Ale musze byc cierpliwa :)

Dzisiaj chce zaczac pisac pamietnik ciazowy, od razu po potiwerdzeniu ciazy w przychodni go sobie kupilam, ale jeszcze nie mialam okazji nic pisac.......
wlasnie sobie szukam inforamcji takich tydzien po tygodniu zeby cos napisac, bo z tego jak sie czulam w kazdym tygodniu malo pamietam ;)

A, mam pytanie - kiedy pojawily sie u Was brzuszki ciazowe?
Ja mam wrazenie, ze ciagle mi widac tylko brzuch tluszczykowy, ale Marek wczoraj stwierdzil, ze to juz wyglada jak ciazowy....

reklama
anineczko a mozna gdzies poczytac o znieczuleniach tutaj stosowanych? Ja nie mam zielonego pojecia o tym....

wichurko a ty na 1 spotkaniu ukladalas plan porodu?
Nadal jestem zdziwiona ze ja tak pozno ide do szpitala, dokumenty wyslalam w 12tc zaraz po wizycie u GP...hm...moze tyle kobiet z brzuszkami?:)
Na kiedy masz termin?

aaa i u mnie brzuszek zaczal sie pojawiac jakies 2 tygodnie temu, w sumie teraz dopiero widac ze to ciazowy, a przytylam moze 1,5 kg do tej pory

hejka
Anineczko ale busyy ci sie zapowiada, ja mam ur 30 wiec chyba bede musiala sobie sama tort sklecic a 15 dni pozniej drugi dla mlodej:cool2:. moje ozdobki na halloween tez jeszcze w kartonach, dwie dynie tez czekajá na wyciecie, a ja mam lenia takiego ze hej:dry:

Pchelko ja na pierwszej wizycie w szpitalu bylam w 24 tygodniu ciazy dopiero.

Wichurko mnie brzucholek wyskoczyl gdzies 19tygodniu , pamietam ze miedzy 16 a 19tyg bylam w polsce na wakacjach i bylam nad morzem nawet stroj dwuczesciowy zalozylam bo brzucholka jeszcze tak nie bylo widac.:happy2:

Pchełko ja w Galway pierwsze wizyty miałam w 18tc w pierwszej i w 20tc w drugiej ciąży.A w Portlaoise już w 14tc.
W Galway miałam 1 scan na całą ciąże,a w Portlaoise scan co wizytę w szpitalu,tak więc jest bardzo różnie i to zależy od szpitala.No i oczywiście od przebiegu ciąży.
Co do znieczuleń to dostałam ulotkę informacyjną przed porodem,pani położna obmówiła ze mną sposoby znieczuleń.Już dokładnie nie pamiętam ile ich było bo zdecydowałam się na epidural.Wcześniej wdychałam gas,wiem,że są jeszcze zastrzyki przeciwbólowe :tak:
Przy pierwszym i drugim porodzie miałam epidural i uważam to za zbawienie.Wdychałam przed podaniem ten gas,ale średnio mi pomógł..właściwie wcale.
Za to przy trzecim porodzie anestezjolog nie zdążył podać epiduralu i wspomagałam się gazem,co dziwne,przyniósł mi wielką ulgę,zastrzyk też dostałam ,ale zanim zaczął działać to młody wyskoczył.

Tutaj do poczytania co służba zdrowia ma do zaoferowania:

HSE.ie - Health Service Executive Website - Pain relief during labour

kasiuleczko to pocieszajace, ze tak pozno ciebie zawolali do szpitala..widac to jakas norma tutaj...

anineczko dziekuje ci kochana za wszystkie informacje i twoja cierpliwosc:)))Ja mam malego stracha przed tym wszystkim, ale dzielna jestem z natury wiec mam nadzieje, ze dam rade...
Naprawde bardzo ci dziekuje;)

Pchelko nie, nie, plan porodu to jeszcze nie ;) Chyba za wczesnie ;)
Nie boj sie :) Wszystko bedzie dobrze :) Zobaczysz, ze profesjonalnie sie Toba zajma :)

Kasiuleczko
to bylas sexy mamusia na plazy ;) :)
Ah, to pojawianie sie brzuszka, to chyba bardzo indywidualna sprawa :)

Moj maz jakos nie moze 'przezyc' tego, ze ja chce epidural ;) A przeciez jak urodze bez bolow, to nie beda gorsza matka ;) Jakies ma staroswieckie poglady ;) A jak wlacza sobie filmy z porodu to nie moze na to patrzec ;) ale mi 'kaze' bez znieczulenia ;) Ah, a wlacza sobie filmy, bo... najpierw powiedzial, ze nie da rady byc przy prodzie, ze to jego beda musieli z podlogi zbierac bo zemdleje :D A potem duzo jego kolegow mowilo, ze to super byc przy porodzie, wiec chyba nie chce byc gorszy i jak to stiwerdzil 'poprzez ogladanie przyzywczaja sie, oswaja z porodem' :D :D :D Ja to mam meza, co? :D

Witam.

Ja dzis w kiepskim humorku wstałam,nie wyspałam sie i jakos wszystko mnie drazni.Ahhhhhhh.Pogoda namnie zle wpływa chyba.
Pchełko ja byłam zadowolona z opieki w szpitalu,mimo ze miałam cesarke.Pierwsz wizyte miałam w 11tyg.:-)No nic zmykam kawke wypic bo mnie muli.
Miłego Dzionka.

Pchełko pytaj ile chcesz.Wiem jak to być świeżynką w tych tematach,choć ja jak była w pierwszej ciąży to nie miałam internetu i forum :dry: tylko książki ,bo i koleżanki w koło jeszcze niedzieciate były :-D

Wichurko zazwyczaj jest tak,że w każdej kolejnej ciąży brzuchol widać szybciej,ale ja z tego co pamiętam wyrzuciło mnie gdzieś w 15tc.
Wybacz,ale twój suwaczek trochę pokręcony i nie chce mi się liczyć :-p w którym tygodniu ty jesteś?
Co do męża,to powiedź mu,żeby urodził kamień o obwodzie 40cm ;-) mądrala,to nie on będzie cierpiał tylko ty.
Bierz co uważasz za stosowne,pamiętaj,że zazwyczaj pierwsze porody nie trwają godzinkę (ja musiałam trzecie dziecko urodzić by się dowiedzieć,że można urodzić w godzinkę :-D) i można być już nieźle zmęczonym samym bólem.
Są oczywiście kobiety,które rodzą bez jakiegokolwiek znieczulenia i chwała im za to,ale po to mamy postęp medycyny by z niej skorzystać. :-)

Kasiuleczko a może to wszyscy mają lenia?Patrzą w okna sąsiada i stwierdzają,że jak sąsiad nie ma ozdób to i ja poczekam....niewiedzą tylko,że sąsiad też tak myśli o nas,zaglądając w nasze okna? :-D:-D

reklama
Anineczko, 13 tydzien i 3 dzien ;) a druga wesja, 13 tydzien i 1 dzien ;)

I tak wezme, co chce :D Albo co bede mogla, bo tez slyszalam, ze czasami za pozno na znieczulenie.... ;) a malzonek pewnie w koncu zrozumie :) Az taki uparty nie jest ;)

Mam wrazenie, ze ten pasek sie nie zmienia ;) Zacial sie ;) czy co ;)

Do góry