reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Irlandii!!

Przepraszam ze dopiero teraz Ci odpisuje ale wczoraj juz nie bylam wstanie pisac :-)
Pobierz sobie z netu dokumenty:
Wniosek o becikowe
Oswiadczenie o niepobieraniu wczesniej becikowego
Te dokumenty wypelnij sama a do GP zaswiadczenie lekarskie potwierdzające pozostawanie kobiety pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do porodu, uprawniającą do dodatku z tytułu urodzenia dziecka
ja pobieralam z tej strony:Wzory Pism &#183 Ulga podatkowa &#183 Becikowe

ania wielkie dzieki za liki i wytlumacznie co i jak ;-) Tylko jeszcze pyt odnosnie tego zaswiadczenia od GP, oni musza wypelnic ten formularz od lekarza [skad beda wiedzieli gdzie co i jak wpisac, jak to po pl ;-) ], czy daja swoje pisemko po ang i trzeba to bedzie tlumaczyc?

reklama
ania wielkie dzieki za liki i wytlumacznie co i jak ;-) Tylko jeszcze pyt odnosnie tego zaswiadczenia od GP, oni musza wypelnic ten formularz od lekarza [skad beda wiedzieli gdzie co i jak wpisac, jak to po pl ;-) ], czy daja swoje pisemko po ang i trzeba to bedzie tlumaczyc?

Wiesz wypelnij tylko to co mozesz czyli Twoje dane a trymestry to lekarz musi napisac i w ktorym tyg bylas u lekarza to tez ginekolog albo GP
Masz dwa wyjscia isc do polskiego GP albo przetlumaczyc
Ja mam polskiego GP wiec bedzie wiedziala jak wypelnic:-)

Bry!!!

dranissimo - my nie jesteśmy zameldowani w Polsce, dlatego PESEL mogliśmy tylko przez Konsulat załatwić (albo osobiscie w centralnym USC w Warszawie), wybraliśmy opcje Konsulat, od razu mozesz tam złożyc wniosek na swój nowy paszport, ale musisz mieć polski akt ślubu (za każdy pełen rok ważności paszportu masz zniżkę - braliśmy ślub w kwietniu, a mój paszport jest ważny jeszcze 4 lata, ale z racji zmiany nazwiska złożyłam wniosek na nowy i dostałam zniżkę) - mogłabyś wtedy robić od razu paszport dla siebie i dla dziecka,
Chcąc wyrobić dziecku DO tez musisz mieć pl akt i PESEL niestety.

Barmanka - umiejscowienie aktu urodzenia w USC w Polsce nie jest jednoznaczne z zameldowaniem dziecka w Polsce, możesz, a nawet powinnaś zrobić wpis do ksiąg, jesli chcesz wracać do Pl, ale nie musisz dziecka meldować.
Umiejscowienie (zarejestrowanie) robi się w USC, a zameldowanie w byłym Biurze Meldunkowym czyli teraz na ogól w Urzdzie Miasta w Wydziale Spraw Obywatelskich.

Ale się nawymądrzałam.... sorki, ale załatwiałam ostatnio polski akt ślubu i tez przechodziłam niezłą papierologię.

Ostatnia edycja:
anineczko moja- Tichonka trza zapytać :cool2::-D ale się zdaje, ze w przyszłym tyg. chyba.
I jeszcze a propos tej szkoły- dobrze ze jesteś - będe miała z kim ponarzekac w razie co :-D

Ostatnia edycja:
margaritta dzieki ci dobra kobieto Nio ja mieszkam w limerick wiec tu tez jest duzo dzieci :cool2::cool2: nio przejde sie Lepiej wczesniej zalatwiac niz potem sie stresowac

a powiedzcie mi jakie sa ceny tak mniej wiecej..... i czym rozni sie full time od part time tzn wiem ze czasem ale part time tzn ile godzin dziennie dziecko moze siedziec w przedszkolu??

nio tez slyszalam ze chca przyoszczedzic i ze dzieci maja isc do szkoly rok pozniej Wcale mnie sie ten pomysl nie podoba.... ale ja narazie nie musze sie o to martwic tzn zanim patryk dorosnie do wieku szkolnego to mam nadzieje ze tam na gorze dojda do ladu Nio ale wam mamusie ktore bezposrednio dotyczy ta sprawa mam nadzieje ze jednak z tego pomyslu zrezygnuja:tak::tak:

katrina odrazu lece z wyjasnieniem ;-);-) ja bazuje na informacjach jakie otrzymalam w usc i tam mi powiedziano ze owszem tak jak muwisz rejestracja to nie to samo co meldunek i umiejscowienie dziecka ALE babeczka mnie poinformowala ze oni sami wysla info do urzedu miasta bo to automatycznie robia.... wiadomo ze wyrobienie dokumentow musze zrobi juz sama :tak::tak:

anineczko moja- Tichonka trza zapytać :cool2::-D ale się zdaje, ze w przyszłym tyg. chyba.
I jeszcze a propos tej szkoły- dobrze ze jesteś - będe miała z kim ponarzekac w razie co :-D

Oj tak Tichonka trzeba spytac :-D:-D

No powiem Ci,że będę mocno zła jak to przejdzie.Niby Irish Independent narobił paniki,a ktoś się wypowiadał z Departamentu Edukacji,że żadne decyzje nie zostały podjęte :no:
http://www.thejournal.ie/plans-will...ansition-year-scrapped-report-204069-Aug2011/

reklama
:-D:-D:-D"M jak miłość"-5 września premierowy odcinek:-D
Dziewczyki czy nie powinnyście się z tymi dowodami,urzędami itp.na wątek socjalny przenieść?:sorry:
Boszsz...,że też rano słonko świeci i nie może tak do końca dnia wytrzymać:wściekła/y:Wczoraj wyszliśmy na spacer-słonko zapodawało,że szok...Spacer trwał pół godziny bo zaczęło padać:wściekła/y:Nawet Matt nie zdążył zasnąć:dry:
Czuję,że dziś będzie podobnie:confused2:
...A właśnie poczytałąm zwiastuny nowych odcinków "Na Wspólnej",co tam się będzie działo!!!:szok::-D:-D:-D

Ostatnia edycja:
Do góry