reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Irlandii!!

reklama
Ljfik - potwierdzam - USG tutaj miałam raz. Dla nich ciąża to stan fizjologiczny, nie ma znaczenia czy płód rozwija się prawidłowo, tym martwią się jak się dziecko urodzi....
Ja jeździłam do Dublina, jedno USG miałam w polsce jak byłam na święta, w sumie robiłam 5 razy do tej pory, więcej już nie będę, no chyba, że mi zrobią 19.08 jak będę na wizycie. O test glukozy musialam prosić, bo po pierwsze u mnie w rodzinie cukrzyca, po drugie był kłopot ze stanem moich wód płodowych, lekarze tutaj to oddzielny temat..... W Cork powinnaś mieć jakąś polską klinikę.

Anineczka - super fotki:)

Ostatnia edycja:
Ale jaja :szok: To na jakiej podstawie oni stwierdzają, że płód rozwija się prawidłowo???
Wróżą z fusów :tak::-D:-D
Jak wam to tłumaczyli Irlandzcy lekarze?
Opierają się tylko na wynikach z moczu itp. kurczeee???
Nie tłumaczą :no:;-)

Kiedyś jakieś 4 lata temu zauważyłam,że jest tutaj strasznie dużo np.osób z Downem.
Tabuny dzieci z tą chorobą przywozili do Tesco i puszczali na zakupy.W pierwszym momencie pomyślałam,że pewnie to wina takiej opieki zdrowotnej ale po głębszym zastanowieniu niestety skojarzyłam dlaczego więcej widze na ulicy chore osoby.Ano z takiej,że tutaj nie ma takiego zacofania jak w Pl ( naraziłam się ?) w Polsce jednak ludzie do tej pory wstydzili się wychodzić na ulice z niepełnosprawną osobą.
Ale przecież czy dziecko ma Downa czy nie to i tak jest kochane przez rodzica i wierze,że jak lekarz irlandzki wykryje taką chorobe to matka (prawdziwa matka) nie przestanie tego dziecka kochać.

W sumie to rozumiem troche ich podejście do usg .Mówię troche ;-) Bo czy jeżeli lekarz wykryje jakąś wade to matka będzie chciała usunąć tą ciąże?
Nie mówie tutaj o wadach letalnych ale je zaczyna się widzieć już na pierwszym usg.
Wiem i tutaj jest mój przeciw co do tylko jednego usg,że wiele dzieci można ratować i przygotować się pienieżnie i psychicznie zanim się dziecko urodzi ( wada serca itp.) i to nie przemawia dobrze za tym jednym usg.
Ciężki i nie łatwy temat.
Wiem,że może jestem tą szczęściarą,że mam zdrowe dzieci ale też mnie psychoza ogarniała jak miałam tylko jedno usg w ciąży.
Jednak najlepiej pojechac na jeszcze jedno kontrolne usg do polskiej kliniki lub do samej PL.
A co do tego niezgadzania się na jedno usg...niestety musimy przyjąć to tak jak jest.Nie zmienimi tego :no:
Tak więc lajik nie gdybajmy tylko jedz do Polskiej kliniki, polecam na usg połówkowe ;-):-)

Ale zaspiewajmy razem:

Ciągle pada! Asfalt ulic jest dziś śliski jak brzuch ryby,
Mokre niebo się opuszcza coraz niżej,
żeby przejrzeć się w marszczonej deszczem wodzie. A ja?
A ja chodzę desperacko i na przekór wszystkim moknę,
Patrzę w niebo, chwytam w usta deszczu krople,
patrzą na mnie rozpłaszczone twarze w oknie, to nic.

Ciągle pada! Ludzie biegną, bo się bardzo boją deszczu,
Stoją w bramie, ledwie się w tej bramie mieszcząc,
ludzie skaczą przez kałuże na swej drodze. A ja?
A ja chodzę, nie przejmując się ulewą ani spiesząc,
Czując jak mi krople deszczu usta pieszczą,
ze złożonym parasolem idę pieszo, o tak!

Ciągle pada, alejkami już strumienie wody płyną,
Jakaś para się okryła peleryną,
przyglądając się jak mokną bzy w ogrodzie. A ja?
A ja chodzę w strugach wody, ale z czołem podniesionym,
Żadna siła mnie nie zmusza i nie goni,
idę niby zwiastun burzy z kwiatkiem w dłoni, o tak.

Ciągle pada, nagle ogniem otworzyły się niebiosa,
Potem zaczął deszcz ulewny siec z ukosa,
liście klonu się zatrzęsły w wielkiej trwodze. A ja?
A ja chodzę i niestraszna mi wichura ni ulewa,
Ani piorun, który trafił obok drzewa,
słucham wiatru, który wciąż inaczej śpiewa.

Ciągle pada, nagle ogniem otworzyły się niebiosa...
który wciąż inaczej śpiewa. A ja?
A ja chodzę desperacko i na przekór...
patrzą na mnie rozpłaszczone twarze w oknie, to nic.

Czerwone Gitary
;-):-D:-D:-D:-D

Ha ha
Skąd ja wiedziałam,że się Hanah zaraz odezwie :laugh2::laugh2:
Kochana napisałabyś jak wam minął dzień ;-)
Zażartowałam sobie z tymi fusami,ale chyba nie było widać :sorry2:

Co do statystycznych to się zgadzam :tak:

Hanah nie mam zamiaru polemizować co jak i z czym.Jakoś mi się odechciało.Po prostu dziewczyna się zdziwiła dlaczego tutaj tak jest a. że sama niewiem dlaczego lekarze robią tylko jedno usg ( bo im się sprzęt zużyje?) to zażartowałam,myśle,że jednak lajfik zrozumie mój żart.;-)
A to,ze każda z nas jest tutaj na własne życzenie to chyba każda z nas wie :sorry2:
A i jeszcz to,ze niektóre z nas tutaj pracują to brava im :sorry2::-D:-D:-D
Wiesz ja też pracowałam :-D:-D i to długo :sorry2::-D:-D:-D

Cześć dziewuszki:-)
Kasiu również witam:)
Widzę, że rozpętała się tu dość "burzliwa" wymiana zdań:sorry2:
Anineczka pewnie, że rozumiem twój żart...
ja pytam ponieważ... macie już doświadczenie z tutejszymi lekarzami:tak: i opieką nad nami w ciąży.... skoro tak tu jest...to tak musi być i tyle?!
Podjadę sobie do Medicusa za parę tygodni i zrobią mi usg:-) i będzie OK!
A wtedy się wam pochwalę co tam slychać u mojego słoneczka;-)
Każdy ma swoje poglądy na temat Polski i Irlandii i szanuję każde zdanie:tak:

Noooo :-D a teraz kobitki czy spotkałyscie się w sklepach z materacem kokosowo-gryczanym? Bo ja widziałam jak na razie piankowe?
A jak dla mnie..uważam, że są za miękkie:-p
Ja mam w planie zakupić łóżeczko turystyczne z przewijakiem itp. pierdółki... czy któraś z wam miała takie lub ma? Co myślicie?
Pozdrawiam cieplutko i miłego dnia w pracy lub w domu:-D:-D:-D

reklama
HEY!
ostatnio jestem tak zabiegana, ze jakos nie mam czasu na BB.W nastepny wtorek bedziemy w Polsce :D:D:D:D Czy ktos wie ile wynosi obecna stawka za parking w Shannon na lotnisku na 2 tygodnie?Dalej 90 euro?

Co do usg, ja mialam 2 razy. PIerwszy raz w 20 tygodniu i potem w 35, zeby zobaczyc zy lozysko dobrze pracuje, jak dziecko jest ulozone itp itd. W galway wiec robia 2 razy. ok uciekam.

Do góry