reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Irlandii!!

reklama
Magdalena w Galway przeciw gruźlicy nie szczepią,przynajmniej nie robili tego 8 miesięcy temu.
W Dublinie szczepią a tłumaczą się tym,ze w Galway i w całym jego obszarze już dawno nie było zachorowalności na tą chorobe,to po co szczepić (kolejny temat na osobny wątek :-D )
Moje dzieci pomimo,że urodzone w Galway dostały szczepionke tutaj w Dublinie ze względu na przeprowadzke w te rejony ;-)
A co do pnemo.
Dzieci urodzone przed 1 lipca mają ten system:
Ireland's Health Service Executive National Immunisation Programme - Time table
A po 1 lipca 2008 mają już pneumo w kalendarzu:
Ireland's Health Service Executive National Immunisation Programme - Babies born ON or AFTER 1st July 2008

Myśle,że z tym musisz się przejśc do lokalnego HSE i tam cię umówią na szczepionke.

magdalena81 ja na szczepionke czekam juz od sierpnia 2007-podobno byl problem z jej producentem, ostatnio czytalam cos w prasie, ze nadal jej nie ma tyle ile byc powinno i ze szczepią tylko "wybranych" czyli dzieci ze srodowisk wysokiego ryzyka ( wydaje mi sie, ze my rowniez do tej grupy nalezymy, gdyz czesto podrozujemy do Polski, a tam niestety ciągle odnotowuje się przypadki zachorowan na gruzlicę). w sumie to juz dawno tam nie dzwonilam, ale chyba sprobuje ponownie, zobaczymy co mi powiedzą tym razem ;-) jest to gdzies na Newcastle, ale gdzie to dokladnie nie wiem, bo mam tylko numer telefonu ;-)
a tu jest artykuł o BCG Malcomson Law: Ten thousand children still waiting for BCG vaccine

anineczka super, ze dołożyli szczepien, ale co zrobic, aby te brakujące dostac, chodzi mi o pneumokoki? nie wiem dlaczego nie szczepią, choc slyszalam, ze niektorym się udało.
a tu mam numer i adres HSE w Galway :
Galway Local Health Office, 25 Newcastle Road, Galway Tel: (091) 523 122 (najlepiej poprosic z Dr. David Thornton - Area Medical Officer )

Dziekować :-).

A co do BCG w Galway, to położna tłumaczyła mi, że kiedyś (kilkadziesiąt bodajże lat temu) była epidemia gruźlcy w Irlandii, ale ominęla okolice m.in. Galway, stąd też tutaj sie nie szczepi dzieci:-).

Muszę się przejść któregoś dnia do HSE i zapytać dokładnie co i jak...

Probowałam dzis dorwac Dr. Thorntona przez telefon, ale bezskutecznie, wiec będę uparcie probowac, dzis w Galway First byl artykul o BCG vaccination, podobno juz je mają, ale nadal są problemy z dostaniem się na szczepienie...az zal...
A u nas choroba okazala się trzydniowką, dzis malego pięknie wysypało, nawet nie wiecie jak sie ciesze, a tego lekarza konowała, za ten antybiotyk to bym najchętniej...:wściekła/y: dobrze, ze malemu nie podałam paskudztwa, chyba bym sobie tego nie darowala ;-)

reklama
Witam już z polski pogoda moze byc ale lot nie fajny bo ledwo co wystartowalismy z Shannon po pol godz lądował w Liverpool ponieważ ptak wpadł do silnika i spaleznizna było czu przez co silniki nie mialy mocy zeby sie wyzej wzbic no wiec czekalismy na zezwolenie wyladowania 30 min pozniej nie wolno nam bylo wychodzic przez godz na lotnisku i sprawdzali silnik po czym wystartowalismy i z opoznieniem 2 godz wyladowalismy we Wrocku śmieszna sytuacja... ale jest ok.

ja bylam ta szczesliwa co dostala dla Oliviera szczepionke na pneumokoki ale 2 dawki niestety nie i wlasnie wrocilam od pediatry i powiedzial ze mi zalatwi a irlandzka lekarka powiedziala ze i tak dostal jedna dawke wiec jest ok ale nie jest bo wtedy nie dziala tak jak powinna olewatorstwoz jej strony. na żółtaczke Oliviera zaszczepie w Galway a grużlica ma wejsc niedlugo w irlandii z tego co słyszalam...
no i pewdiatra powiedział że malemu jadra nie zeszly i chyba bede jechac do chirurga do innego miasta mialyscie kiedys taki przypadek u synkow? ale powiedzial ze oli sie dobrze rozwija i poza tym wszystko jest ok :)

pozdrawiam

Do góry