reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Irlandii!!

reklama
Narazie do sądu jeszcze nie poszła, ale z innymi instytucjami się kontaktowała. Kiedyś Siptu pomagało w takich sprawach, ale od jakiegoś czasu nie reprezentują pojedynczych osób, tylko grupy pracowników:baffled:. Jak to ludzie lubią sobie za kilkaset euro problemy robić (mam na myśli pracoawcę i pieniążki, które Ci się należą). Trzymam kciuki Anineczka.

Anineczko teraz tak sobie mysle, że ja też dostałam P 45 z data rozpoczęcia macierzyńskiego. Hmm może tu jest taka norma??

Emeraldo mój Staś też na okrągło wisiał na cycu. Oczywiście o żadnym schemacie nie było mowy. Tylko na żądanie. Na początku prawie non stop. Potem miał takie okresy że nawet zdawało mi się że jeszcze więcej a potem juz się unormował. Także nie stresuj sie i odpoczywaj przy karmieniu.

Anineczko teraz tak sobie mysle, że ja też dostałam P 45 z data rozpoczęcia macierzyńskiego. Hmm może tu jest taka norma??

Nie wydaje mi się żeby to było normalne.Pracodawcy robią tak żeby nie płacić pieniędzy za urlop, które należą Ci się po macierzyńskim. Poza tym zgodnie z prawem obowiązuje okres wypowiedzenia chyba....
Wiecie co,ciśnienie mi się podnosi jak słyszę o takich sprawach:angry::angry::angry::angry::angry:.

No to mi cwieka wbilas :dry::dry:
We wtorek wszystkiego sie dowiem,mozliwe,ze oni wogole nie wliczaja macierzyskiego do stazu pracy.
Choc nieeee....zreszta nie mam juz pojecia...
We wtorek dam znac czego sie dowiedzialam.

A Siptu faktycznie nie pomoga,ale zawsze doradza.
Juz raz ich prosilam o pomoc.
Maja swoje gg-9907834

ale Wam zazdrosze - moj synek jak sie tylko zorientuje ze karmie go piersia - nawet po 10 minutach pieknego ssania zaczyna wrzeszczec. Musze odciagac i karmic go butelka! i tak mam za malo pokarmu - pewnie dlatego ze sie tym stresuje, za malo jem i za malo odpoczywam...
A tesciowa niby sie nie przejmuje - na szczescie nie musze z nia rozmawiac! Maz jest po mojej stronie - uff,

Sim...im czescij malego bedzies zprzystawiala to pokarm zaczne sie produkowac...nie martw sie ze ssie tylko 10 minut ale napewno czesto wola..przystawiaj go czesto..nprawde karmienie piersia jest super i nie warto sie poddawac... mozesz pic herbatke koperkowa...wspomaga laktacje... i nie steresujsie tym ze maly wrzeszy uspokajaj go szeptem i przystwiaj jeszcze raz .moze za plytko wkladasz mu sutka...zlap go miedzy 3 palce tak aby byl pomiedzy dwoma naciagniety i wloz malemu do buzki. ;-) jakby co wal do mnie smialo ..pomoge...szkodaze nie miaszkamy blizej

Sim...im czescij malego bedzies zprzystawiala to pokarm zaczne sie produkowac...nie martw sie ze ssie tylko 10 minut ale napewno czesto wola..przystawiaj go czesto..nprawde karmienie piersia jest super i nie warto sie poddawac... mozesz pic herbatke koperkowa...wspomaga laktacje...

Mozesz tu rowniez kupic sobie tabletki Fenugreek oraz Milk Thistle w sklepie zielarskim. Ja wlasnie to bralam na zwiekszenie laktacji. No i to co wspominala Didi - herbata koperkowa - tu nazywa sie Fennel tea...tez do dostania w sklepie zielarskim lub w supermarketach.
A i na kolki moge polecic suszarke do wlosow...ja "suszylam" malego dosyc czesto i bardzo go to uspokajalo. Moja kolezanka wpadla nawet na mysl zeby nagrac to szumienie na kasete i puszczala to swojemu dziecku...wiec polecam na marudne dziecko :tak::-D

dzieki dziewczyny, staram sie byc silna ale zmeczona jestem i obolala i te nocki:sorry2:ale dam rade jeszcze troszke i bedzie ok, mam jeszcze jeden problem otoz boje sie jesc naczytalam sie o tych wszystkich dietach dla matek karmiacych i wynika z nich ze niby wszystko wolno ale tez i nie wolno i tak w sumie to nie wiadomo nie chcialabym zeby maluszek cierpial bo ja cos zjem no ale jesc musze narazie zyje na platkach i mleku i ewentualnej kanapce. Czy wy znalazlysie jakis zloty srodek na to co jesc ??
Aaaa i kolezanka mi nagadala ze powinnam jesc espumisan na wzecia zeby dziecko nie mialo tak podobno jej lekarz w pl powiedzial jakos mi to bzdura zajezdza co wy myslicie???
I jeszcze jedno moze glupie ale wiem ze tu same ekspertki(didi:-) 2latka piersia gratuluje!!!)czy mleko w piersiach trzeba odciagac bo inaczej jest nie swieze i maego moze brzuszek bolec.......:baffled:sorki za te pytania ale takich glupot mi nagadali ze juz sama nie wiem i wole popytac......
dzieki kochane i do nastepnego.......:-)

reklama
Hej
dzis dostalam P45 od szefuncia.I zaczynam z nim walke :angry:
Bo P45 wystawione z data 11.10.2007 czyli z dniem kiedy poszlam na macierzynski :szok:
Oj beda wiory lecialy :-D:-D:-D

Obawiam sie ze chyba twoj pracodawca ma racje. P45 to cos jak PIT - pracodawca wykazuje w nim w jakich miesiacach pobieralas wynagrodzenie oraz za jakie miesiace placil za ciebie skladki PRSI. Bedac na macierzynskim PRSI sa dopisywane automatycznie do twojego konta przez SW.
O stazu pracy swiadczy ilosc oplaconych skladek PRSI i na ich podstawie nabywasz praw do roznych swiadczen.

Co do urlopow i dni wolnych to naleza sie one po powrocie do pracy. Wazne: obowiazkiem kobiety jest powiedomienie pisemne pracodawcy min 4 tygodnie przed zakonczeniem ML o checi powrotu do pracy. Niepowiadomienie pisemne moze spowodowac utrate prawa do powrotu do pracy.
Wyliczenia nalezne: 26 tyg ML, 16 tyg nieplatny ML (opcjonalnie, nie kazdy korzysta, skladki PRSI zostana naliczone po powrocie do pracy i zlozeniu odpowiedniego wniosku u pracodawcy), dni za swieta i banki holidaye przypadajace podczas platnego i nieplatnego ML, dni niewykorzystanego urlopu wypoczynkowego (wazne: pracodawca moze sie nie zgodzic na ich wykorzystanie zaraz po macierzynskim)
Reszte informacji znajdziesz:
Maternity leave-Information from CitizensInformation.ie

Case study: Maternity leave and returning to work-Information from CitizensInformation.ie
Mozesz tez zadzwonic Citizens Information Phone Service at Locall 1890 777 121, tez udziela ci wszelkich informacji prawnych lub zadac im pytanie mailem:
Maternity leave-Information from CitizensInformation.ie

Zastanawia mnie dlaczego tylko pracodawca sam cie zwolnil...wiem ze i tak chcialas...ale jego obowiazkiem jest cie przyjac...? Tak stanowi przynajmniej prawo.

Do góry