reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Irlandii!!

reklama
SIM- gratuluje!! :-)
Michalek w koncu zrobil kupke, wczoraj po kapaniu o 8, w nocy o 3 i teraz po kapieli kolo 8:confused: Przedtem robil tak z 7 na dobe- i martwie sie teraz czy to normalne?? Kurcze mam tyle pytan, watpliwosci:baffled: Plamki ma takie, ze wyskakuja na buzi czerwone, w srodku jest taki bialy wyprysk i znikaja po jakims czasie- co to moze byc?? Czym sie objawia skaza białkowa??
Aha no i moj najwiekszy problem...przychodzily do mnie dwie rozne polozne, ktore twierdzily ze sinienie wokol ust mojego Michalka jest spowodowane gazami (bo niby ma ich bardzo duzo) a teraz jedna z dziewczyn z forum podpowiedziala mi ze mize to byc cos powazniejszego. Wiec poszukalam na necie i znalazlam, ze moze to byc nic takiego, ale rowniez refluks, albo wada serca:no::no::no: Polski pediatra z kliniki w Limerick jest do przyszlego tygodnia w Pl na urlopie, a ja nie wiem co mam robic :(:confused::baffled::angry::wściekła/y::no: Moze wasze dzieciaczki mialy cos podobnego>?

Paulineczka jakie mleczko dajesz małemu? twoj opis krostek bardziej przypomina mi trądzik niemowlęcy, moj Kuba ma skaze białkową i prawdopodobnie Atopowe Zapalenie Skory. na buźce, za uszkami, pod kolankami i w zgieciach łokci wyskakuja mu małe czerwone krostki, ktore zlewają sie w wieksze plamki, po kilku dniach skora na tych "plackach" zaczyna sie łuszczyć i jest przy tym bardzo szorstka. policzki dziecka są jak "polakierowane" często zaczerwienione i błyszczace.
jesli chodzi o sinienie ust, to nie moge ci pomoc, ale namawiam do wizyty u lekarza i powiem szczerze, ze nie czekałabym z wizytą na polskiego pediatre, lepiej dmuchac na zimne niz pozniej miec do siebie pretensje.to faktycznie moga byc gazy i oby tak było, ale nigdy o czyms takim nie slyszalam, a mozesz to blizej opisac? czy dziecko przez caly czas ma sina obwodke wokol ust? a moze tylko podczas płaczu czy robienia kupki lub krotko po jedzeniu? a moze jest mu zimno? generalnie niemowleta maja "kiepskie" krazenie i nie nalezy sie tym zbytnio przejmowac,to normalne- dlatego trzeba dbac o zapewnienie im ciepelka, bo ich malutkie cialka bardzo szybko sie wychladzaja. ja przez pierwsze 2-4 tygodnie zakladalam malemu czapeczke, a do snu zawsze bardzo szczelnie opatulalam kocykami, by nadal czul sie jak w brzusiu.
i pamietaj jesli tylko cos bardzo cie niepokoi w wygladzie i zachowaniu dzieciatka, a jako matka zaopatrzona jestes w "niezla" intuicje, zglos sie do lekarza, nawet jesli okaze sie, ze niepotrzebnie sie fatygowalas taka wizyta na pewno cie uspokoi i uwierz nikt krzywo na ciebie nie spojrzy, jestes młoda mama i masz prawo do " przewrazliwienia". wszystko bedzie dobrze glowa do gory-pozdrawiam

Paulineczka te krostki to najprawdopodobnie tradzik niemowlecy, mysle tak samo jak moja przedmowczyni. Skora jest niedojrzala i naprawde nie martw sie tym. Gdyby to byly same czerwone plamki, to wtedy mogloby byc podejrzenie skazy bialkowej, ale na to za wczesnie, zeby byc na 100% pewnym. Tak jak pisalam- skora dopiero dojrzewa i co chwile dziecko bedzie mialo jakies kropki, plamki itp. Skoro sa tam biale grudki, to jest to tradzik. Moja corcia tez tak miala. Skaza nie jest czyms powaznym- to tak na marginesie. Wiele dzieci ja ma, samoistnie zanika do 2 roku zycia(przewaznie). Ale z tego, co opisalas, to domyslam sie, ze to zwykly tradzik.
Sinienie wokol ust to gazy, musisz czesciej bekac dzidziusia. Moja tez tak miala i im wiecej bekala i puszczala baczki, tym bardziej to przechodzilo. Mi w szpitalu powiedziala to lekarka. Gdy corcia miala ok 2 miesiecy, sinienie zniknelo. Serce dziecka badaja jeszcze w szpitalu, gdy skonczy dobe. Paulineczka...jestes swieza mamusia, to Twoje pierwsze dzieciatko, wiec to normalne, ze sie denerwujesz. Masz prawo byc nadwrazliwa.Ale Twoj dzidzius jest idealnie zdrowy!!!!Kupki sie unormuja, synus jest jeszcze malenki, jego organizm sie dopiero przyzwyczaja do jedzenia. Prosze nie wymagaj od siebie za duzo. Wszystko, co dzieje sie z Twoim dzieckiem jest prawidlowe.

Sim i Paulineczka, jak już dojdziecie do siebie i znajdziecie chwilkę to poprosze o info nt porodu- opieka, warunki, podejscie lakarza i poloznych itp...

Larcia, spóźnione Wszystkiego Najlepszego dla Amandy z okazji skończenia pół roczku:-).

A ja wciąż w Pl... badania, badania i jeszcze raz badania...... Mam ręce pokute jak rasowa ćpunka.

Pozdrawiam.

Sim77 OGROMNE GRATULACJE!!!!
Magdalena - pierwszy raz w życiu widziałam siusiaka na USG:))))

Dziewczyny, jak sie nazywają plasterki znieczulające dla dzieci??????

Paulineczka..nie szukaj nic w necie na temat choro itd..bo tylko mozesz zdenerwowac sie ...a obawowo jest wiele dlegliwosci ...wiec spokojni napewno nic zlego nie dzieje sie...wiem latw sie mowi ..ale swierze upieczone mamusie sa bardzo przewrazliwione ;-)

magdalena81 dopiero dojrzalam zdjecie Twojego brzuszka LOL duuuuuziiii domek Twoja dzidzia ma :-) Co Ty za badania ciagle tam robisz?Mam nadzieje, ze nic sie nie dzieje zlego.Kiedy planujesz wkoncu wrocic?Pogoda sie poprawia tutaj:) Dziekuje w imieniu Amandy za zyczenia :cool2:

reklama
PAULINECZKA przeczytalam twoja relacje i byc moze Tobie wydaje sie to straszne, ale mialas calkowicie normalny porod!Zobaczysz, ze za pare tygodni zmienisz zdanie. Twoj dzidzius sie nie spieszyl, zbyt dobrze bylo mu w brzuszku. Widac, ze nie chcial Ci pomoc :) A w epiduralu wlasnie o to chodzi, ze skurczy sie nie czuje, ale parcie jak najbardziej. Jednak nie jest to bolesne. Gratuluje, spisalas sie :)

Do góry