reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Irlandii!!

anieczka mozesz niby szukac pracy wysylaj e mile do firm a oni zawsze odsylaja automatycznie ze zatrzymaja twoje cv bla bla czyli masz dowod ze szukasz pracy.

mamy jutro sie widzimy w comunity centre?

mam pytanie od kiedy posylalyscie swoje pociechy do przedszkola?

pozdrowienia

reklama
Anineczka, co to znaczy, że mąż za dużo zarabia?? Jaki jest limit???? Bo coś mi nie pasuje, ale pewności nie mam. Przerabiałam ten temat ze znajomym, bo on kiepsko zna angielski, wiec pomagałam mu wypełniać wszystkie formularze, biegałam do welfaru itp... Mozesz się nie kawalifikować na dodatkową zapomogę jeżeli mąz ma ponad 300 euro tygodniowo, ale to nie odnosi się do zasiłku.

Anineczka, co to znaczy, że mąż za dużo zarabia?? Jaki jest limit???? Bo coś mi nie pasuje, ale pewności nie mam. Przerabiałam ten temat ze znajomym, bo on kiepsko zna angielski, wiec pomagałam mu wypełniać wszystkie formularze, biegałam do welfaru itp... Mozesz się nie kawalifikować na dodatkową zapomogę jeżeli mąz ma ponad 300 euro tygodniowo, ale to nie odnosi się do zasiłku.
Aha :dry:
No to moze ja zle wyczytalam,bo wlasnie o te 300 chodzi.
Hmmm musze jeszcze raz to znalezc.
No wlasnie mi tez to nie pasowalo :dry:
A powiedz mi.Bo teraz juz niema ponoc Unemployment benefit tylko jest Jobseeker Benefit.Czy to to samo?

Jobseeker Benefit to zasiłek dla bezrobotnych, przyznam ze nie słyszałam o Unemployment Benefit, a te 300 euro dotyczy dodatkowej zapomogi, więc głowa do góry:-):-):-).

Jestem w szoku. Byłam dzisiaj na pierwszej wizycie u midwife i ginekologa:)))
Widziałam fasolinkę, 14 tydzień, jak w mordę strzelił, 73mm, serduszko bije, lekarka niemka, była cudowna, po konfrontacji z nią już wiem co znaczy, kiedy Irlandczycy mówią do mnie:"your english is very good":)))))) Jej był "very strange", ale za to sympatyczna i cierpliwa babka.
I jestem zaskoczona tym jak tu jednak dbają o kobiety w ciąży.
Pobrano mi 5 fiolek krwi, wytłumaczono na co: min na grupę krwi, na HIV (miałyście w Polsce???), na wirusowe zapalenie wątroby... Waga, mocz, ciśnienie.
Badań nie dostajesz do ręki, za to jak nie jest ok, to wysyłają Ci do domu info o tym kiedy masz się zjawić w klinice w celu dalszego rozpoznania.
Dostałam książeczkę z informacjami w jakim szpitalu będę rodzić, kto tam przyjmuje, jak nazywa się położna, co mam ze sobą zabrać dla siebie i dziecka, no po prostu szczęka mi opadła!!!!
Mam tylko krwiaka na lewej ręce, ale u mnie tak zawsze, cienkie żyły, niskie ciśnienie, krew nie chciała lecieć, trzeba było dwie ręce kłuć:((

anineczka - wielkie dzięki za nazwę plasterków. Kajek ma szczepienie w czwartek i już na wszelki wypadek sieje panikę:) Obiecałam plasterki, obiecał nie robić scen:))

Witam. u mnie sie pomalutku stabilizuje, choc nie jest latwo. Bylam wczoraj u pediatry z sinieniem Michalka i powiedziala, ze to na ponad 90% nie jest to. Przy wadzie serca sinieja usta i paluszki (paznokcie). Zauwazylam, ze nie ma tego zasinienia caly czas, wiec utwierdzam sie w przekonaniu, ze to nic zlego:tak:
Co do mojego porodu to zgadzam sie, ze nie byl nadzwyczajny do czasu pompy!! 15 godzin boli to byl pikus przy tej calej pompie ssacej!! Wolalabym lezec 60 godzin z tymi bólami niz ja miec(pompe)!!! To jest poprostu tragedia, ze w XXI w. praktykuje sie takie rzeczy
:-) ,a dla mnie traumatyczne przezycie. Do tego to rozciete (od dziury do dziury) krocze brrrr.No ale coz począć.
Dziewczyny powiedzcie czy jest moze mozliwosc zrobienia gdzies prywatnie szczepienia na gruzlice?? Na wyspie jej brak, powiedzieli mi ze moze w maju bedzie, a ja sie zastanawiam czy moge tyle czekac//?? W Polsce szczepią na gruzlicę w pierwszej dobie :baffled: Aha no i jak jest ze szczepionka na wzw B??

Ja już jakiś czas temu postanowiłam, że powiem lekarzom, ze nie życze sobie używania vacuum podczas porodu, dopóki to nie będzie konieczne. Mój facet już wie, że ma tego pilnować na porodówce. Rozmawiałam ze znajomymi pielęgniarkami z Polski i w Pl nie jest to praktyka stosowana na szeroką skalę, tylko w razie konieczności. Kurcze, ze wszystkim w Irl próbują iść na łatwiznę. jeżeli zdecydowałam się na poród naturalny, to chcę żeby był naturalny od początku do końca. No chyba ze jak już wspomniałam-zaistnieje taka konieczność...

Magdalena81- no widzisz...ja w najczarniejszych scenariuszach nie przypuszczalam, ze mnie to czeka.:baffled: Ja nawet nie wiedzialam co to jest:baffled::dry::shocked2::szok: A tu masz:wściekła/y::wściekła/y: Z tym ze u mnie to po tych 15 godzinach i 4 kroplowkach glowka dzidzi byla tak wysoko, ze wszyscy ktorzy mnie badali nie mogli uwierzyc ze nic sie nie rusza. No i tak wyszlo. brrrr

reklama
hejka

Paulineczka..czyli bylo to zastosowane dla waszego zdrowka ..:tak: i w koniecznosci...wyobrazam sobie ze to musialobyc straszne..ale coz nie Ty pierwsza i nie ostatnia..szwagoerkamojej siostry miala klesczami malego wyciaganego..przy czym zrobili mu mega wielkiego krwiaka na glowce..ktory oczywiscie wchlopnal sie po czasie..ale sam fakt...

kazdy orod jest inny niestety kazda z nas ma inne warunki do rodzenia..ja myslalam ze naturalnie bede rodzila ale okazalosie ze jednak CC bo mlody cofal sie i juz...chociaz lekarze bardzos ie starali aby to byl naturalny ..tylko ze synus zadecydowal inaczej..(rodzilam w Pl)

co do szczepionek..porozmawiajcie z poskim pediatra...aby zamowil z Pl..i po sprawie wydaje mi sie ze powinien nie robic problemow

Do góry