reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Irlandii!!

Dziewczyny, czy któraś z Was, będac w ciąży opuściła wizytę w szpitalu?? Ja jutro mam wizytę, a jestem w Pl. :baffled: Mam nadzieję, że nic wielkiego się nie stanie, zresztą jutro zadzwonię z "usprawiedliwieniem":-D:-D.

reklama
Witam o Bebilnie produkowanym tu nie slyszlam.Pochdze z Opola tam produkuja czesc jedzenia z Nutricji miedzy innymi kaszki,mleka.Nutricje wykupia holenderska firma i dosc duzo jedzenia jest pordukowane na Holandie.A co do Aptimilu tak ja tez podawlam synkowi go sprawdzalam sklad i jest calkowicie podbny do Bebilonu .Maly w Polsce byl na Bebilonie i tu odrazu przeszlimsy na Aptimil na wesje jak oni tu mowia dla glodnych dzieci:).

monia bardzo fajnie było w bibliotece było ok 20 dzieciakow w Oliviera wieku byłam w szoku jak wszyszy sie ładnie bawili za tydzien też sie tam spotykamy a basen dopiero wtedy ustalimy.do zobaczenia daj znac jak maly bedzie w lepszej formie to sie umowimy pap

larcia słyszalam ze sa lekcje dla dzieci ale najlepiej jak sama zadzwonisz lub pojedziesz i upewnisz sie w jakich godzinach ale nawet jesli nie ma lekcji to polecam isc z maluchem na basen na salthil super sprawa ja bylam z malym 1 raz jak mial4 mies i byl w siodmym niebie:)

trzymam kciuki za brzuchalki powodzenia

Hejka dziewuszki, u mnie narazie zadnych oznak spalam nawet dobrze..........ciekawe co tam u Paulineczki pewnie juz po wszystkim:-) szukalam dzis wczorajszych postow od sim77 ale tez jej nie bylo czyzby tez zaczela????? rany kobitki poczekajcie na mnie:-D
Fajnie wy tam w Galway macie u mnie w Cavan to raczej nic sie nie dzieje dla maluszkow:dry: pozdr

Halo halo, ponawiam moje pytanie,bo wrzuciłam w inny wątek i niczego się nie dowiedziałam:-(.

Orientujecie sie czy można w Irl kupić kosmetyki i chusteczki nawilżane dla dzieci Nivea?? Pytam, bo do tej pory w oko wpadł mi tylko płyn do kąpieli, a jestem teraz w Pl i zastanawiam się nad zrobieniem małych zapasów ( o ile właśnie w Irl nie ma).
Co jeszcze może mi być przydatne z Pl, czego nie kupię w Irl??? (np jakies kosmetyki apteczne??)

Będe wdzieczna za wskazówki:-).

witam, nie pisalam bo ... fatalnie sie wczoraj czulam. Zaraz lece na wizyte do szpitala. Wogle caly czas mnie boli brzuch, uda.... Odezwe sie jak wroce.
milego dnia

dziekuje wam dziewczyny za szybka odpowiedz, musze pomyslec nad tym APTAMILEM PREJOMIN, bo inne odpadają przez ta cholerna alergię, moze ktoras z was ma doswiadczenia z w/w mlekiem, czy ono tez jest tak gorzkie jak NUTRAMIGEN? wiem, ze Nutramigen mozna zakupic bez recepty, nie wiem jak to z tym Aptamilem-musze sie rozejrzec, a ostatnio taka bura pogoda, ze strach z domu wyjsc.
magdalena 81 hej, odnosnie twoich pytan to wiem, ze tu w irlandii nie praktykują podawania niemowlętom witamin np. D3 czy K, wiec jesli chcesz je podawac swojej kruszynce zaopatrz sie w nie w Polsce, ale najlepiej skonsultuj to ze swoim lekarzem. co jeszce moze ci sie przydac to witaminy dla ciebie, niezbedne w okresie karmienia piersia, tu tez sa, ale bardzo mały wybor, herbatka laktacyjna-na kryzysy podczas karmienia( o ile zamierzasz karmic naturalnie). nie zaopatruj sie w chusteczki, bo nie wiadomo jak twoje malenstwo na nie bedzie reagowac,moga go uczulac i bedziesz musiala szukac nowych-to roznie z maludami bywa.
najlepiej wybierz sie do apteki i popros farmaceute o pomoc w "skomponowaniu" mini apteczki dla maluszka, choc w sumie wiekszosc rzeczy jest dostepna tu w Irlandii, ale np. popytaj o masci na odparzenia pupy, czy specjalne kosmetyki pomocne przy potowkach. moze ci sie przydac spirytus do pepuszka, lub gencjana(ale bardzo plami) tu zalecaja przemywac pepuszek woda, co dla mnie jest totalna bzdura, ja tak przemywalam i dlugo sie goil w koncu sięgnelam po spirytus i szybciutko wysuszylo kikutek.popytaj tez o plyny,kosmetyki do higieny intymnej po porodzie( ja uzywalam tylko wody z sola) ale moze ci cos poleca.na pewno ci pomoga jak powiesz o co ci chodzi.w koncu znaja sie na tym najlepiej.
to chyba wszystko, zreszta tu wiekszosc rzeczy jest dostepna tylko czasami trzeba polatac i poszukac irlandzkich odpowiednikow.Pozdrawiam

sim77 czekam na wiesci:tak::tak: juz nie dlugo i bedziemy mialy te dolegliwosci za soba ja wczoraj tez jakos tak dziwnie sie czulam a dzis to jakbym miala zakwasy wszedzie:baffled:

magdalena81 ja osobiscie nie spotkalam sie tu z kosmetykami Nivea dla dzieci chusteczek tez nie widzialam a pracuje w przedszkolu takze troche tego towaru przewija sie przez moje rece a raczej przewijalo bo teraz na urlopiku jestem:-) a tak to mysle ze raczej wszystko tu mozna dostac dla maluszkow ......pozdr

magdalena81 widzialam plyny do kapieli nivea baby w dunnes stores i hmmm chyba nic poza tym. Ale wiem, ze sa i chusteczki gdzies, bo na str irlandzkiej nivea sa te produkty. Poza tym tez uwazam, ze wszystko inne tu znajdziesz, ale w wersjach irlandzkich. Naprawde nie ma co sie zamartwiac, chociaz przed porodem tak jest, ze chce sie miec WSZYSTKO i doskonale to rozumiem, sama tak mialam :) Ale teraz...pffff...wszystko, co do tej pory potrzebowalam, znalazlam w tutejszych sklepach i aptekach.

reklama
hej, to juz po wizycie. Mile zaskoczenie - nie czekalam - weszlam pierwsza do gabinetu! Mialam badanie, pani doktor byla bardzo mila, zrobila dodatkowo usg. Powiedziala tez, ze juz "sie zaczelo" i powinnam urodzic w max 3 dni! moze jeszcze dzis... mam skurcze ale nieregularne ale bardziej bolesne niz wczesniej! Wiec wyszlam z gabinetu zadowolona ale tak zdenerwowana ze musialam chwile posiedziec. Niby czeka sie i wiadomo ze Ten wielki dzien nadchodzi, ale jak Pani doktor powiedziala ze to juz... to z jednej strony radosc a z drugiej lek...

Magdalena - spirytus mozna kupic tu w aptece, kup sobie gencjane (ten fiolecik - w razie w). Polecam kupic tantum rosa - na po porodzie. Kupuje sie to w saszetkach, rozrabisz z przegotowana woda i bedzie do przemywania krocza PO. Ja kupilam sobie dodatkowo waciki nasaczone spirytusem do pepka dziecka - ale moze niepotrzebnie. jeszcze sol fizjologiczna w malutkich ampulkach - do oczu dziecka. Tak mi poradzila kolezanka.
poza tym chyba reszte mozna kupic tu.

Pozdrawiam

Do góry