reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy z Irlandii!!

hmmmmmmm
anineczka - jestes tego pewna? bo generalnie na stronach o pracy w irlandii jest zwykle napisane dowod lub paszport + list od landlorda, etc. zreszta taka info przekazala mi tez naja.

reklama
oto co znalazlam na stronie Department of Social and Family Affairs
" To help with your application we list here the prescribed documents to accompany a PPS Number application::
5.4 PROOF OF ID - EEA citizens (EU NATIONALS - (other than UK) and citizens of Iceland, Norway and Liechtenstein) plus Switzerland:

* Current Valid Passport or National Identity Card
and
* Evidence of either birth/work/unemployment/residency/tax liability/education in an EU/EEA country or Switzerland
and
* Evidence of address in Ireland"

o ile sie nie myle, z tego wynika, ze wystarczy paszport... bez dowodu i drugiego dokumentu. pawel bedzie mial tez przetlumaczony przez przysieglego tlumacza akt urodzenia.

uuuuuuuuuuuu, dziewczynki, napoiszcie mi cos dla pokrzepienia
najlepiej napiszcie mi tak:
kochana marianeczko,
kilkenny jest sliczne
8,5 euro na godzine starczy wam spokojnie na wynajem mieszkanka/domku i zycie
na pewno pawla nie oszukali z ta robota
i cos tam jeszze
hehehehehhehehehehehe

Marianeczka spokojnie ale cholera wymyslcie jakis drugi dokument bo nic tu nie załatwicie z jednym
przykro mi ale mimo tego co piszą na stronie, w urzedzie zarządali dwóch dokumentów, tak samo jest w banku i wszedzie indziej - dwa dokumenty to koniecznosc !!
a na poczatek moze nie wynajmujcie domku za 700, stawka nie jest oszałamiająca ale to nie tragedia, spokojnie dacie rade, pomyslcie jednak o jakims tanszym mieszkanku bo do tych 700 dochodzą jeszcze rachunki
mam nadzieje ze wam sie uda, ze wszystko bedzie ok
i radze by małżonek ściągnął was jak najszybciej bo tu coraz goręcej i w kazdej chwili mogą zablokowac wydawanie PPSów a bez tego do pracy nei pójdziesz
tak w ogóle to chcą wprowadzic zezwolenia na prace bo za duzo ludzi przyjechało i wypierają Irlandczyków z rynku pracy, tania siła robocza, bo za tą samą posade jakikolwiek irlandczyk wziąłby dwa razy tyle co twój maż
takie niestety sa realia

anineczka chcesz powiedziec ze czekałas tylko tydzien na list ze szpitala?? jestem w szoku bo wszedzie gdzie nie czytam czy pytam to trwa to 4-6 tygodni dlatego jestem załamana takim czekaniem

no dobra, nie upieram sie. marianeczka, za wprowadzenie w blad przepraszam! po dyskusji z filpi, za ktora dziekuje, stwierdzam, ze bylo to ladnych kilka lat temu, w czasach, kiedy polska do unii sie dopiero przymierzala, polakow w irlandii nie bylo wlasciwie /przynajmniej nie bylo widac/ i wystarczyl rachunek za prad i paszport. moze cos sie zmienilo.. a ja nie na biezaco. przepraszam raz jeszcze!

kurka, mam troche stracha, z drugiej strony, jesl na soficjalnych stronach nadal jest taka informacja...
coz, jutro sprobujeny wyrobic pawlowi legitymacje pttk, tez jest ze zdjeciem :) powinno starczyc, co?
naja - a ty, glupolu, nie przepraszaj, jestes skarbnica optymizmu i jeszcze raz dzieki za wszystkie info.

marianeczka, pomimo tego co pisza na oficjalnych stronach powinien wziasc jakis 2 dokument. Legitymacja pttk powinna wystarczyc.Wazne zeby bylo aktualne zdjecie. Ja sama mialam paszport i nieaktualna legitymacje ubezpieczeniowa ;D.
Teraz jest ciezej. Ja przyjechalam do Irlandii kawaleczek przed unia i bylo o wiele latwiej zalatwic niektore sprawy.
I pamietaj ze nie chce zle dla Ciebie ;)
Trzymam kciuki za Was ;)

reklama
kurka, no mam nadzieje, ze pttk wystarczy? urzadzam glosowanie - kto sadzi, ze wystarczy??? :)
mamy jeszcze w zanadrzu nieaktualna legitke studencka, tylko nieco sfatygowana...

Do góry