reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Irlandii!!

Ja bylam w klinice przy Tesco. To chyba Medicus. Ale tak jak pisalam ja byla u ginekologa, wiec moze internista jest ok. Kazdy lekarz jest inny. A sprzet miala wiekowej starosci.
A s psem w siadalismy Calais (kolo Dunkierki) wysiadka w Dover, i potem z miejscowosci na H. (nie pamietam nazwy) do Dublina. Jezeli chodzi o odkleszczanie i odrobaczanie to robilam w Polsce, bo na granicy masz byc nie wczesniej niz 24 godziny i nie pozniej niz 48, tyle przepisy. Mi weterynarz polecil nie podawac tabletek na odrobaczanie, bo po co psa stresowac na tak dluuuuuuuuuuga podroz, a odkleszczenia miala Frotline, ale ona zawsze byla kropelkowana co miesiac wiec luz. Tobie bym radzila pogadac z lekarzem zeby ci nie wpisywam godziny odrobaczania i odkleszczania. Wiem ze lekarze ida na to, bo to i tak formalnosc. My sie o to nie postaralismy (przyznam ze nawet o tym nie pomyslalam) i sie okazalo ze 4 godziny czekalismy na prom, bo nie minelo tych cholernych 24 godzin od wizyty. Wsciekla bylam, bo mielismy bardzo szybka, bez korkow podroz. A oni baaaaardzo dokladnie sprawdzaja caly psi paszport na granicy i dokladnie licza co i jak. Na tomiast na psa nawet nie zpojrzeli, bo ona siedziala sobie w aucie. Pan podal mi tylko czytnik czipowy, i ja odczytalam numer. I tyle. Bardzo sprawnie i bez problemowo. Oczywiscie kupujcie bilety na prom na najtanszy przejazd i tak oni was zaladuja o godzinie o ktorej przyjedziecie. Na pewno jednak musicie byc ok. 2 godzin przed odplynieciem. Tyle trwa cala procedura odprawy itd. Rowniez zwroc uwage na to jak weterynarz wpisze date szczepienia. Niech nie uzywa slow do okrelsania miesiecy np. 26 wrz 2007. Wiem ze jedna laska miala problem na granicy, ze tlumacza az sciagali. Nie potrzebne nerwy.
Jeszcze jezeli chodzi o przejazd to zastanowcie sie nad tunelem, moze bedzie taniej. W tunelu zostajecie z psem w aucie, natomiast na promie pies zostaje sam w aucie a wy na pokladzie. My sie zabezpieczylismy i zostawilismy jej wieeeeeeeeeelka kosc i wode w misce oraz uchylone okno. Mimo to cale szyby byly zaparowane.
I jeszcze mala uwaga, nie wiem czy jezdziliscie juz autem przez Anglie, jezeli nie to wybierzcie trase autostradami. Nadrabiacie troche kilometro, ale my pokonalismy cala Anglie w 5 godzin, natomiast nasz znajomy jechal ponad 9 godzin. Wiec jak dla mnie to tylko autostrady, szybko, bezpieczniej, i wygodniej. Nie mowiac ze co chwila sa wielkie parkingi. Jest miesce wyskoczyc z psem na siku, czy tez na kawke.
Jakbys miala jeszcze jakies pytanka to smialo zapraszam.
A jezeli ktos chce wnisek na kupno domu to mam go na kompie wiec moge przeslac :)

reklama
Jest, bodajze jest nawet dwoch. Jedna to babka ze szpital. Nie znam dokladnie szczegolow, ale jak przeszukasz neta to znajdziesz. :tak: Nie chodzi mi tylko o to forum ale ogolnie na wyszukiwarce.

Chocolate GRATULACJE !!!!!!

Niestety nie slyszalam nic a nic o ginekologu.Wiem ,ze w szpitalu jest polska polozna,ale nic nie wiem o lekarzu.Tymbardziej,ze chodze teraz czesto do szpitala na wizyty i nikt mi nic nie powiedzial o takowym.
30 pazdziernika ide na kolejna wizyte,jezeli nie bedzie dla ciebie za pozno to sie dowiem :sorry2:

Przede wszystkim gratuluję świeżej ciężarówce!
Nansiija, dziękuję pięknie za szczegółowe wypracowanie i szereg podpowiedzi! Jeśli będę miała jeszcze jakieś pytanka, chętnie skorzystam z Twoich doświadczeń.

a przy okazji propozycja dla aktywnych i chętnych na podszkolenie języka mam: UCI - Newbies ... czy któraś z Was się już na taki seans skusiła może?

ten kurs to raczej dla dobrze znających juz angielski??niby rozumiem ale jednak nie kumam co i jak ale ja potrzebuje nauki angielskiego to moze monikaj podpowiesz co iak??prosze.

dzieki dziewczyny :-), tylko mam pytania;
- lekarza gp sama wybieram??
-gdzie powinanm zadzwonic??
-lekarza wybrac tu w tuam czy w galway??
-lekarz gp bedzie tez dla mojej zuzi??bo chce ja zaszczepic na sepse(jest tu to szczepienie??) a w Polsce mamy problem bo nie mamy ubezpievczenia no bo tu zyjemy i sa starszne komplikacje ze szcepieniemi

- lekarza gp sama wybieram??
-gdzie powinanm zadzwonic??
-lekarza wybrac tu w tuam czy w galway??
-lekarz gp bedzie tez dla mojej zuzi??bo chce ja zaszczepic na sepse(jest tu to szczepienie??) a w Polsce mamy problem bo nie mamy ubezpievczenia no bo tu zyjemy i sa starszne komplikacje ze szcepieniemi
Jezeli mieszkasz w Tuam to tutaj wybierasz lekarza.
Po co za kazdym razem masz leciec do Galway.
Ja mam lekarza na Dublin rd. ale jest sporo przychodni w ktorych mozesz wybrac GP.
Powinnas zadzwonic do takowej przychodni. Jak chcesz poszukam w moich papierach numerow do lekarzy.
Mozesz tez zaopcjowac tego lekarza do opieki nad Zuzia.
Jezeli chodzi o pneumokoki to nic nie wiem,ale wiem,ze na meginkoki beda szczepic dzieci za darmo :tak:

reklama
Ania prosze o numer, moze polecisz lekarza??a jak sie juz umówie na wizyte, to co?/bede miał badanie??jakie?
Piszesz o meningokokom??tak??bo to jest włąsnie przeciw sepsie,,Ja bym zaszczepiła Zuzie nawet płatnym tylko nie wiem jak nazwac??:no:
dziewczyny uczycie sie angielskiego z jakiejs ksiązki??poleccie cos prosze chce zmóic w Polsce, ta bariera jezykowa jest starszna potrzebuje dobrego podrecznika do gramatyki i nie tylko. poleccie cos,prosze

Do góry