reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Irlandii!!

Ewelcia tez wyszly mi 3, ale jakie dluuuugie :szok: Dwa nie chcialy wejsc do piekarnika :-D Na drugi raz bede wiedziec jakie duze zrobic.
Teraz bedziemy miec troche gosci, wiec sie nie martwie, bo pewnie zjedza. A jednego zamrozilam :tak:
No mi tez dlugie wyszly ale jakie pyszne:-D
Moj m sie dzis pytal kiedy znow zrobie te pyszne makowce....

Lubiczanko wszystkiego najlepszego dla corci w dniu urodzin od ciotki z bb:-D:-D:-D

Jola a okna juz umylas---ech pewnie tak bo dopiero co sie swieta skonczyly....ale nie zaszkodzi umyc jeszcze raz skoro schodow nie masz;-)....no albo sexik z lubym? nie wiem czy u nas to pomoglo ale przytulanka byla w czwartek a w sobote o 3 nad ranem wody mi odeszly i urodzilam 2 tyg przed terminem:-p

Misia zawin sobie ta noge bandarzem elastycznym,zamoczonym w wodzie z octem.....ja mialam zlamanego palucha przy noce(tego mniejszego obok duzego) i do tej poty mam krzywego i niskich butow w palcach juz nie zaloze bo boli jak diabli

reklama
Witam!
Czy orientujecie sie moze jak jest w irlandii ze szczepieniami dzieciaczkow. Chodzi mi o to kiedy (ile musie miec miesiecy dziecko) i czy to przychodnia do ktorej jestem zapisana ma mnie poinformowac??

A i jeszcze pytanie o chid benefit. Juz prawie 8 tygodni:szok: a do mnie nic nie przyszlo z chb i nie wiem czy mozliwe ze o mnie zapomnieli czy to tak dlugo ma trawc???

Z gory dziekuje za odpowiedz:-)

Witam!
Czy orientujecie sie moze jak jest w irlandii ze szczepieniami dzieciaczkow. Chodzi mi o to kiedy (ile musie miec miesiecy dziecko) i czy to przychodnia do ktorej jestem zapisana ma mnie poinformowac??

A i jeszcze pytanie o chid benefit. Juz prawie 8 tygodni:szok: a do mnie nic nie przyszlo z chb i nie wiem czy mozliwe ze o mnie zapomnieli czy to tak dlugo ma trawc???

Z gory dziekuje za odpowiedz:-)

aaniaa
Z tego co wiem nalezy czekać aż przyslą form do domu i później odesłać :tak:
Ja też jeszcze nie dostałam.
A tutaj masz program szczepien zresztą health visitor powinna dac ci taka ksiązeczkę z programem szczepien...
Tyle tylko ze w Galway nie szczepia w szpitalu na BCG a reszta jak niżej:
[FONT=&quot]Szczepienia w Irlandii nie są obowiązkowe. Wszystkie wątpliwości powinieneś przedstawić [/FONT][FONT=&quot]lekarzowi ogólnemu (GP)[/FONT][FONT=&quot]. Jeżeli dziecko nie ukończyło 16 lat, to wymagana jest zgoda rodziców na szczepienie. [/FONT]

[FONT=&quot]Kalendarz szczepień dzieci urodzonych [/FONT][FONT=&quot]po 1 lipca 2008[/FONT]

[FONT=&quot]Pierwsze szczepienie wykonywane jest w szpitalu po urodzeniu dziecka (śródskórnie szczepionką BCG przeciw gruźlicy). [/FONT]

[FONT=&quot]Szczepienia wykonywane przez lekarza ogólnego (GP):[/FONT][FONT=&quot] [/FONT]

[FONT=&quot]- 2 miesiące, dziecko otrzyma dwa zastrzyki: szczepionka 6 in 1 (błonica, tężec, krztusiec, choroba Heinego-Medina, WZW typu B, Hepatitis B) oraz szczepienie przeciw pneumokokom, [/FONT]

[FONT=&quot]- 4 miesiące, dziecko otrzyma dwa zastrzyki: szczepionka 6 in 1 oraz szczepienie przeciw meningokokom typu C, [/FONT]
[FONT=&quot]- 6 miesięcy, dziecko otrzyma dwa zastrzyki: szczepionka 6 in 1 oraz szczepienie przeciw meningokokom typu C i pneumokokom, [/FONT]
[FONT=&quot]- 12 miesięcy szczepionki: MMR (odra, świnka i różyczka) i przeciw pneumokokom. [/FONT]
[FONT=&quot]- 13 miesięcy szczepionki: przeciw meningokokom typu C i HiB (WZW typu B). [/FONT]

[FONT=&quot]Szczepienia wykonywane w szkole lub przez lekarza ogólnego:[/FONT][FONT=&quot] [/FONT]

[FONT=&quot]- 4-5 lat: szczepionka 4 in 1 (błonica, tężec, krztusiec i choroba Heinego-Medina) oraz MMR (odra, świnka i różyczka), [/FONT]
[FONT=&quot]- 11-14 lat: Tb (tężec i błonica).[/FONT]

Są to szczepienia bezpłatne. Należy zgłosic sie do gp który prowadził ciążę (choc moze byc inny) i on juz cie pokieruje..
Poza tym chyba powinien przyjsc list ze szpitala z przypomnieniem o szczepieniu ale tego jzu nei jestem pewna :blink:
[FONT=&quot][/FONT]

aaniaa
Z tego co wiem nalezy czekać aż przyslą form do domu i później odesłać :tak:
Ja też jeszcze nie dostałam.
A tutaj masz program szczepien zresztą health visitor powinna dac ci taka ksiązeczkę z programem szczepien...
Tyle tylko ze w Galway nie szczepia w szpitalu na BCG a reszta jak niżej:
[FONT=&quot]Szczepienia w Irlandii nie są obowiązkowe. Wszystkie wątpliwości powinieneś przedstawić [/FONT][FONT=&quot]lekarzowi ogólnemu (GP)[/FONT][FONT=&quot]. Jeżeli dziecko nie ukończyło 16 lat, to wymagana jest zgoda rodziców na szczepienie. [/FONT]

[FONT=&quot]Kalendarz szczepień dzieci urodzonych [/FONT][FONT=&quot]po 1 lipca 2008[/FONT]

[FONT=&quot]Pierwsze szczepienie wykonywane jest w szpitalu po urodzeniu dziecka (śródskórnie szczepionką BCG przeciw gruźlicy). [/FONT]

[FONT=&quot]Szczepienia wykonywane przez lekarza ogólnego (GP):[/FONT]

[FONT=&quot]- 2 miesiące, dziecko otrzyma dwa zastrzyki: szczepionka 6 in 1 (błonica, tężec, krztusiec, choroba Heinego-Medina, WZW typu B, Hepatitis B) oraz szczepienie przeciw pneumokokom, [/FONT]

[FONT=&quot]- 4 miesiące, dziecko otrzyma dwa zastrzyki: szczepionka 6 in 1 oraz szczepienie przeciw meningokokom typu C, [/FONT]
[FONT=&quot]- 6 miesięcy, dziecko otrzyma dwa zastrzyki: szczepionka 6 in 1 oraz szczepienie przeciw meningokokom typu C i pneumokokom, [/FONT]
[FONT=&quot]- 12 miesięcy szczepionki: MMR (odra, świnka i różyczka) i przeciw pneumokokom. [/FONT]
[FONT=&quot]- 13 miesięcy szczepionki: przeciw meningokokom typu C i HiB (WZW typu B). [/FONT]

[FONT=&quot]Szczepienia wykonywane w szkole lub przez lekarza ogólnego:[/FONT]

[FONT=&quot]- 4-5 lat: szczepionka 4 in 1 (błonica, tężec, krztusiec i choroba Heinego-Medina) oraz MMR (odra, świnka i różyczka), [/FONT]
[FONT=&quot]- 11-14 lat: Tb (tężec i błonica).[/FONT]

Są to szczepienia bezpłatne. Należy zgłosic sie do gp który prowadził ciążę (choc moze byc inny) i on juz cie pokieruje..
Poza tym chyba powinien przyjsc list ze szpitala z przypomnieniem o szczepieniu ale tego jzu nei jestem pewna :blink:

Mary dziekuje bardzo za odpowiedz. Juz chcialam dzwonic do chb czy moze zapomnieli o mnie ale skoro nie tylko mi jeszcze nie przyszlo to chyba tak ma byc. A ja sie ostatnio zmartwilam bo mi sie cos ubzduralo ze pierwsza szczepionka jest jak maluszek ma 1 miesiac a moj ma juz prawie 2. Ale dobrze ze mi sie zle wydawalo:-)
Co do wysypki to tez nie bede niczego probowala! Poczekam az samo przejdzie!
Pozdrawiam:-)

Mary dziekuje bardzo za odpowiedz. Juz chcialam dzwonic do chb czy moze zapomnieli o mnie ale skoro nie tylko mi jeszcze nie przyszlo to chyba tak ma byc. A ja sie ostatnio zmartwilam bo mi sie cos ubzduralo ze pierwsza szczepionka jest jak maluszek ma 1 miesiac a moj ma juz prawie 2. Ale dobrze ze mi sie zle wydawalo:-)
Co do wysypki to tez nie bede niczego probowala! Poczekam az samo przejdzie!
Pozdrawiam:-)

Święta były a do tego zamknięcie roku więc pewnie niezłe zamieszanie w chb tam mieli... Myślę że nie ma się co martwić bo "co sie odwlecze(...)"
wypłacą prędzej czy później :tak:

Witam niedzielnie
Tichonek,Ewelcia-dziękuję ślicznie w imieniu Dagmarki:tak::-)
A ja muszę się pochwalić wyczynem Danielka...Wiem,że nie ma co się cieszyć jak głupi do sera,ale co tam:sorry2:-dziś w nocy moje najmłodsze dziecię obudziło się o 3.30(zasną o 20.50)i pomyślałam sobie-to po spaniu...a tu niespodzianka-następna pobudka dopiero o 7.40!!!!Ależ się wyspałam:-D.
Mary-mary,aaniaa-na pocieszenie Wam powiem,że dobrym efektem czekania,jest to,że dostaniecie wszystko z wyrównaniem...czyli więcej kaski,niż gdybyście dostały od razu:tak:
Uciekam,bo moi Panowie z góry zwlekli się z łóżka:-)Miłego dni a Mamusie

witam panie w nowym roku czytajac wasze posty to widze ze co nie ktore balowaly dosyc długo hhehe u na stez w domku bylo troszke gosci i posiedzielismy az do 6........:tak::tak:dzieciaki tez w sumie długo wytrzymaly hihii
34445.gif
dziewczyny wlasnie moze ktoras mi pomoze moj Justin ma na cłym ciele najgorzej na buzi taka wysypke chropowata jaby liszaje takie ciemne czerwone plamy mecze sie z tym juz kolo miesiaca bylam u lekarza oczywiscie pani powiedziala ze to egzema i samo przejdzie ale jakos mi sie nie wydaje !!!!!!!!!!!!!!cholera co robic lece do polski dopiero w marcu ,czym to smarowac mam masc z witamina A ale chyba samo to nie pomoze smaruje by nie bylo suche te cialo,kupilam alergiczne plyny itd do kapieli do wlosow bo wszedzie sie to rozlazi i cale czerwone ma wlasnie pod zgieciem u nozek,,,,co robic ?????:-:)-:)no:

reklama
Julia28-na jakimś forum wyczytałam,że dobrze jest nawilżać miejsca wysypki wazeliną i kąpać dziecię w krochmalu-pisały,że poskutkowało:sorry2:

Ostatnia edycja:
Do góry