reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Irlandii!!

Witajcie kobietki
Postanowiłam i u was poszukać pomocy bo dręczą mnie dwa tematy i nie dają spać po nocach.
Po pierwsze - trądzik niemowlęcy.
GP (niestety nie mój bo był akurat nieobecny) zdiagnozował u mojej Soni trądzik niemowlęcy ok 3tyg po urodzeniu. Oczywiście troche czytałam w necie na ten temat ale wolałabym zasięgnąć opini jakiejś mamy z krwi i kości... Skąd to dziadostwo się bierze? Nie karmię piersią a to podobno z hormonów matki :eek: Mamy już to 3 tyg ciągiem. Z jednego miejsca znika w innym sie pojawia, po czym wraca do miejsca pierwszego. Ma tym wysypaną całą główkę (szczególonie z tyłu) buźkę, szyjkę i trochę pod szyjką. Czy jest coś co można zrobić? Dzieki bogu nie widać zeby jej to w jakikolwiek sposób dokuczało :sorry:

Po drugie - woda do robienia butelek.
W szpitalu powiedziano mi ze do butelek nalezy używać przegotowanej kranówy bo woda mineralana ma za dużo minerałów, ale po tych powodziach, kiedy pola i gnojówki wylały to boję się że ta woda jakiś syf moze zawierać. Póki co przegotowuję zwykłą mineralną (taką co w baniakach w sklepie można dostać - ballynogan albo dunnes) i staram sie caly osad z minerałów przecedzić ale sama juz nie wiem co lepsze... obawiam sie ze te bóle brzuszka które ma mała to nie tylko kolki tylko właśnie od tej wody z za dużą ilością minerałów. W Pl sa specjalne wody z niską zawartością a tutaj? Nie widziałam nic takiego...

Co myślicie?:confused:

reklama
Witajcie kobietki
Postanowiłam i u was poszukać pomocy bo dręczą mnie dwa tematy i nie dają spać po nocach.
GP (niestety nie mój bo był akurat nieobecny) zdiagnozował u mojej Soni trądzik niemowlęcy ok 3tyg po urodzeniu. Oczywiście troche czytałam w necie na ten temat ale wolałabym zasięgnąć opini jakiejś mamy z krwi i kości... Skąd to dziadostwo się bierze? Nie karmię piersią a to podobno z hormonów matki :eek: Mamy już to 3 tyg ciągiem. Z jednego miejsca znika w innym sie pojawia, po czym wraca do miejsca pierwszego. Ma tym wysypaną całą główkę (szczególonie z tyłu) buźkę, szyjkę i trochę pod szyjką. Czy jest coś co można zrobić? Dzieki bogu nie widać zeby jej to w jakikolwiek sposób dokuczało :sorry:

W szpitalu powiedziano mi ze do butelek nalezy używać przegotowanej kranówy bo woda mineralana ma za dużo minerałów, ale po tych powodziach, kiedy pola i gnojówki wylały to boję się że ta woda jakiś syf moze zawierać. Póki co przegotowuję zwykłą mineralną (taką co w baniakach w sklepie można dostać - ballynogan albo dunnes) i staram sie caly osad z minerałów przecedzić ale sama juz nie wiem co lepsze... obawiam sie ze te bóle brzuszka które ma mała to nie tylko kolki tylko właśnie od tej wody z za dużą ilością minerałów. W Pl sa specjalne wody z niską zawartością a tutaj? Nie widziałam nic takiego...

mój synek tej chwili ma dokładnie to samo,to nie jest trądzik tlko uczulenie,zmieniłam mleko i narazie więcej sie nie pojawia,smaruje go hydrocortizonem,cieniutko bo duzo tego używac nie wolno,z buźki juz mu zeszło i mam nadzieje ze nie wróci.
a jakie mleczko dajesz córce?
co do wody to ja gotuje kranówke

mój synek tej chwili ma dokładnie to samo,to nie jest trądzik tlko uczulenie,zmieniłam mleko i narazie więcej sie nie pojawia,smaruje go hydrocortizonem,cieniutko bo duzo tego używac nie wolno,z buźki juz mu zeszło i mam nadzieje ze nie wróci.
a jakie mleczko dajesz córce?
co do wody to ja gotuje kranówke
MartaF
Podaję Aptamil tyle że od wczoraj przeszłam z Aptamila1 na Aptamil antykolkowy. Mała je tego Aptamila praktycznie od 2 doby życia więc myślę ze gdyby było to uczulenie to wyskoczyłoby odrazu a to dopiero w 3 tyg się pokazało. Skąd wiedziałaś że to uczulenie a nie trądzik? Czy jakoś dokuczało to synkowi? Co lekarz mówił?

witam sie i ja!!!!!dziewczynki mam pytanko a co wy robicie do jedzenia na swieta oprocz tych dań na wigilie???no brak mi pomysłow!!!!!!! http://www.youtube.com/watch?v=2lsT-80QMWA
[video=youtube;5m12OA-BUvE]http://www.youtube.com/watch?v=5m12OA-BUvE[/video]
[video=youtube;T1kwKph_e3Q]http://www.youtube.com/watch?v=T1kwKph_e3Q[/video]

[video=youtube;2lsT-80QMWA]http://www.youtube.com/watch?v=2lsT-80QMWA[/video]

Ostatnia edycja:
Witam się!
Popijam kawkę i zaraz się biorę za pracę.A jak na złość,wstałam z takim bólem głowy jakbym zapiła wczoraj konkretnie:confused2:Mnie na prawdę nie pamiętam kiedy ostatnio w ogóle łeb napieprzał:eek:A dziś,akurat jak tyle roboty to się przypałętał:wściekła/y:Już mnie to gotowanie tak nie przeraża jak pakowanie.No,nie cierpię tego,że szok!Człowiek jedzie na parę dni,a przy dwóch dorosłych i dziecku tobołów jak nie wiem:shocked2:Jak Beduini:eek:I potrawy i prezenty i ciuchy,jakieś zabawki,książeczki:szok:Boszsz....im bliżej świąt tym mniejszą chęć mam cokolwiek robić.To chyba nie za dobrze:confused::oo:Ale może jak się w pracę zapędzę to zapomnę o mojej cierpiącej łepetynie:eek:

Witam!!!
Tichonek-przyjedz popilnować mi dzieci a ja wszystko przygotuję-i dla Ciebie...Ja mogłabym teraz z kuchni nie wychodzić,a tak naprawdę w ogóle nie mam kiedy się nią nacieszyć:-(,bo ciągle-a to gdzieś pojechać muszę,albo Danielek "mówi"-nic z tego:-p,dawaj cyca:tak:
Julia28-ja już pisałam właściwie(ale co tam,:-D)- zrobiłam już(nie na kolację Wigilijną,ale na Święta)Dewolaje,kotlety schabowe,bigos,a będzie jeszcze-sałatka warzywna,gołąbki,pieczeń z karkówki...i oczywiście ciasta...Na początku miałam upiec tylko ze dwa,ale koniec końców będzie sernik,makowiec,ptasie mleczko i rafaello:tak::-).Połowę i tak zapewne pożegnam w śmieciach-ale Święta mamy tylko raz w roku:tak::happy:
Uciekam...Oczywiście spełnić rolę mamy-jadłodajni:sorry:.Miłego dnia

Witam sie i ja po krotkiej nieobecnosci ;-)
Widze, ze wy juz prawie odrobione, u mnie dzis wielkie pieczenie. W planie jest sernik i orzechowiec.J wkoncu sie doczeka :-D mam nadzieje, ze chlopcy beda dzis b. grzeczni i dadza mamie popichcic :-D:-D
Udalo mi sie was troszke nadrobic a wiec:
wszystkim przyszlym mamusiom serdecznie gratuluje :tak:
Tichonku-sliczna fryzurka inaprawde do twarzy Ci w tym kolorku.
Misia- moja rada- zostaw Ala twojemu A na caly dzien, kaz mu posprzatac, ugotowac i zajac sie czworonogami to na pewno po takim dniu wiecej bedzie ci pomagac ;-)
mary_mary- ja mojemu maluszkowi gotuje wode z kranu, ale jak chcesz to mozesz sprobowac wody "evian" ja polecaja dla dzieci. Moj Nataniel tez mial taki tradzik tylko nie tak duzo i na samych policzkach, nawet teraz tez mu sie zdazaja chociaz on pije Nutramigen (tj mleko dla alergikow bo ma skaze bialkowa) ale jutro ide z nim do lekarza bo znowu mu cos wyskoczylo (taka strasznie sucha skora kolo brwi i strasznie go swedzi)wiec mysle ze musimy zmienic mleko.
Julia-ja naszczescie wigilie i pierwszy dzien swiat spedzam u siostry wiec to ona gotuje, natomiast w drugi dzien pieke ges:eek: pierwszy raz , jak wyjdzie to bede miec obiad jak nie to bedzie wielki problem :-D:-D:-D i ogolnie bedziemy wyjadac wszystko z lodowki ;-)
Larcia jak poszly badania?? wpadnij na kawe jak ci sie nudzi ;-)
Oki lece zaczac piec.

Gastone [/B]ja bralam centrum materne....jak bylam w Polsce i poszlam do gina to on powiedzial ze kiedys kobiety nie braly zadnych witamin i rodzily zdrowe dzieci i on nie poleca zadnych witamin ale ze mozna brac.....powiedzial mi ze najlepiej jesc duzo owocow i warzyw a takze pic soki z omega 3.......
To prwda.Ale moj lekarz powiedzial ze tak naprawde niejestem w stanie spozywac wszystkich potrzebnych mi mineralow i witamin wiec vitaminy mi nie zaszkodza.Poprzednio z Maxem musialam brac bo niemialam apetytu wogole i schudlam 12 kilo..
Sofik a co planujesz na sylwestra?

Gastone ja brałam Pregnace Care czy jakoś tak :confused2:

:confused2:
No wlasnie jea tez bralam te ale one wtedy byly bez kwasu foliowego:eek:
Ja do 4 miesiaca bralam kwas foliowy a pozniej przeszlam na tutajsze witaminy PRONATAL 18 witamin + kwas foliowy(ale zmniejszona dawka) moj lekarz powiedzial mi ze kwas foliowy jest najwaznijszy do 3 -4 miesiaca aby uniknac wad cewy nerwowej plodu.Naszukalam sie bez kwasu i takich nie znalazlam, a taka dawka kwasu jest ok. Te witaminki ktore kupilam mozna zazywac przed ,podczas i nawet w czasie karmienia. Wiec odstawilam kwas foliowy a zaczalam lykac te witaminki ,biore je do tej pory Kupilam je w Bootsie, ale pewnie w kazdej aptece beda.
Ja zazywa, teraz Pregnaplan i tam tez jest napisane przed ciaza,w trakcie i po.ale one aja wymagana dawke kwasu, nie mniejsza, aja nie chce brac po 3 miesiacu wiecej kwasu.
Witajcie kobietki

Co do wysypki nie wypowiem sie bo nie wiem.co do wody ja ud urodzenia maxa uzywam butelkowej.Polecane wody o niskiej mineralizacji,bezpieczne dla dzieci to woda Perthshire Mountain - tylko w tesco i ta wlasnie uzywam do dzis,evian,vittel i volvic.
Witam się!
Popijam kawkę i zaraz się biorę za pracę.A jak na złość,wstałam z takim bólem głowy jakbym zapiła wczoraj konkretnie:confused2:Mnie na prawdę nie pamiętam kiedy ostatnio w ogóle łeb napieprzał:eek:A dziś,akurat jak tyle roboty to się przypałętał:wściekła/y:Już mnie to gotowanie tak nie przeraża jak pakowanie.No,nie cierpię tego,że szok!Człowiek jedzie na parę dni,a przy dwóch dorosłych i dziecku tobołów jak nie wiem:shocked2:Jak Beduini:eek:I potrawy i prezenty i ciuchy,jakieś zabawki,książeczki:szok:Boszsz....im bliżej świąt tym mniejszą chęć mam cokolwiek robić.To chyba nie za dobrze:confused::oo:Ale może jak się w pracę zapędzę to zapomnę o mojej cierpiącej łepetynie:eek:

Nie marudz,fajnie przynajniej swieta wesole beda a my je spedzamy sami,wolalabym sie pakowac i gdzies pojechac zeby bylo nas wiecej.

reklama
To prwda.Ale moj lekarz powiedzial ze tak naprawde niejestem w stanie spozywac wszystkich potrzebnych mi mineralow i witamin wiec vitaminy mi nie zaszkodza.Poprzednio z Maxem musialam brac bo niemialam apetytu wogole i schudlam 12 kilo..

No wlasnie jea tez bralam te ale one wtedy byly bez kwasu foliowego:eek:

Ja zazywa, teraz Pregnaplan i tam tez jest napisane przed ciaza,w trakcie i po.ale one aja wymagana dawke kwasu, nie mniejsza, aja nie chce brac po 3 miesiacu wiecej kwasu.

Co do wysypki nie wypowiem sie bo nie wiem.co do wody ja ud urodzenia maxa uzywam butelkowej.Polecane wody o niskiej mineralizacji,bezpieczne dla dzieci to woda Perthshire Mountain - tylko w tesco i ta wlasnie uzywam do dzis,evian,vittel i volvic.

Nie marudz,fajnie przynajniej swieta wesole beda a my je spedzamy sami,wolalabym sie pakowac i gdzies pojechac zeby bylo nas wiecej.
To zapraszam do siebie...Jedzenia będzie pod dostatkiem-a i wesoło z pewnością tyż:)

Do góry