anineczka
królowa mrówek :P
Lubicznko jak miałam zapalenie piersi to zimne.
Zresztą znalazłam coś takiego:
Zimne okłady
Ja dla mojego mam problem rozwiązany.
Dostanie ciężarki
Dla dzieci...Matt poduchę myszkę do siedzenia.
Antek...nie wiem
Zresztą znalazłam coś takiego:
Zimne okłady
Zastosujesz je wtedy, gdy będzie problem z nadmiarem mleka, piersi będą napięte, przepełnione pokarmem (np. w nawale pokarmu, który może rozpocząć się w 2-6 dobie po porodzie). Nieodzowne będą, gdy dojdzie do powikłań w postaci obrzęku, czy zastoju (pierś jest wtedy obrzmiała, gorąca, zaczerwieniona, bolesna, a gdy dojdzie do zastoju, mleko nie chce z niej wypływać) oraz wtedy, gdy dojdzie do zapalenia (dołączą się jeszcze objawy złego samopoczucia i podwyższona temperatura). Również, gdy dojdzie do zatkania przewodu mlecznego (wyczuwalny guz piersi lub twardszy fragment piersi), na chory fragment zastosujesz zimny okład. Zimne okłady stosuj zawsze po karmieniu.
Ale pisze też o ciepłych okładach.
Musisz dostosowac sobie do tego,co Ci dolega:
Ciepłe okłady
Ale pisze też o ciepłych okładach.
Musisz dostosowac sobie do tego,co Ci dolega:
Ciepłe okłady
Mają zastosowanie wtedy, gdy zależy ci na ułatwieniu wypływu mleka z piersi. I dlatego sięgniesz po nie również przy opisanych wyżej komplikacjach, ale będziesz stosować je przed karmieniem. Kiedy dojdzie do nawału, albo do zastoju lub zatkania przewodu mlecznego, rozgrzanie piersi przez przyłożenie ciepłej pieluszki (przeprasowanej żelazkiem lub ogrzanej na kaloryferze) przyniosą efekt w postaci uwolnienia pokarmu z napiętej piersi lub jej fragmentu. Oczywiście bardzo wygodne będą wspomniane okłady żelowe. Polecanym sposobem jest tu także ciepła kąpiel, najlepiej pod prysznicem - strumień wody skieruj na pierś. Można też zamoczyć samą pierś w misce z ciepła wodą. W zapaleniu piersi ciepłe okłady nie zawsze dają dobry efekt, możesz czuć duży dyskomfort - musisz wtedy zadecydować, czy dalej je stosować, czy nie.
Bezpośrednio po zastosowaniu ciepłego okładu możesz odciągnąć niewielką ilość pokarmu (kilka ml), aby ułatwić dziecku uchwycenie nabrzmiałej piersi.
Okłady rozgrzewające pierś warto zastosować również wtedy, gdy masz zamiar odciągać pokarm w celu nagromadzenia zapasów dla dziecka. Zrobisz to chwilę przed przystąpieniem do odciągania.
Ja dla mojego mam problem rozwiązany.
Dostanie ciężarki
Dla dzieci...Matt poduchę myszkę do siedzenia.
Antek...nie wiem
Ostatnia edycja: