reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Irlandii!!

Nato moim zdaniem powinnaś iść wcześniej do GP z listem, który dostałaś z HSE odnośnie darmowych szczepień dla Twojego dziecka, i zapytać jak wygląda sytuacja. Być może uda się zaszczepić Małą tuż przed wyjazdem. Z tego co się orientuje jeżeli rozpoczniesz szczepienia w Polsce i będziesz chciała tu wrócić i kontynuować to będziesz musiała skontaktować się z polskim pediatrą, ponieważ system szczepień w Irlandii troszkę się różni od polskiego i możesz mieć problem.

reklama
Paralink występuje w formie:
- czopków (suppositories), które zawierają 180mg paracetamol'u
- syropku doustnie (oral solution), który zawiera 120 mg paracetamol'u i można go stosować od 3 miesiąca:tak:

A jak tu jest ze szczepionkami? chodzi mi o to ze koleja szczepionka wypada po 2 mcach od urodzenia dziecka.a ja kiedy mala bedzie miala bite 2 mce bede w polsce..i stad moje pytanie,czy moge poprosic gp zeby dal szczepionke np 10 dni przed ukonczeniem przezz dziecko 2 mcy? czy ja musze wczesniej mu zglaszac ze chce szczepionnke,bo on musi ja sprowadzic czy maja zawsze na stanie gabinetu? posli pediatra w dublinie polecil mi zrobic w polsce szczeepionke GENERIX czy jakos tak ooze to wystarczy...?
Mozna to zrobic kilka dni wczesniej. Ja mojego maluszka zaszcepilam nim ukonczyl kalendarzowo 2 miesiace. Proponuje jeszcze skataktowac sie z GP czy wykonuje szczepienia bo nie wszyscy to robia.

Witajcie! Dawno mnie nie było, ale gościłam u siebie rodziców i chciałam im poświęcić jak najwięcej czasu. Wykorzystałam też to, że mama mogła zostać z dziećmi i poszłam do lekarza, bo to już 20 tydzień się zaczynał :) Chciałam iść do dr Cudo, ale akurat ta druga polska lekarka była wolna, więc poszłam do niej. Uczucia mam mieszane, tzn.była bardzo miła, ale w kilku sprawach wogóle niezorientowana i kilkakrotnie konsultowała się z dr Cudo. Najbardziej się zdenerwowałam kiedy przez dłuższy czas nie mogła znaleźć tętna dziecka i dopiero wezwana na pomoc dr Monika znalazła niemal od razu. Co do opłat to zostałam poinformowana,że następne wizyty mam za darmo. Dostałam też już list ze szpitala z wyznaczoną datą wizyty, szkopuł w tym, że wypada ona w dzień kiedy lecę do Polski. Może Wy się orientujecie, czy wystarczy zadzwonić, by przełożyć termin, czy osobiście trzeba jechać z listem i zmieniać datę?

hej rosania!
czułam i czasem czuje nadal, dokładnie to samo.ja mieszkam w małej miejscowości i ciezko tu o kogos z kim mozna pogadać.może do pogadania to by sie ktoś znalazł ale żeby sie przed nim otworzyc to trudniej.
bardzo dobrze rozumiem twoja samotność.mój mąz tez dużo pracuje,mamy o tyle lepiej że wynajmujęmy mieszkanie,które mamy tylko dla siebie.ale na szczescie masz nasze forum i internet:-)
co do maludzka i jego chorowania, to objawy przeziebienia czesto towarzyszą ząbkowaniu.wiesz to jest takie ogólne osłabienie tego małego organizmu i wtedy łatwiej maluszkowi cos złapać.mój bruno tez był chory przy pierwszych zabkach,bardzo długo na nie czekalismy a potem były trzy na raz, a razem z tym kasze,katar i 39 goraczka.

rosania przejdz sie do Social tam gdzie wyrabialas PPs.Oni zazwyczaj nie przysylaja dla dzieci pps-ow.Trzeba je pojsc odebrac osobiscie.
Po drugie mozecie sie starac o Medical Card lub o Gp Card
Teraz pomimo tego,ze maz pracuje nie jestescie ubezpieczeni.
Mozecie sie tez ubezpieczyc w VHI prywatnie ;-)

Prosze Cie,poszperaj na forum,tutaj wszystko pisze tylko trzeba poszukac :happy2:

A ja sie z Wami kochane zegnam na 2 tygodnie.
Jade na wczasy w Krynickie Lasy :-D:-D:-D

ANineczka..szzesliwej podozy i udanych wakacji :-)

Rosania...aninezk wszystko wyjsnila a z pps to ja dla malego mialam tak samo i w koncu poszlismy a oni oswiecili nas ze nie wysylaja do dmu pps-u dla dziecka

Hej dziewczny pomozcie czy do wyrobienia PPSa musi byc dziecko osobiscie czy rodzice moga to zrobic sami.Ja siedze w domu z maluchami a nie mamy jeszcze 3 fotelikow do auta .A moj maz sie zabiera za to strasznie mozolnie ,musze wziac sprawe w swoje rece bo szlak mnie trafia jak on to zalatwia,co potrzeba do wyrobienia dzieciom PPSa i ile sie czeka.

reklama
z tego co pamietam do pps dziecka potrzebny jest paszport alo jakis dokument i chyba akt urodznia dziecka i to wszystko co do aktu nie jestem pewna i czeka sie od 3 do 5 dni no i po ps dzieck musisz isc do nich aby go podali bo nie przysylaja do domu

Do góry