reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Irlandii!!

magdziorek nie przesadzaj z ta dieta :) u w irlandii sie zadna irlandka dieta nie przejmuje i dzieci zyja jakos :p jedyne czego sie trza wystrzegac to czekolada, orzechy, cytrusy i uwazac trzeba na przetwory mleczne.

reklama
ja osobiście nie miałam żadnej diety kazda ciaza jest inna jadłm wszystko oczywiscie z umiarem.. pózniej jak karmiłam to wszystko jadłam raz tylko przesadziłam z orzeszkami i czekolada i maly mial zatwardzenie ale poza tym nie było wiekszych problemów takze nie ma co panikowac delikatnie pprobowac wszystkiego...

buzka ale pogoda sliczna idziemy na spacer:)

na poczatku jadlam prawie wszystko, podobnie jak w ciazy ale moj maly po 2 tyg. zaczol miec problemy z wyproznianiem :-( straszni sie napinal i plakal, a po 10-20min robil kupke taka jak musztarda i to dosyc spora, wypruznia sie raz na dobe. martwie sie o niego i to dlatego dieta, narazie stosuje lekkostrawna, moze pomoze, mam taka nadzieje. przedchwila przeczytalam ze podobne objawy sa przy dyschezji, ale pierwsze o czyms takim slysze. czy mozna cos z tym zrobic? bo ztego co czytalam to nie, ma samo przejsc po 3 miesiacu... :-(

Magdziorek..jak na moje to nie masz powodow aby martwic sie maluszkiem..1 kupa wystaczy .wazne ze ja robi..a to ze byla jak musztarda to nic strasznego poprostu taka ma od mleka i od tego co Ty jesz..no a ze brzuszek bolalmaluszka i ze sie napinal to wszystko wyglada mi na kolke :-) mozliwe ze cos w Twojej diecie mu zaszkodzilo i z tad te napinania brzuszka czyli zwykla kolka

chyba masz racje, tylko ze ja juz tak uwazam, ze nie mam bladego pojecia co mu moglo zaszkodzic :-(
juz sama nie wiem co moge jesc a czego nie, probowalam znalesc cos na te temat w necie ale na prawie kazdej stronie jest co innego, juz mam taki metlik w glowie ze masakra...
i co radzisz na kolke? moze masz jakis sposob...

kurcze chcialam wstawic liste lekow na kolke ale nie moge linkadodac

ja dawalam malemu kropelki espumisan..ale mozesz podawac herbatke z koperku no i sama mozesz ja pic ..tutaj masz kawaleczek stronki :D ktora skopiowalam

Jak zapobiegać:

dbaj, by po karmieniu dziecku się odbiło;

możesz spróbować wykluczyć ze swojej diety krowie mleko i jego przetwory;

powoli staraj się wprowadzać stały rytm dnia i ograniczaj liczbę wrażeń.

Ulgę może przynieść:

pojenie herbatką z kopru włoskiego,

rumianku, melisy;

masowanie dłonią brzuszka okrężnymi ruchami;

okład z ciepłej pieluszki;

monotonny szum, np. odkurzacza.

Na kolkę nie wynaleziono skutecznego leku, trzeba ją po prostu przetrwać. Jeżeli nie masz już siły słuchać wieczornych płaczów, nosić i przytulać rozkrzyczanego malca, koniecznie poproś kogoś o pomoc, niech zastąpi cię choćby na kilkanaście minut.

no i lista ekow na kolke ktore sa dostempne bez recepty

Œrodki dostępne bez recepty, stosowane w kolce niemowlęcej
Znaleziono: 9 </B>

Nazwa Skład Działanie Przyjmowanie

Magnesium- złożony homeopatyczny doustnie
Dagomed 35

Esputicon dimetikon ułatwiające wydalanie gazów doustnie

Plantex ® koper włoski ułatwiające wydalanie gazów doustnie

Woodwards
Gripe Water koper włoski, dwuwęglan sodu ułatwiające wydalanie gazów doustnie

Bobotic ® simetikon ułatwiające wydalanie gazów doustnie

Espumisan ® simetikon ułatwiające wydalanie gazów doustnie

Infacol simetikon ułatwiające wydalanie gazów doustnie

Bobofen fix złożony ułatwiające wydalanie gazów doustnie

Bobonisan złożony ułatwiające wydalanie gazów doustnie
1

dziekuje :-) :-)

bedziemy sie stosowac i mam nadzieje ze przejdzie,
a co do kropli espumisan to pewnie ich tutaj nie dostane? tak jak kopru wloskiego... nie moglam tego nigdzie kupic :-( a zapas ktory przywieziony z polski juz sie konczy... bede szukac a jak sie nie uda to sie wysle z polski.
dziwny ten kraj zeby takich zeczy nie mieli...
bylam wczoraj w aptece i akorat trafilam na polska farmaceutke i dowiedzialam sie ze nie maja zadnych ziol mlekopednych, wszystko na recepte.
smieszna irlandia...

Magdziorek..poszukaj moze w sklepach z polska zywnoscia..ja u nas w Galway widzialam w ruskim sklepie koper chyba :tak: wiec moze u iebie tez bedzie ;-)

muszezmykac a chcialam posiedziec ..moje dzieco robilo sobie tatusaze pisakiem czarnym na rece a teraz pol sciany mi pomalowalo wrrrr...maly picasso

bede szukac, jesli nie bedzie w kilcock to dublin niedaleko, tam juz musi byc...

Alutek to maly rozrabiaka i zapowiadajacy sie artysta, wiec napewno nie masz czasu na nude ;-)

my nadal meczymy sie z kolkami ale stosuje sie do rad jakie mi wyslalas i moze sie uda...
mam taka nadzieje

mam jeszcze jedno pytanie, moge jesc cukinie? zastanawiam sie bo slyszalam ze nie, ale przeciez ma wysoką wartość dietetyczną: zawiera duże ilości cukrów, witaminy C, PP, B1, karotenu, ponadto owoce nie kumulują metali ciężkich
pytam bochcialabym jakos urozmaicic menu, a juz sama nie wiem co mozna a co nie...

reklama
Do góry