reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Irlandii!!

edit.Dopiero teraz widzę,że Sacred Hearts też jest na Church Avenue!
Tak, bo te szkoły są naprzeciwko siebie, jedna po jednej stronie, a druga po drugiej:-p A ta Scoil Bhride to nie jest szkoła, gdzie wszystkie zajęcia odbywają się w języku irlandzkim:confused: Bo z tego co kojarzę to tu są trzy rodzaje szkół, albo może się mylę:sorry2:

reklama
Tak, bo te szkoły są naprzeciwko siebie, jedna po jednej stronie, a druga po drugiej:-p A ta Scoil Bhride to nie jest szkoła, gdzie wszystkie zajęcia odbywają się w języku irlandzkim:confused: Bo z tego co kojarzę to tu są trzy rodzaje szkół, albo może się mylę:sorry2:
:eek::eek:
No to mnie zagięłaś.Nie wiem.
Babka mówiła po angielsku :-D
W poniedziałek się dopytamy bo nawet do głowy mi nie przyszło się tego dowiadywac :eek:

ufff.
Na ich stronie napisane jest,że language:
English
Gaeilge
Czyli jest język angielski.

Joannn chyba nigdy nie pisałaś o CZYMŚ na szyjce maluszka?
Co to jest Mosquito?

Ostatnia edycja:
ufff.
Na ich stronie napisane jest,że language:
English
Gaeilge
Czyli jest język angielski.
Na ich stronie jest:
[FONT=Trebuchet MS, Arial, Helvetica]1. Language
(i)[FONT=&quot] [/FONT]Gaeilge
(ii)[FONT=&quot] [/FONT]English
[/FONT]Dlatego tak mnie zastanawia czy w tej szkole nie kładą jakiegoś nacisku na język irlandzki:confused: Nie ukrywam, że będę miała dylemat za jakiś czas, dlatego chętnie bym poznała jakieś opinie na temat tych szkół, tylko gdzie? Chyba zacznę pod szkołami koczować:-p:-D

Na ich stronie jest:
[FONT=Trebuchet MS, Arial, Helvetica]1.Language
(i)Gaeilge
(ii)English
[/FONT]Dlatego tak mnie zastanawia czy w tej szkole nie kładą jakiegoś nacisku na język irlandzki:confused: Nie ukrywam, że będę miała dylemat za jakiś czas, dlatego chętnie bym poznała jakieś opinie na temat tych szkół, tylko gdzie? Chyba zacznę pod szkołami koczować:-p:-D
Wolfia w każdej szkole językiem dodatkowym jest Irlandzki.W każdej bo jest obowiązkowy :tak::tak:
Ale wydaje mi się,podkreślam wydaje,że w Infantsach tego nie ma,dopiero w primary :sorry2:
Po za tym urzędowe języki mamy dwa:angielski i irlandzki w przewadze używany jest angielski.

Anineczko ja Cie doskonale rozumiem, tylko zastanawiam się, gdzie są w takim razie typowe szkoły irlandzkie, w których zajęcia odbywają się głównie w języku irlandzkim, a angielski jest tym językiem drugorzędnym:confused: Istnieją w takim razie jeszcze takie? Tak się uparłam na tą szkołę, bo myślałam, że skoro w tej Sacred Hearts "króluje" angielski, to w tej drugiej irlandzki, tym bardziej, że nazwa szkoły jest typowo irlandzka, a dwie szkoły tego samego pokroju obok siebie to mało realne, ale jak widać myliłam się:sorry2:

Tabasia powodzenia w nauce:-)

Widze,ze wszystkie poszly spac, nie ma z kim rozmawiac, wiec tez sobie ide!Dobranoc
Dzieki kochana, przyda mi sie, bo termin egzaminu wypada w tydzien mojego porodu :-D Ale na pewno sie z babka dogadam ;-)
Przygoda z kluczykami straszna, a dzis jeszcze taka pogoda byla, ze masakra :no: Ja tez sie zawsze tego boje, juz mi raz auto samo zamknelo kluczyki w srodku, ale to pod domem sie stalo, wiec otworzylam drugimi. Ten koles co Ci otwieral to Polak byl?

hej hej

Antek był dziś na treningu :-D
Będzie trenował Hurling :cool2::-D
No i zapisaliśmy go do szkoły na przyszły rok.muszą nam tylko papiery do wypełnienia przysłac :tak::tak:
Anineczko super, ze z Mila lepiej. To jeszcze mala psinka, ale na pewno sie z tego wygrzebie :happy2:
O hurlingu nie myslalam, maz chce Alexa na triale do Anglii wysylac, oczywiscie mowie o pilce noznej. Ale to bedzie zalezalo tylko od tego czy synu zarazi sie footballem tak jak jego rodzice :-D
A ja dzis w kiepskim nastroju, dobijaja mnie falszywi ludzie w mojej pracy, coraz blizej jest decyzja o zwolnieniu lekarskim :eek:

Lubiczanka i Marta dalej nic? :szok:

Zmykam spac, spokojnej nocki dziewczynki ;-)

reklama
Witam kochane Mamusie!!!
A teraz po tylu stronach czytania,puki jeszcze cosik pamiętam
Joannn-dziękuję za komplement-zawsze byłam humanistką i na ewentualne korepetycje zapraszam;-)A tak szczerze mówiąc to czasem się czuję jakbym się tu uwsteczniała pod względem naszego języka ojczystego:zawstydzona/y:
Andziulinko-ależ zazdroszczę pogody:cool2:i w ogóle tego,że tak możesz pokorzystać z obecności przy rodzince:tak:.Fajna sprawa taki wyjazd-nie dość,że wszyscy poznają nowego członka rodziny,to jeszcze "jakby się dziecka nie miało";-)
Larcia-no mnie to chybaby trafiło:wściekła/y:.Raz moje kochane dzieci zamknęły się w środku u znajomego w samochodzie-całe szczęście okno było lekko uchylone(jakiś cm.dosłownie)i jakaś babka przyniosła nam wieszak,którym odblokowaliśmy drzwi(swoją drogą babka znała się na rzeczy skoro obserwując przez okno przytachała metalowy-taki druciany wieszak:dry:;-):-))
Tabasiu,MamoAdy,Sofik i inne mamusie(których w życiu ominąć nie chcę)-Już pisałyśmy z Martą,że te nasze bestie trzymają się i przypuszczam(nie wiem jak Marta),że ja do przyszłej niedzielki sobie pochodzę z brzuchem.Moja mama przylatuje właśnie15-go i ktoś musi ją z lotniska odebrać;-):-D
Anineczko-grzeczna ta Twoja psina.Przemyślała sobie sprawę i stwierdziła,że nie opłaca się chorować:-).Ja też chciałam zapisać Dawidka na jakieś zajęcia typu hurling czy piłka,ale jego nastawienie i temperament szybko mnie odwiodły od tego pomysłu:eek:
Agusik78-jak tam po wieczorze?Poszaleliście sobie?
Kasiu-jasne,że kojarzę Gniewkowo(o ile mnie pamięć nie zawodzi to jakaś3-ia stacja od Torunia)
Wolfia-niestety j.irlandzki jest obowiązkowy dla dzieci,a zaczyna się od pierwszej klasy(niestety oczywiście dla nas,bo Dawid ma kłopoty z angielskim,a w irlandzkim to nawet nie jesteśmy mu w stanie pomóc:sorry2:)
Miłego dnia Wam wszystkim życzę drogie Panie(przecież pogodą się już nie przejmujemy).I do potem:tak:

Do góry