reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy z Austrii

Hej dziewczyny! Pogoda faktycznie super ale ja wiekszosc czasu siedze w domu bo mnie strasznie alergia meczy...mialam nie brac lekow w ciazy ale nie wytrzymalam... teraz mam wyrzuty sumienia... dobrze ze to juz 30 tydzien ciazy.

A kiedy dostaje sie Wochengeld? Mutterschutz zaczynam ok. 20 kwietnia.

Napisane na SM-C115 w Forum BabyBoom

reklama
Dziękuję karolask87 za informację, mogłabyś mi jeszcze napisać coś o tym badaniu organacreening, bo w wilhelminienspital go nie robią, czy to jest dodatkowe i wymagane badanie, gdzie można go zrobić i czy jest refundowane

Happy79 współczuję alergii :( Wochengeld jest wypłacane w okresie czasu na 8 tyg przed terminem porodu i 8 tyg po porodzie. Nie pamiętam do którego dnia miesiąca, ale pamiętam, że mi się zachowała ciągłość, dostałam ostatnią wypłatę od pracodawcy i jakoś po miesiącu miałam Wochengeld.

Dzoana1985 Organscreening to tzw badanie połówkowe, w sumie zwykłe USG na którym lekarz dokładnie ogląda organy maluszka. Nie jest obowiązkowe. Można zrobić np w GynSchall, BabySchall, nie jest refundowane. Koszt to ok 150€. Ostatnio w Matkach Polkach na Facebooku jedna mama podała ginekologa, który robi za 90€.

Karolask87 złe wieści, Kindercompany podniosło cenę od września 2016 :( nie wiem czy we wszystkich przedszkolach ceny idą w górę? Dzisiaj rozdawałyśmy nowy cennik rodzicom

Happy ja też alergiczka i pytałam ginekolog czy mogę tabletki na uczulenie brać i powiedziała, że mogę bez problemu bo to nie dociera do maluszka i brałam dość często i to od 9tc , więc nie musisz mieć wyrzutów sumienia
Wochengeld dostaje się co 4 tygodnie

Dzoana1985 dokładnie tak jak pisze Vixen :) Ja robiłam w GynSchall-koszt 150€.

Vixen dużo poszło w górę? Ale chyba co przedszkole to inna cena. W 12stym pracuje znajoma i u nich 160€ było. Zobaczymy czy się podniesie. 15.04. jestem umówiona na zwiedzanko ;)

Happy też współczuje alergii. Ja dostawałam Wochengeld w rozliczeniu miesięcznym. Inna kwota mi wyszła za listopad, inna za grudzień itd. Płacone do 10tego następnego miesiąca. Całość się zgadzała :)

Karolask87 bo to też zależy czy grupa dwujęzyczna czy nie. Bez angielskiego jest taniej, za sam angielski od września będzie 95€ dopłaty, ale już mało grup jest jednojęzycznych. Od września cena 235€, obecnie 220€. Podniesie się na pewno, bo to we wszystkich filiach, to jest cennik ogólny dla Kindercompany a nie konkretnej filii.

Hej ratunku... macie może jakiś cudowny sposób na niejadka.... mój Tomcio coraz bardziej mnie martwi... mało co je... jest taki chudziutki ( nigdy nie był jakiś pączuć ) ale teraz to już masakra... nie wyolbrzymiając ale można by policzyć wszystkie jego żebra... i kości... a ja już nie mam pomysłu jak do niego dotzreć... jak zachęcić go do jedzenia...

reklama
Mazia może spróbuj poprzez zabawę, żeby było kolorowo, może nawet muzycznie. Na moją najmłodszą siostrę działało. I nie stresuj się :) zagłodzić napewno się nie da. Chyba, każdy maluch ma taki okres. A przy takich nagłych upałach to i jeść się nie chce :)
A ile on już ma, bo chyba już kilka lat z tego co kojarzę. Córa siostry (3lata) chuda jak patyk, chociaż normalnie je. Ale jak się jej motorek "włączy" rano, to do nocy trzyma :D

Dziewczyny, a jak wasze maluchy? Te małe i te starsze. Ile już mają i jakie duże już? My mamy za 2 tyg. kolejną wizytę z MKP i szczepienie. Zobaczymy co to będzie. Zważymy dokładnie, bo tak na mojej wadze i metrze to ma prawie 59cm i 5600 :) W niedziele skończyła 3 msce i od tyg. przewraca się powoli na boczki. Ojjj prześmiesznie to wygląda. Wczoraj chyba po raz pierwszy śmiała się w głos. A rozśmieszyło ją moje kichnięcie :D No i pcha te łapki do buzi cały czas, ślini się i zaczyna łapać zabawki.

Tak poza tym to my już po spacerze porannym. Chciałam zaczerpnąć powietrza przed burzą :p Jak by mi ktoś powiedział jeszcze niedawno, że przed 9tą będę nabijać kilometry to bym wyśmiała. A tu proszę...

Aniag, Happy a wy jak? Ciążą brzuszki już? Czy jeszcze jesteście w stanie pomalować paznokcie u stóp? :D

Do góry