reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Hej dziewczyny! Pogoda faktycznie super ale ja wiekszosc czasu siedze w domu bo mnie strasznie alergia meczy...mialam nie brac lekow w ciazy ale nie wytrzymalam... teraz mam wyrzuty sumienia... dobrze ze to juz 30 tydzien ciazy.

A kiedy dostaje sie Wochengeld? Mutterschutz zaczynam ok. 20 kwietnia.

Napisane na SM-C115 w Forum BabyBoom

reklama
Dziękuję karolask87 za informację, mogłabyś mi jeszcze napisać coś o tym badaniu organacreening, bo w wilhelminienspital go nie robią, czy to jest dodatkowe i wymagane badanie, gdzie można go zrobić i czy jest refundowane

Happy79 współczuję alergii :( Wochengeld jest wypłacane w okresie czasu na 8 tyg przed terminem porodu i 8 tyg po porodzie. Nie pamiętam do którego dnia miesiąca, ale pamiętam, że mi się zachowała ciągłość, dostałam ostatnią wypłatę od pracodawcy i jakoś po miesiącu miałam Wochengeld.

Dzoana1985 Organscreening to tzw badanie połówkowe, w sumie zwykłe USG na którym lekarz dokładnie ogląda organy maluszka. Nie jest obowiązkowe. Można zrobić np w GynSchall, BabySchall, nie jest refundowane. Koszt to ok 150€. Ostatnio w Matkach Polkach na Facebooku jedna mama podała ginekologa, który robi za 90€.

Karolask87 złe wieści, Kindercompany podniosło cenę od września 2016 :( nie wiem czy we wszystkich przedszkolach ceny idą w górę? Dzisiaj rozdawałyśmy nowy cennik rodzicom

Happy ja też alergiczka i pytałam ginekolog czy mogę tabletki na uczulenie brać i powiedziała, że mogę bez problemu bo to nie dociera do maluszka i brałam dość często i to od 9tc , więc nie musisz mieć wyrzutów sumienia
Wochengeld dostaje się co 4 tygodnie

Dzoana1985 dokładnie tak jak pisze Vixen :) Ja robiłam w GynSchall-koszt 150€.

Vixen dużo poszło w górę? Ale chyba co przedszkole to inna cena. W 12stym pracuje znajoma i u nich 160€ było. Zobaczymy czy się podniesie. 15.04. jestem umówiona na zwiedzanko ;)

Happy też współczuje alergii. Ja dostawałam Wochengeld w rozliczeniu miesięcznym. Inna kwota mi wyszła za listopad, inna za grudzień itd. Płacone do 10tego następnego miesiąca. Całość się zgadzała :)

Karolask87 bo to też zależy czy grupa dwujęzyczna czy nie. Bez angielskiego jest taniej, za sam angielski od września będzie 95€ dopłaty, ale już mało grup jest jednojęzycznych. Od września cena 235€, obecnie 220€. Podniesie się na pewno, bo to we wszystkich filiach, to jest cennik ogólny dla Kindercompany a nie konkretnej filii.

Hej ratunku... macie może jakiś cudowny sposób na niejadka.... mój Tomcio coraz bardziej mnie martwi... mało co je... jest taki chudziutki ( nigdy nie był jakiś pączuć ) ale teraz to już masakra... nie wyolbrzymiając ale można by policzyć wszystkie jego żebra... i kości... a ja już nie mam pomysłu jak do niego dotzreć... jak zachęcić go do jedzenia...

reklama
Mazia może spróbuj poprzez zabawę, żeby było kolorowo, może nawet muzycznie. Na moją najmłodszą siostrę działało. I nie stresuj się :) zagłodzić napewno się nie da. Chyba, każdy maluch ma taki okres. A przy takich nagłych upałach to i jeść się nie chce :)
A ile on już ma, bo chyba już kilka lat z tego co kojarzę. Córa siostry (3lata) chuda jak patyk, chociaż normalnie je. Ale jak się jej motorek "włączy" rano, to do nocy trzyma :D

Dziewczyny, a jak wasze maluchy? Te małe i te starsze. Ile już mają i jakie duże już? My mamy za 2 tyg. kolejną wizytę z MKP i szczepienie. Zobaczymy co to będzie. Zważymy dokładnie, bo tak na mojej wadze i metrze to ma prawie 59cm i 5600 :) W niedziele skończyła 3 msce i od tyg. przewraca się powoli na boczki. Ojjj prześmiesznie to wygląda. Wczoraj chyba po raz pierwszy śmiała się w głos. A rozśmieszyło ją moje kichnięcie :D No i pcha te łapki do buzi cały czas, ślini się i zaczyna łapać zabawki.

Tak poza tym to my już po spacerze porannym. Chciałam zaczerpnąć powietrza przed burzą :p Jak by mi ktoś powiedział jeszcze niedawno, że przed 9tą będę nabijać kilometry to bym wyśmiała. A tu proszę...

Aniag, Happy a wy jak? Ciążą brzuszki już? Czy jeszcze jesteście w stanie pomalować paznokcie u stóp? :D

Do góry