reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Hej

Fana ja sie przylaczam do pozostalych gratulacji!! i wspanialych 9-ciu miesiecy zycze!

Macie jakies pomysly na prezent dla 5-ciolatki????
A moze ktoras ma w domu tablet Storio,albo Mobi go i moze powiedziec jak to sie sprawdza?
Zastanawiam sie wlasnie co kupic corce,ona to by pewnie wszystkie zabawki swiata chciala,a ja mysle o czyms co by ja rozwijalo,a nie poszlo w kat po 2 dniach.Echhhh

Moje zdanie na temat szkol rodzenia: jak zbywa komus kasy to pewnie mozna na kolejny kurs ja wyydac,ale mozna rownie dobrze ksiazke sobie na temat przeczytac.Tak naprawde nam kobietom wszystko podpowaiada instynkt macierzynski,to sie tyczy porodu,jak i pielegnacji malucha pozniej.Bo zwykle jest tak ze teoria sobie,a praktyka to juz zupelnie cos innego:tak:

Ostatnia edycja:
reklama
Hej dziewczyny, muszę wybrac sobie szpital, co sądzicie o Wilhelminenspital? Ja słyszałam, że tam jest dużo Polek położnych- wrednych! Macie doświadczenie w tym temacie? A może któraś rodziła w AKH?

magdalena6 nawet mnie nie strasz co do szpitala:szok: bo ja tez na ten jestem raczej zdecydowana :tak:zreszta słyszałam ze duzo dziewczyn tam rodziło i chwalą sobie ....no nic trzeba bedzie wyprobowac na sobie:-)co do AKH nie mam zadnych info:-(a Ty w ktorym tyg.jestes?

ja tez zameldowałam sie do wilhelminen i uwazam ze nie ma co patrzec na opinie innych bo sa to subiektywne odczucia kazdej kobiety, kazdy co innego oczekuje. Wazne by byc w bezpiecznym miejscu i urodzic zdrowe dzieciatko, wiem ze w tym szpitalu jest jedyny oddział ambulatoryjny dla dzieci wiec to jest plus opieki a co do polek to sa rowniez te miłe sama osobiscie znam dwie a poza tym to jest ich praca wiec musza odebrac poród prawidłowo a to najwazniejsze, nikt nie kaze przeciez sie z nimi od razu zaprzyjazniac:) co do tutejszych poloznych na meldunku mialam doczynienia z jedna przemiłą aż wręcz przefantastyczna kobitką a natomiast druga już mniej przyciągała uwagę ale czy to ważne...mi sie wydaje ze nikt az tak zle nie trafił zeby narzekać a co do Akh to tylko wiem od znajomej rodziła dwójke dzieci ze wzgledu ze miała dwa kroki do szpitala i nie chwaliła zbyt połoznych ,podoobno wredna sie trafiła tyle ze dziewczyna tez rozsadnie podchodzila do porodu wiec z jajami przyjela ta sytuacje co ja spotkala.Ale na tyle co ich tam pracuje w jakimkolwiek szpitalu to zawsze mozna na cos trafic co nie bedzie nam po nosie...:) nawet ta najmilsza moze miec ciut gorszy dzien albo my to tak odbieramy bo czujemy sie pekiem swiata w tej stresujacej sytuacji:)

Only ja jestem w 7 tyg. w sumie to mój gin zaproponował mi AKH, ponieważ mam dwa mięśniaki- a to już zagrożenie dla ciąży, a w AKH mają ambulans właśnie pod tym kątem dostosowany. Tak więc pewnie mądrzej będzie się kierowac opinią lekarza.
A tak na marginesie będę się starała o Freistellung ze wzg. na miesniaki własnie i mam pytanie czy któras z was dziewczyny wie gdzie trzeba się udac? tzn. wiem ,że do centrali KK w 1 bz. ale nie mam dokładnego adresu.

Dziewczyny mam jedno pytanie. Mianowicie jeżeli jestem w ciąży i pracuję tylko na nocki, teoretycznie szef ma obowiązek znaleźć mi inną pracę na dzień, a co jeżeli szef nie ma takiej możliwości? Ma wszystkie etaty obsadzone? Czy w takim wypadku może mnie zwolnić?

Fana to nic pewnego, ale zdaniem mojego meza Austriaka w takim wypadku przysluguje Ci wczesniejsze Mutterschutz, 4 miesiace (16 tyg) przed terminen -,to najwczesniejsze mozliwe Mutterschutz (wczesniej moze dzialac tylko Krankenstand).

Podczytuje co jakis czas forum, ale jakos nie mam o czym pisac ;)

Ostatnia edycja:
reklama
Magdalena ginekolodzy maja liste z 15 pozycjami schorzen, ktore kwalifikuja ciaze jako zagrozona a tym samym moga wypisac na czas trwania ciazy Krankenstand. W innych wypadkach Krankenstand wypisuje Allgemeinearzt, ale nie na caly czas ciazy i nie "na ciaze".

Fana jezeli powiadomilas szefa, ze jestes w ciazy on ma obowiazek zastosowac sie do prawa pracy obowiazujacego w czasie ciazy. To on musi zapewnic Tobie odpowiednie warunki, no i nie moze Cie zwolnic bez konsekwencji dla siebie.

Do góry