reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

reklama
Anitaka nie wiem jak u cb w szpitalu ale u mnie np. Wszystkie dokumenty sa potrzebne w szpitalu i oni sie zajmuja wszystkimi formalnosciami my juz nic nie musimy robic :)

Anitaka Anmeldebescheinigung to jeden z najważniejszych dokumentów, bez tego nie zlożysz wniosku o Familienbeihilfe a co za tym idzie o Kinderbetreuungsgeld... Myślę, że jak już macie wyrobione, to wystawią Wam papier bez problemu.

Gratuluję wszystkim nowym mamusiom, dużo zdrówka dla Waszych pociech!
Dziewczyny to jak jest w końcu z tym Familienbeihilfe? Niby ma iść wszystko automatycznie i nie trzeba składać wniosków...a Wy co zrobicie?

Ja o FBH starałam się jeszcze przed tą zmianą, więc faktycznie mój błąd z tym składaniem wniosku, ale Anmeldebescheinigung tak czy siak trzeba mieć, Standesamt zbiera wszystkie informacje i sprawdza czy wszystko się zgadza.

No zmiana jest świeża, ostatnio (21.01) byłam w Finanzamt to widziałam babki z takimi wnioskami jeszcze dlatego cały czas mnie to zastanawia czy dla spokoju mimo wszystko nie złożyć papierów, jak się młody urodzi i przebrniemy przez te wszystkie formalności to będę przeszczęśliwa ;)

Ja nic nie składam, chyba pisałam już nawet, że dostałam list i mam im wysłać Anmeldebescheinigung moje i dziecka. I potwierdzić numer konta. Bez tego ani rusz :)

reklama
Do góry