reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Pauluszka nie istnieje zwiazek miedzy praca a pobieranien familienbeihilfe czy kinderbetreungsgeld. Obowiazkiem jest przebywanie dzieci w Austrii czyli oficjalnie tutejszy hauptwohnsitz. A te dzieci jak sadze mieszkaja w Polsce, prawda? ...

reklama
Dziewczyny mam maly problem otoz w styczniu wzielam slub i nie zdazylam odebrac dowodu z nowym nazwiskiem a z tego co wiem dowody polskie dla obywateli przebywajacych za granica sa wazne 4 miesiace.. chcialam wyrobic anmelbesheinigung czy jakos tak i nie chca mi wydac na podsawie aktu malzenstwa i obecnego dowodu.
Czy sadzicie ze sam antrag ab anmeldbeaheinigung o ktory prosili w krankenkasse zeby mnie ubezpieczyc wystarczy do zalatwienia wszystkich formalnych spraw zwiazanych z narodzinami dziecka? Dodam ze nie mam mozliwosci podrozy do polski po dowod, do ambasady nie chca wyslac, a pelnomocnictwa raczej nie mozna ustalic...

Luiza a paszport? Zylam sobie prawie rok bez dowodu i nie byl do niczego potrzebny gdyz Austriacy paszport uwazaja za podstawowy dokument... a dowodow w ogole nie maja! Takze paszport a dowodem nie zawracaj sobie glowy.

Moj paszport wlasnie stracil waznosc a kobiecie w urzedzie chodzilo o to ze do anmeldbesheiningung potrzebny jest dowod z moim nowym nazwiskiem sam akt malzenstwa nie wystarczy do porodu zostal juz tylko miesiac z tego co tu dziewczyny pisaly do kinderbetreuungsgeld potrzebny mi bedzie anmeldbesheinigung i oc narodzin dziecka mam 8 tygodni zeby zlozyc wniosek o kbg a do polski dopiero w polowie wakacji pojade wiec powoli mysle o tym wszystkim

Luiza najlatwiej jednak chyba zlozyc wniosek w konsulcie o paszport i przy okazji wyrobic tymczasowy na czas oczekiwania tego na 10 lat. Bedziesz miala dokument z nowym nazwiskiem i to od reki. Koszty moze wieksze ale to chyba najlepsze wyjscie z tej sytuacji.
Pauluszka ,mokito do kgb dzieci musza byc tu ale do fbh juz nie. Znam paru pilakow pobierajacych tu fbh a dzieci z matka sa w pl.

Hej dziewczyny, właśnie się dowiedzialam ze jestem w ciąży:-) wiec następne co muszę zrobić to wybrać lekarza, sklaniam się na dr Wiltosa, ale mam pytanie czy któreś z was u niego prowadziły ciąże i czy ze przyjmuje prywatnie robi więcej badan? Dziękuje wam za odpowiedzi i pozdrawiam:-)

Kapelutek dziękuje za odpowiedz:-) hmmm to mam dylemat teraz:-) kurcze o innych tez się słyszy przeróżne opinie a w gre tylko Polak wchodzi, wiadomo o co chodzi o język:-) a kogo polecasz?

Wbrew wielu negatwnym opiniom, ploecam dr Truskolaskiego. Majac porownanie do Wiltosa moge smialo powiedziec, ze jest o niebo lepszy. Ale ja i tak po ciazy poszukam jakiegos obcokrajowca ;-)

reklama
Rozumiem kapelutek.:-) a jeszcze mam jedno pytanko do was. Do kiedy pracowalyscie na sprzataniach o ile takowa prace mialyscie? Nie mam pojęcia czy odrazu dac sobie spokój czy pracować jeszcze:-) chciała bym wasze zdanie usłyszeć:-)

Do góry